Un minut cât o eternitate

default

Dimensiune font:

| 05-03-2016 05:03

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Dostoievski. În noiembrie vor fi trecut 195 de la naşterea sa. Revăd însemnările pe care mi le-am făcut citind biografia „Titanul–viaţa lui Dostoievski” a lui L. Grossman, o carte în care, cum era şi firesc, este evocată şi epoca marelui scriitor, atmosfera de unică emulaţie pe care a cunoscut-o viaţa literară şi artistică din Rusia secolului al XIX-lea. Păstrând proporţiile, s-ar putea spune că există unele similitudini cu ceea ce s-a petrecut în cultura românească a aceluiaşi secol. Celor doi poli de acolo – Sankt Peterburg şi Moscova – corespunzându-le la noi Iaşul şi Bucureştiul. Chiar dacă am crede că marii creatori, marii scriitori, precum cei pomeniţi, sunt nişte trimişi, nişte programaţi din alte sfere, tot nu am putea să facem abstracţie de locul şi veacul în care ei s-au născut, s-au format şi au scris, de climatul politic, social, moral şi, fireşte, cultural al epocii în care ei au evoluat, asumându-şi destinul ce le-a fost hărăzit. „O, Sonecika! – îi scria Dostoievski nepoatei sale când era deja celebru. Dacă ai şti cât de greu e să fii scriitor, adică să suporţi această ursită!” Iar un român, şi el genial, G. Călinescu, parcă îi răspunde, confirmând: „Căci talent înseamnă suferinţă”. Şi cum să nu fie greu, cum se confesează Dostoievski, când rescrii de opt ori „Idiotul”, când arzi întreg manuscrisul romanului „Crimă şi pedeapsă” şi scrii un altul cu aceeaşi temă (obsedanta temă de care era chinuit şi Marin Preda) şi cu acelaşi titlu, când anulezi 15 coli din „Demonii” şi o iei de la capăt, cu primul cuvânt?! Dar nu stau oare la originea acestui efort, cu adevărat titanic, un moment şi un fapt pe care Dostoievski le-a purtat totdeauna în suflet şi le-a repovestit aproape religios în Jurnal?! Este momentul de neuitat când N. A. Nekrasov izbucneşte în plâns la lectura manuscrisului nuvelei „Oameni sărmani”, al cărei autor, un ilustru necunoscut, tocmai obţinuse titlul de inginer. Entuziasmat, tulburat, Nekrasov n-a ezitat să-l înfăţişeze imediat pe tânărul Fiodor Mihailovici Dostoievski ca pe un adevărat trofeu severului, „înfiorătorului” Belinski, instanţă critică supremă a vremii, un fel de Maiorescu sau poate mai degrabă un Ibrăileanu rus. Fără să ezite, el îi va da sentinţa pe un ton mesianic: „…preţuieşte-ţi darul, rămâne-i fidel şi vei fi un mare scriitor!...”.

L. Grossman povesteşte că, în aprilie 1874, Nekrasov îi solicita lui Dostoievski pentru anul ce urma un roman spre a-l publica, în foileton, în „Otecestvennîie zapisk”. Scriitorul nu le poate promite însă nimic lui Nekrasov şi prietenilor săi care editau amintita revistă, fiindcă se simţea obligat faţă de cei de la „Russki vestnik”, cu care mai colaborase, şi înţelegea să le fie loial. În paginile fostului „organ liberal” cu care, de altfel, polemizase, lui Dostoievski îi apăruseră, în foileton, „Crimă şi pedeapsă” şi „Idiotul”. Încât, doar în cazul în care revista moscovită nu ar fi avut nevoie de un manuscris inedit al său, ar fi putut onora cererea lui Nekrasov. Pentru a afla cum stau lucrurile, se deplasează de la Petersburg la Moscova. Cei de la „Russki vestnik” îi spun că au „material” pentru anul 1875 şi anume, nici mai mult, nici mai puţin, decât romanul lui Tolstoi „Anna Karenina”, despre care Dostoievski va spune că „nicăieri în Europa nu există un roman ca acesta”. Timpul avea să-i confirme pe deplin opinia, pe care, apreciază Ion Ianoşi, „nu ar fi cutezat s-o exprime mulţi ruşi şi la care confraţii occidentali aveau să ajungă mult mai târziu”.

Întors la Petersburg, dezlegat de obligaţie, Dostoievski îi oferă lui Nekrasov manuscrisul romanului „Adolescentul” (cu subtitlul „Însemnările unui tânăr”). Va fi publicat în „Otecestvennîie zapisk” începând chiar cu primul număr pe 1876 al revistei. Ce competiţie! Se aflau aşa-zicând „în cursă”, cu termenul lui Grossman, doi titani, poate cei mai mari prozatori din toate timpurile, care scriau în aceeaşi binecuvântată limbă, aveau sub ochi aceeaşi complexă, nu o dată terifiantă, realitate a Rusiei celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, dar şi conştiinţa forţei ce venea din adâncurile culturii unui mare popor. „Crede cu entuziasm în poporul rus” – va scrie Herzen despre Dostoievski. Aşa cum credea şi Tolstoi. Ei se raportează unul la celălalt, se stimulează reciproc, deşi nu s-au aflat niciodată faţă în faţă. După apariţia celor cinci volume din „Război şi pace”, roman considerat de critici ca fiind „ceva nemaiauzit: o epopee în formele contemporane ale artei”, Dostoievski îi comunică lui Strahov că are intenţia de a scrie şi el o epopee, precizând: „întregul concept va necesita un mare volum, cel puţin ca cel al romanului lui Tolstoi”. Titanul de la Iasnaia Poliana constituia pentru el, dacă nu chiar un model, cu siguranţă un reper catalizator la care se raporta. În „Amintiri din Casa Morţilor”, dacă ar fi să luăm un singur exemplu, Dostoievski crease – cum observase deja Herzen – fresce „à la Buonarroti”. De reţinut că Dostoievski a atras atenţia în repetate rânduri că nu a inventat nimic, totul s-a petrecut mai întâi în cea mai concretă realitate a uriaşei sale patrii.

Privesc din nou, stimulat de relectura biografiei la care m-am referit – o carte riguros documentată, bine scrisă şi tradusă, din păcate şi cu unele clişee de limbaj ale criticii sociologiste - portretul lui Dostoievski realizat de V.G. Perov, la rugămintea lui P.M. Tretiakov, fondatorul faimoasei galerii de artă din Moscova, ce-i poartă numele. Era primăvara anului 1872. Anna Grigorievna Dostoievskaia povesteşte în memoriile sale că înainte de a trece la lucru, pictorul i-a vizitat în fiecare zi, timp de o săptămână, spre a-şi observa personajul în diverse momente şi ipostaze pentru a-i surprinde expresia cea mai definitorie. Celebrul portret al lui Dostoievski ieşit de sub penelul lui Perov este o capodoperă a genului. Anna Grigorievna însăşi, cunoscătoare ca nimeni altcineva a personalităţii soţului său şi, totodată, intelectual cu un larg orizont cultural şi un gust estetic rafinat, avea să scrie că Perov „a prins în portret un minut de creaţie al lui Dostoievski”. Un minut cât o eternitate!... 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei