Un om mare

default

Dimensiune font:

| 19-07-2014 04:44

În jurul satului Ghireni, pe vastele întinderi agricole care hrăneau cele 350 de suflete ale satului, pe unde se ascunsese o sărăcie lucie, nu erau decât vreo 10-12 fântâni, aproape deloc îngrijite. Oamenii care lucrau la câmp în timpul arşiţelor verii îşi ostoiau setea cu mare efort, trebuiau să parcurgă şi câte 1-2 km, sau chiar mai mult, până la cea mai apropiată fântână. Chiar dacă la plecarea de acasă mai umpleau câte o oală cu apă şi o luau cu ei, arşiţa lunii cuptor o făcea repede nebăubilă. Pe lîngă căldură, oala mai acumula, oricât de bine ar fi fost acoperită, o mulţime de gângănii înecate.

Părinţii trimiteau de regulă copiii foarte mici cu cârlanii pe câmp la păscut şi nici prin cap nu le trecea că şi prichindeii beau apă şi încă des de tot pe căldurile acelea infernale. Bieţii copii, când setea era insuportabilă, luau drumul spre casă. Înainte însă de potolirea setei erau chelfăniţi bine că au lăsat cârlanii singuri. Chelfăneala era şi mai straşnică dacă venea acasă însoţit şi de cârlani.
Un copil, de regulă cam de şase anişori, avea de înfruntat o mulţime de necazuri care se terminau aproape invariabil cu o chelfăneală. Corvezile lor produceau multe suferinţe micuţilor omuleţi. Căldura infernală care te lovea drept în cap, scăparea cârlanilor în ogorul altuia, setea cumplită, singurătatea, teama de ploi de tip potop, trăsnete şi fulgere, lupii care mişunau prin huceagurile de la Zgârâieta (zvonuri) de lângă pădure, ţigani care furau copii, toate erau prezente şi mişunau înspăimântător în mintea singuratecului copil. Dintre toate însă cel mai mare chin îl provoca setea.

Gheorghiţă, un băieţel de vreo şase anişori, păştea cârlanii şi privea luciul apei din fântâna de la via lui David, situată la marginea drumului spre satul Cotul Miculinţi, pe malul Prutului. Apa era cam la 6-7 m de la privitor şi pe ea pluteau fel de fel de mizerii. Vrăbiile îşi făcuseră cuiburi în fântână şi găinaţul lor era pe toate pietrele, pui de vrabie, care îşi luau zborul când nu trebuia, erau înecaţi şi pluteau dizgraţios. Dar nu conta, apa lucea seducător pentru copil şi buzele sale se uscau şi mai abitir. Era apă, dar nu era cum s-o scoţi de acolo. Micuţul privea apa şi mintea sa făcea un efort enorm ca să găsească o soluţie. Polenul de prin ogoare se lipea de pielea sa transpirată şi mâncărimi straşnice îl chinuiau.
Georghiţă a intrat în ogorul lui Ion Alistar, un harpagon fioros, alege un bostan mai mare şi îl rupe. Cu briceagul său în formă de peşte taie un capac, scoate tot din interior şi mai face doua găurele. Era un soi de găletuşă. Din acelaşi ogor mai smulge câţiva haldani, îi jupoaie şi din acele fâşii înnoadă o sfoară lungă. Îi trecuse şi setea de captivat ce era cu opera lui. Merge la fântână şi după câteva încercări reuşeşte să scoată apă. Bea pe săturate, apă rece, limpede, cu ceva mizerii pe care le scoate afară mai întâi. Viaţa era frumoasă. Un soi de satisfacţie deplină îl gâdilă plăcut la lingurică. Numai că fericirea este scurtă şi din porumb iese balaurul de Ion Alistar.
- Furi, mă? Tu-ţi aşa şi pe dincolo de hoţ!
- Nene, îmi era sete şi muream...
- Şi ai băut bostani şi haldani, mă?
- Nu, nene, am făcut o găletuşă...
Alistar sare ca fript, ca şi cum ar fi primit o ghioagă în cap.
- Ce bâigui mă, drace împieliţat?
- Ca să beau apă... Numai un bostan şi câţiva haldani.
- Ce să faci, mă, cu ei?
- Muream de sete... Am băut apă.
- Unde sunt, mă, drăcoveniile astea? Adă-le încoace!
Copilul aleargă şi scoate totul de sub o căpiţă de fân. Uluit, harpagonul încearcă aparatura. Scoate apă şi o bea cu lăcomie, oftează zgomotos şi mai scoate o găletuşă şi o bea lacom şi pe aceasta. Priveşte băieţelul şi îl întreabă:
- Bre tu ai făcut chestia asta aşa, din capul tău?
- Da, nene. Nu mai puteam de sete, muream.
- Măi al dracului chestie...
- Dar n-am vrut să fur...
- Lasă bre chestia cu furatul. Eu de şase ani sufeream de sete cumplit pe aici şi al naibii dacă m-am gândit la... O să fac şi un capac şi o să curăţ şi fântâna.
Şi pui şi o găletuşă adevărată.
- Nu, bre. O fură imediat. Dar noi doi cu bostanul... Al naibii chestie.
Alistar spunea tuturor că Gheorghiţă ăsta, dom’le este un geniu. O să ajungă un om mare.
Să mor de sete...ca prostul...atâţia ani...murmura în surdină.
Chiar că a avut dreptate şi Gheorghiţă a devenit cineva. Are stupi, altoieşte pomi fructiferi, are vie, hidrofor, WC în casă şi repară orice. Repară televizoare, telefoane mobile, maşini străine şi cam tot ce se strică. Are el doar şapte clase, dar ce clase, dom’le!
Cum să nu se priceapă dacă citeşte tot timpul, explică o gospodină mai cultă.

14 iulie 2014, Galata
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei