Șarpele

default

Dimensiune font:

| 13-05-2017 05:43

- În Principatele Unite erau multe mănăstiri închinate Sfântului Munte?

- Erau destule; şi dintre cele mai bogate.

- Și averile acestora aparţineau grecilor de la Muntele Athos, da?

- Bineînţeles. Iar secularizarea hotărâtă de Alexandru Ioan Cuza a însemnat o lovitură năprasnică pentru călugării atoniţi. Mult vor fi postit şi vor fi înălţat aceştia rugăciuni la ceruri pentru pedepsirea domnitorului român.

- E o ipoteză de luat în seamă, de vreme ce Cuza şi-a pierdut în scurt timp tronul, s-a îmbolnăvit şi a murit la o vârstă când nimeni nu se aştepta.

- Cam aşa stau lucrurile. şi ar mai trebui să menţionăm că şi marii moşieri i-au devenit duşmani de moarte, din momentul în care acesta, trecând peste piedicile puse de parlament, a înfăptuit reforma agrară.

- Aşa este, însă „domnul Unirii” era un om ferm, un colonel, care nu şi-a permis să încalce jurământul de credinţă faţă de ţară. Să nu uităm că aparţine ca ideologie generaţiei patruzecioptiste, adică acelei pleiade de tineri fii de latifundiari sau ei înşişi moşieri, care, fapt nemaiîntâlnit în istoria noastră modernă, se ridică împotriva privilegiilor feudale, deci împotriva propriilor lor interese, formulând între cele douăzeci şi două de puncte ale Proclamaţiei de la Islaz „emanciparea clăcaşilor şi împroprietărirea lor”.

- Și „secularizarea averilor mănăstireşti”.

- Exact. Să ştii însă, bunicule, că nu toţi moşierii au fost ostili primei împroprietăriri a ţăranilor. În deceniile de după Reforma din 1864, urmaşii domnitorului Mihail Sturza, fiul şi nepoţii acestuia, deşi rămaşi fără o parte din pământurile de calitate superioară ce se întindeau pe valea Siretului şi în lunca Moldovei, începând de pe lângă Roman şi, respectiv, de la Hanu-Ancuţei şi până departe spre Suceava, au păstrat relaţii bune cu ţăranii împroprietăriţi. Chiar i-au sprijinit, prin intermediul Băncii agricole, să-şi cumpere pluguri germane, ajunse şi în România în timpul domniei lui Carol I.

- La rândul lor, foştii clăcaşi rezonau la apelul Sturzenilor, ajutând la aratul şi însămânţatul acelor moşii care nu le fuseseră expropriate.

În fiecare primăvară, într-o săptămână-două după Sfântul Gheorghe, sătenii terminau de însămânţat propriile ogoare, inclusiv cele cu porumb. Boierii cultivau un soi de porumb „hăngesc” ori „dintele calului”, pe care îl semănau mai târziu, pentru că se cocea mai repede. Cu astfel de soiuri obţineau producţii mai mari, pentru export, dar era un porumb furajer. Pe la mijlocul lunii mai, veneau dragomanii pe la porţile sătenilor care aveau vite de muncă şi îi rugau din partea lui Sturza, să vină la o clacă de arat. A doua zi, zeci şi sute de pluguri de prin satele noastre brăzdau moşiile în vederea însămânţării.

- Mi-a povestit străbunelul o întâmplare care m-a cam speriat şi n-am putut s-o uit niciodată. Era vorba despre un şarpe uriaş.

- Da, eu eram elev în ultima clasă de liceu. După vacanţa Paştelui, m-am întors la şcoală, dar am aflat ulterior de la părinţi, despre acel caz înspăimântător, de care ai pomenit. De fapt, tata, care a fost acolo, mi-a relatat prin ce necaz neaşteptat au trecut oamenii. Dacă eu aveam pe atunci aproape douăzeci de ani, el avea vreo patruzeci şi cinci. Era privit ca un bun gospodar, cinstit, serios, dar nu ursuz, îi plăcea gluma, dar nu o cultiva; avea prieteni de nădejde, nu numai în satul nostru, ci şi prin altele din jur. Avea car cu boi puternici şi vara, când era solicitat, pleca la cărăuşe, că se câştiga bine.

- Ce transporta, bunicule?

- Material lemnos; un convoi de zece-cincisprezece săteni cu boi tari şi care rezistente plecau la pădurile Mănăstirii Neamţului şi încărcau fiecare de la gaterele de acolo câte patru-cinci metri cubi de scânduri, pe care le duceau la Iaşi ori chiar mai departe, pe malul Prutului, la moşierul Roznovanu, care avea o adevărată pasiune e a tot construi noi şi noi acareturi; ba mai înfiinţase şi un depozit de cherestea, chiar la Stânca Roznovanului, pentru sătenii din zonă.

- Și cum aveau chirigiii aceia, între care şi străbunicu, atâta calm, atâta răbdare, să parcurgă aşa nişte distanţe în pasul boilor?

- Cum îţi spuneam, un astfel de transport era foarte bine remunerat, dar dura două săptămâni; era, într-adevăr, şi o dovadă de echilibru sufletesc, de acel calm greu de înţeles în zilele noastre... La întoarcere, se opreau pe Inaţ, podişul înalt de deasupra satului nostru, de pe care se vede Ceahlăul ca din palmă; dejugau boii şi-i hrăneau cu nutreţ din ogoarele proprii, făceau mămăligă, mâncau, trăgeau un pui de somn şi apoi coborau la casele lor.

- Pare azi inutil şi chiar absurd să faci un astfel de popas când mai ai doar un kilometru-doi până în sat.

- Greu de înţeles. Însă la nedumerirea mea, tata îmi răspundea că „aşa era regula, aşa era obiceiul”. „Și de unde această regulă?” – mă înverşunam eu. „Poate că oamenii s-ar fi gândit cândva că nu se ştie ce s-o fi mai întâmplat între timp şi că-i mai bine să ajungă acasă odihniţi şi sătui”.

- Răspunsul nu-i lipsit de o logică ancestrală, dovedind înţelepciunea bătrânilor...

Și în legătură cu şarpele acela atât de periculos?

Va urma...

Constantin Partin 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei