Un iubitor de anticării (II)

default

Dimensiune font:

| 19-11-2016 04:59

Cu Şezătoarea” şi Artur Gorovei, Constantin Bostan se apropie de faptele culturale care se vor fi împlinit în ţinutul Neamţului; Şezătoarea, revista folcloriştilor a fost înfiinţată, în 1892, la Broşteni de Artur Gorover şi fostul său coleg de şcoală, Mihai Lupescu, în şcoala din satul Irinucăi şi caprelor sale din Amintiri din copilărie”: „Pe atunci, scrie Artur Gorovei, era greu de trăit în Broşteni, unde se ducea o viaţă primitivă; întâlnirea cu un vechi coleg de şcoală era o salvare. Două camere cu o tindă la mijloc, scunde, întunecoase, friguroase - loc de osândă - alcătuiau toată clădirea menită pentru luminarea poporului. Una din camere era şcoala, cealaltă - locuinţa învăţătorului şi a nevestei lui. La lumina mohorîtă a unei lampe dintre cele mai simple, puneam şi noi lumea la cale, încălzindu-ne mîinile cu paharul de ceai, fiert în gura sobei, de care ne minunam că-şi ţine echilibrul. şi după cum făcusem planuri, cu Elena Sevastos, ca să scoatem revista Ion Creangă, făceam acuma aceleaşi planuri, cu Mihai Lupescu, să scoatem o revistă, de acelaşi fel, pe care să o botezăm Şezătoarea. Ne trebuiau două lucruri, ca să ne executăm planul: ne trebuiau oameni destoinici, cari să adune material, şi ne trebuiau bani, pentru tipar”: atunci, ca şi acum, revistele se nasc greu, în chinurile găsirii unui spaţiu, a banilor şi a unei echipe destoinice.

Neobosit monograf al oraşului Piatra Neamţ şi al întregului ţinut, pe care le cercetează în toate cărţile sale, chiar şi în poezie (în poemul Desculţ din volumul De dragoste şi de beton, astfel, în deriziune, într-un bloc din oraşul de pe Bistriţa; „În fiece zi,/ dar şi noaptea, târziu,/ urc de şapte ori/ câte şaişpe trepte/ (fără a mai socoti şi intrarea)/ spre fâşia de beton şi parchet laminat/ care, înspre capătul unicei scări/ dintr-un bloc «P+l0»/ cinic străpuns de un lift aleatoriu,/ m-aşteaptă statornic,/ în intravilan,/ cu dormitor, bucătărie, baie/ sufragerie şi hol,/ başca un balcon închis cu glasvand -/ toate riguros însumate în cei/ cincizeci şi opt de metri pătraţi/ ai unei semeţe cochilii/ de beton./ În fiece zi,/ dar mai ales dimineaţa,/ privesc cerul de care,/ aritmetic,/ sunt mai aproape decât toţi muritorii/ peste care întâmplător/ şi, desigur, vremelnic,/ am fost cocoţat;/ şovăitor,/ calc pe betonul bine ascuns/ sub parchet şi mochete/ (ca să-mi hrănească iluzia de «acasă»),/ trăind fiorii/ unei frunze purtate de vânt/ sub geamătul brumei./ Într-un târziu,/ îmi caut mecanic papucii,/ întrebându-mă inutil/ şi, poate, dramatic;/ unde vor fi rămas, oare,/ rădăcinile mele?”), Constantin Bostan scrie acum despre comunitatea evreiască de aici, restituind figura lui Eugen Relgis, un mare necunoscut, azi: câţi ştiu, de pildă, că Eugen Relgis „a atras preţuirea şi prietenia” lui Romain Rolland, H. Mann, Stefan Zweig, H.Barbusse, Einstein, Upton Sinclair, pentru ca, refugiat, de frica bolşevicilor, în Uruguay, să fie nominalizat, de noua sa patrie, la Premiul Nobel, în 1955?

La fel de necesară şi valoroasă e restituirea personalităţii Elenei Alistar, „unica femeie din Sfatul Ţării”, autoarea unui text rămas ascuns, un secol, în arhiva, se pare, inepuizabilă a lui G. T. Kirileanu: Amintiri din 1917/ 1918 este o mărturie care luminează o epocă şi oamenii din ceea ce se cheamă „Găgăuzia” şi din România, atâta câtă era, a începutului de secol XX.

Deşi părea să fi „stors” arhivele de toate informaţiile privind viaţa şi opera lui G. T. Kirileanu, căruia Constantin Bostan i-a consacrat aproape toată activitatea de cercetare a istoriei noastre culturale sunt, iată, încă destule fapte de recuperat; corespondenţa cu Octav Băncilă, aflată în arhiva Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, dar şi câteva scrisori inedite de la Arhivele Statului de pe dealul Copoului, fac obiectul unor studii interesante care aduc în actualitate chipul unui „proletar năcăjit”, pictorul Octav Băncilă şi corectează, cumva, judecata foarte aspră cu care Kirileanu a întâmpinat „monstruoasa” pentru că „lipsită de cumpăt” Istorie a lui G. Călinescu.

După ce pune la punct discuţiile purtate în jurul unui aşa-zis Glosar pe care l-ar fi făcut Ion Creangă, iar T. Maiorescu i l-ar fi transmis lui G. T. Kirileanu care l-a editat şi evocă relaţia specială dintre N. Iorga şi Regina Maria, Constantin Bostan ajunge în anii '50, amuzându-se cu episoadele proletcultiste ai căror „eroi” -M. Davidoglu, Silviu Brucan (şi „Scânteia”), Z. Stancu (şi „România liberă”), Eugen Jeheleanu (şi împrejurările întâlnirii acestuia cu Nicolae Ceauşescu) - sunt trimişi, în ironie demolatoare şi sarcasm, înapoi, pe rafturile, cu drept uitate, ale obsedantului deceniu şase, cum îi spunea Marin Preda. În sfârşit, de un umor spumos este Publicitatea, acum un veac şi (aproape) jumătate; Constantin Bostan se şi ne amuză cu reproducerea unor anunţuri de publicitate, apărute în ziarul „Timpul”; iată, de exemplu, ce produse promovează marele Magasin de coloniale şi delicatese D.G.MOCIANU, Grand Hotel Brofft, Calea Victoriei 40, contemporan cu Eminescu şi Caragiale: „Ceaiu rusesc din Moscova, ceaiu colonial din Paris, ceaiu Schuschond, ceaiu peco fin (caravau), romurile cele mai fine din Jamaica, cognacuri fine Champagne, Quiuraso de Olanda, liqueruri de Bordeaux de toate, chocolată colonială cu vanilie. Cacao santé, pesmeţi englezeşti proaspeţi, conserve alimentare streine şi indigene. Sosesc continuu: Brînză de Brie, Bondon, Brînză de Savoya, Olanda, Chester, Rochefort, Camembert. Cremă de Olanda, cremă de Cămpu-Lung, Imperial, Gervaise, Gournai, Port-Salut, Gruyer, Sveitzer. Caşcaval regal de la Broşteni. Penteleu.

Unt proaspăt de masă de Normandie. Salam de Verona, Milano, Sibii şi din ţară. Muşchiu de vacă, Galantini (rulade) de păsări. Şunci fierte în vin. Limbi fierte, pâté de foie gras (delicatesă de ficat) cu trufe. Mortadela de Bologna şi felurite altele. Marinată de păstrăvi, păstrăvi afumaţi. Barbuni (peşte de mare). Maquereaux (macrou), guvizi, sardele franţuzeşti. Icre de chefal. Somon de Rin. Somon în untdelemn. Thon. Homarzi şi altele. Asortiment de vinuri streine şi indigene de deal!". Bon appétit! À votre santé!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei