Un misionar fortuit

default

Dimensiune font:

| 06-09-2014 04:34

Vasile Turcu era un om lipsit total de o bună educaţie şi din acest motiv latura animalică, înclinată spre cruzime, prima în structura lui mentală.
La prima vedere însă, mai ales dacă nu prea deschidea gura, părea un om normal şi înşelătoarea sa fizionomie atrăgea, dacă nu simpatia, măcar indiferenţa. Omul acesta nu consuma alcool, lucru cam rar întâlnit la români, în schimb fuma ca un turc ce era şi prefera să stea în vizuina lui, adică nu căuta companie de nici un fel.

Vizuina lui Vasile şi a consoartei sale, Ecaterina, era la un kilometru şi ceva de satul Gheboaia, chiar la poalele pădurii, după un deal care o ascundea total de ochii lumii.
Îşi găsise perechea, o femeie bărbat, tăcută tare şi mai ales urâtă foc, într-o cocioabă uitată de lume prin huceagurile de cacadâri, greu de penetrat, de partea cealaltă a pădurii. Ecaterina era muncitoare şi tolerantă, încasa stoic şi silenţios bătăi meşteşugite, cu sfori groase şi muiate în apă. Erau ţinute la îndemână pentru cazul unor urgenţe, evident, neplanificate. Mai avea Turcul ăsta şi un dulău mare, pe care îl chema Hector, care încasa şi el cu stoicism şuturile surpriză.

Familia Turcu nu era vizitată de oameni. Era vizitată însă de tot felul de lighioane care, adesea, se prindeau în capcane meşteşugite de Turcu.
Invariabil, Ecaterina participa la uciderea jivinei şi ochii ei străluceau sălbatic, reflectând o plăcere, nefirească de obicei la femei. Vasile îşi aprindea o ţigară şi savura adesea scena sângeroasă şi cu disperate răgete, scoase la apropierea morţii, executată cu sadism, de consoarta sa.

Vântul reuşea uneori să ducă peste deal, spre sat, agonia morţii. Oamenii îşi făceau cruce şi tremurau, mai ales de spaima răspândită de poveştile cu grozăviile de acolo, de la poala pădurii.
Cei doi soţi se entuziasmau la loviturile mai reuşite, aplicate lighioanei fără noroc, de regulă mistreţi.
La scenele de ucidere a lighioanelor, dacă un soţ era angajat în această misiune, celălalt făcea galerie.
- Aşa, aşa, dă-i în sfârlă, ah, ce l-ai trăsnit...
Când treaba era terminată, Vasile începea să cânte şi, invariabil, cânta acelaşi cântec.
- Ecaterina, vede-te-aş moartă cu dricu-n poartă, cu cai mascaţi...

Erau momentele de tandreţe supremă, pe care le trăiau acolo în pustietate cei doi soţi. Cântecul era urmat de un ciudat obicei, care s-ar fi dorit şi el un moment de tandreţe. Turcul îi aplica un pumn prietenesc, drept în cap Ecaterinei, care pumn ar fi putut omorî şi un taur, dar nu şi pe Ecaterina. Aceasta râdea tâmp şi se oferea să mai încaseze încă un pumn, dar Vasile se mulţumea cu atât.
Porcii mistreţi erau socotiţi de cei doi soţi ca fiind trimişi ai lui Dumnezeu şi, surprinzător, Domnul le trimitea astfel de daruri destul de des. Pădurarii nu riscau un conflict cu Turcu. Ei erau adesea la braconaj şi lui Vasile nu-i scăpa nimic. În plus, cei doi sălbatici mai aveau şi faima de mâncători de copii, deoarece un copil n-a mai fost găsit acu cinci ani, când plecase de acasă. O fabulaţie, evident. Cei doi aveau şi o icoană în casă, ce-i drept cam prea afumată şi se închinau Domnului cu mare credinţă.

Eu făceam un studiu de astroclimat în zona pădurii Gheboaia şi m-am instalat în cabana pădurarului, chiar la marginea pădurii. Pe lângă cabană am instalat o mulţime de unelte. Lunete, binocluri, aparate de măsurare continuă a tuturor parametrilor atmosferei şi alte drăcovenii care împânzeau locul.
După vreo două zile, simt că o jivină mă urmăreşte din huceaguri. Îndrept luneta spre lighioană şi cercetez atent. Era un om, îi fac semn să se apropie şi acesta o rupe la fugă. Scena se repetă şi reuşesc să-l ademenesc, îl fac să se apropie, să iasă din tufiş. Tremura de spaimă, dar tot s-a apropiat. Fixez turla bisericii din zare şi-l invit să vadă. Se freacă la ochi. Pe turlă era un tinichigiu la lucru. Se uită fără lunetă, se freacă la ochi, râde tâmp şi tremură.

Îndrept luneta spre casa lui şi în curte o vede clar pe Ecaterina. Este speriat şi mereu se freacă la ochi.
- Se pot vedea şi stelele şi luna, dacă vii noaptea. Ziua nu se văd, îl informez amical.
- De ce?
- Aşa îi socoteala lunetei, spun ca să evit explicaţiile.

Omul îşi face cruce. Îi explic şi rostul altor aparate şi îi mai spun cam ce vrem să facem pe acolo. Face eforturi să devină îndrăzneţ.
- Mă primiţi şi diseară?
- Sigur că te primesc.

Turcu cercetează atent aparatele şi se apleacă să vadă mai bine. Este fascinat de peniţele care lasă urme de cerneală pe un tambur, care se învârte singur.
- Al naibii, se învârte singur, remarcă bucuros.
- Da, este cam ca şi ceasul...Îl întorc o dată pe săptămână.
Vasile a început să vină tot mai des la mine şi uneori venea şi de câte trei-patru ori pe zi. De fiecare dată venea încărcat cu mâncare. După un timp îndrăzneşte:
- Pot s-o aduc şi pe Ecaterina cu mine?
- Sigur că da. Vreau să-i mulţumesc pentru bunătăţile pe care mi le trimite.

Soţii Turcu au venit amândoi şi s-au apucat să mă ajute la treabă. Erau atenţi cu aparatele, schimbau hârtia, întorceau arcurile, reglau cerneala, citeau direcţia şi viteza vântului. Nu se mai săturau să folosească luneta şi binoclurile.
Le-am vorbit despre astronomie, despre Balzac, Sadoveanu, Eminescu. Le-am povestit „Baltagul”. Amândoi au plâns, la fel au făcut când am citit „Meşterul Manole”. Nu mai plecau acasă şi trebuia să-i trimit cu răţoieli.

Am trecut la cele sfinte şi le-am explicat ce şi cum. Oamenii aceştia fugeau un pic acasă şi reveneau, strigând de la poartă:
- Ne primiţi?
- Veniţi, voi mai reglaţi aparatele şi eu mai dorm un pic...
La plecare mea au plâns, deşi le-am spus că revin după două luni.
- Doua luni...se tânguiau ei, ni se pare că-i enorm de mult.

M-au condus la autobuz. Ecaterina, când urcam pe scară îmi şopteşte la ureche:
- Vasile nu mă mai bate şi ne rugăm la Dumnezeu în fiecare zi. Dumnezeu să vă ajute să faceţi ce doriţi.
Îl întreb pe Vasile:
- Este adevărat?
Acesta dă afirmativ din cap şi izbucneşte în plâns.

Galata, 31 august 2014 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei