Romanul unui mit (I)

default

Dimensiune font:

| 13-08-2016 05:27

Prodigioasa bibliografie a marelui erudit şi umanist Ion Ianoşi, ieşit din scena vieţii în această vară, la vârsta de 88 de ani, cuprinde şi o carte, cum nu mai avem alta, despre mitul petersburghez: „Romanul romanelor unui oraş”. Cine vrea să ştie cum s-au născut şi cum s-au clădit un mare mit şi o mitologie unică „pe malul finic depărtat”, dar şi cum se potenţează şi se amplifică ele cu fiecare eveniment fast sau tragic, cu fiecare operă literară, plastică, muzicală, teatrală, cu fiecare mare personalitate ivită şi afirmată în acel spaţiu care e Petersburgul, îmbogăţindu-l, potenţându-l perpetuu, găseşte în „Romanul romanelor unui oraş” o naraţiune care, în derularea ei alertă, cinematografică, se constituie într-o demonstraţie captivantă şi concludentă. Însuşi faptul că Petersburgul a purtat de-a lungul istoriei sale de peste trei secole (a fost întemeiat în 1703), nu mai puţin de 14 denumiri, ceea ce ar putea sugera ideea de provizorat şi nestatornicie, devine în acest caz definitoriu privind soliditatea şi măreţia unei construcţii fără seamăn, care reclamă la fiecare pas făcut în timpul şi în toposul ei superlative absolute. „Trecerea de la o denumire la alta se voia simbolică şi marca extensiunea imperială patronată de noua Capitală” – scrie Ion Ianoşi.

Paradoxal, cel mai european mare oraş al Rusiei – aflat într-o continuă şi fecundă rivalitate cu Moscova – ilustrează deplin sufletul rusesc. M-am întrebat adeseori după ce cu mulţi ani în urmă l-am vizitat - şi cu atât mai mult după lectura cărţii lui Ion Ianoşi - care este aşa-zicând pecetea supremă a destinului Petersburgului, expresia ultimă, rezumativă, a unicităţii şi măreţiei lui, dincolo de monumentalitate, de istoria sa frământată, de jocul de umbre şi lumini, de puterea-i sfidătoare, care e înainte de toate una a gândului temerar, a spiritului, în fine, de faptul că a fost „populat”, descris, negat, râvnit, cântat, într-un cuvânt, înnobilat, de atâtea genii? N-am găsit şi nu găsesc decât un răspuns simplu: nimbul tragic. De la nebuneasca idee de a-l construi în cel mai ostil tărâm posibil, aventură teribilă ce a provocat sute de mii de victime - jertfe aşezate la temelia sa - şi până la începutul anilor 90 ai secolului trecut, când Vladimir Putin, instalat atunci ca viceguvernator al metropolei de pe Neva, înlocuia portretul lui Lenin de pe peretele cabinetului său de la Smolnâi cu cel al lui Petru cel Mare – gest simbolic al unui conducător provenit de jos, din clasa muncitoare, care tocmai ratase paradisul, dar nu şi şansa utopicei experienţe ce i-o oferise istoria – destinul Petersburgului/ Leningradului a fost unul eminamente tragic.
Ceea ce e de remarcat Sankt Petersburgul este şi o demonstraţie a faptului că ruşii se nu numără printre asemenea popoarele care au o memorie infailibilă, şi anume una pe măsura tragismului istoriei lor. Pe monumentul de la Cimitirul Blocadei din – Blocada Leningradului cea mai terifiantă pe care a cunoscut-o vreodată istoria s-a soldat cu un milion de victime în rândul populaţiei civile a oraşului, dar, în tot timpul cât a durat, teatrele şi celelalte instituţii artistice au funcţionat miraculos, sub camuflaj, fiindcă în fosta capitală a marelui imperiu, ca de altfel şi la Moscova sau în alte centre ale Rusiei, Arta (îndeosebi muzica, teatrul şi baletul) este religie! – vizitatorii pot citi o inscripţie tulburătoare în simplitatea ei: „Nimic nu se uită, nimeni nu este uitat”. Pe fondul muzicii lui Şostakovici şi a lui Bach, care parcă se revarsă din morminte ca un abur misterios, mi s-a părut că ea, inscripţia, exprimă mai mult decât orice tratat de istorie sau de psihologie a unui popor. La Sankt Petersburg, exerciţiul memoriei a fost şi este unul fundamental, în fiecare epocă, în fiecare clipă. „Romanul...” lui Ion Ianoşi, în care se vede preocuparea autorului de „a nu lăsa gol” pe firul timpului între textele şi contextele pe care cele dintâi „se exersează”, o dovedeşte cu prisosinţă. Iată, de pildă, Călăreţul de Aramă care „este centrul – dacă nu chiar epicentrul – Petersburgului mitic”. Operă a francezului Etienne Falconet, recomandat Ekaterinei a II-a de Diderot – „trimis special al Republicii enciclopedice”, monumentul la care sculptorul a lucrat 12 ani, a fost dezvelit în ziua de 7 august 1782, în Piaţa Petrovskaia, cu mare pompă, cu onoruri militare şi în prezenţa unui imens public. „Petru cel Mare îşi este sieşi subiect şi atribut: nu ne rămâne decât să-l arătăm!”. Şi Falconet a arătat, într-adevăr, personajul în toată grandoarea lui.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei