Visele din ograda amintirii (II)

default

Dimensiune font:

| 06-08-2016 05:33

 În contrapunct, poezia din cărţile lui Florentin Dumitrache este (şi) una a interogaţiei active adresate lumii şi sinelui, prin care se strecoară, adesea, umbra, neliniştea, sentimentul romantic al trecerii timpului şi al năruirii secundei date fiinţei: „Stelele din ce răsar,/ dintr-o umbră-a nopţii,/ sau apar şi tot apar/ din lumina morţii?/ Stelele în ce apun,/ într-un câmp de ceară,/ sau cu toatele îşi spun/ şi-n pământ coboară?/ Întrebări puse mereu/ despre nemurire,/ tot o stea voi fi şi eu/ după adormire?” („Întrebări”); „Unde să m-ascund/ când ierburile curg/ râuri de timp peste mine?/ Unde să m-ascund/ când timpu-i furtună ce vine?/ Unde să m-ascund,/ decît în amintiri de mâine?” („Unde să m-ascund...”).

Dominatoare în astfel de poeme este tonalitatea elegiacă, potenţată, chiar şi în poeziile de influenţă folclorică („Baladă”), de muzicalitatea căutată de un poet care îşi spune „melos curat”, de o trăire erotică împăcată, calmă, departe de arşiţa patimii şi, mai cu seamă, de un subtil sentiment religios; Florentin Dumitrache nu scrie o poezie de amvon, ci una a comuniunii în gând cu Dumnezeu: în legea nouă a iubirii şi speranţei: „când luminările se-aprind/ La Învierea lui Hristos,/ Lumina-n inimă şi-n gând/ Să vă pătrundă-adânc, pios./ În clipa Învierii Lui/ Să fim mai buni, evlavioşi ,/ Căci este semnul Domnului/ Pe trupul nost’ de credincioşi./ E seara magică acum/ De blândă rază peste noi,/ Lumina Lui ne este drum/ Pentru acum şi pentru-apoi./ când lumânările se-aprind/ Primim lumină-n trup şi-n gând” („Când lumânările se-aprind...”). Tonul elegiac este şi al sonetelor şi pastelurilor, forme lirice clasice pe care Florentin Dumitrache le cultivă cu virtuozitate; „Amurgul se prăvale din resturi de lumină/ Rămase dinspre ochiul strălucitoarei zi,/ Prin aer e doar vântul ce-şi cântă în surdină/ Prezenţa înspre noaptea ce pare-a o zidi./ Natura îşi îmbracă cămaşa nopţii neagră,/ Mulţimi de vietăţi culcuş îşi pregătesc,/ Să se scufunde-n vise, căci după-o zi întreagă/ De căutări febrile, spre altele gândesc./ Boarea de vânt clăteşte sleitele puteri/ A zecilor de păsări şi vietăţi mărunte,/ Ce-şi lasă trupu-ofrandă trecutelor plăceri,/ Simţite peste zi prin întâmplări avute./ Amurgul se prăvale din resturi de lumină,/ Peste natură noaptea se vrea a fi stăpână” („Amurgul se prăvale...”).

Un etaj liric bine construit este acela al unei constelaţii simbolice purtate printre visele regăsite în ograda amintirii. Mai întâi, calul alb din poeme precum „Evoluţie…”, „Calul meu alb”, „Pat de cuvinte”, „Rugă”, simbol al luminii solare, al fertilităţii, dar şi al trecerii: „Pe calul meu alb/ doar visele au călărit/ prin timp, peste timp/ înfăşurate în mantia/ copilăriei, tinereţii, maturităţii/ transformându-se în adevăruri,/ reuşite şi nereuşite,/ iar acum călăresc/ spre ţara necunoscută/ pentru odihnă./ Doar calul meu alb/ se-ntoarce acasă/ îmbrăcat în harnaşamentul amintirilor” („Calul meu alb”). Luna e astrul poeziei lui Florentin Dumitrache; pavăză a trăirii erotice într-un poem precum „Îţi aminteşti” din volumul „Vise de lumină”, luna e „uitare”, dar şi o „figură” lirică de identificare a amintirii mamei ori a jocului din vis; „Se făcuse că eram/ pe-un vârf de munte înalt,/ încercând să prind/ norul de coadă,/ să-1 sucesc în jurul meu/ să acopere luna/ ce mă orbea cu strălucirea ei,/ să acopere luna/ ce îmi amintea/ de ochii de mură coaptă/ şi buze de fragă./ Încercări nereuşite/ mă prăvăliră-n hău adânc de somn,/ iar luna râdea,/ râdea cu strălucire,/ privindu-mă/ prin fereastra camerei” („Vis”); de unde se vede încă o dată că avea dreptate Mircea Eliade care, în „Insula lui Euthanasius”, spunea că „Viaţa lunii este mai aproape de om, decât gloria majestuoasă a soarelui”. Tot astfel, castanul, albatrosul (dar nu cel ucis al simboliştilor şi al lui Nicolae Labiş, ci acela „tandru”, al liniştii din viaţă şi din adâncul necuprins, cum se spune în „Dor de adânc”), cocorul (un semn nu al primăverii, ci al toamnei, al prevestirii îngheţului, cum scrie poetul în „Se simte adiere...”) şi cerbul solar, simbol al vieţii şi al luminii; „Cerbii se-adapă din vârfuri de brad/ Oglindite-n ochiuri de apă,/ Stropi de neodihnă curg înspre vad,/ Iar cerbii se-adapă, se-adapă./ Rămâne doar umbra apei pe prund,/ Setea le-a fost potolită,/ Se-ntorc înspre ţarcuri. Oare cînd/ Ivitu-s-a iar frumuseţe dorită?/ Privesc înspre vârfuri, arcuri de trup/ În salturi tot mînă şi mînă,/ Se-nalţă spre ceruri, de-acolo irup/ Lumină în inimi, lumină./ Cerbii se-adapă din vârfuri de brad,/ Stropi de neodihnă curg înspre vad” („Cerbii”). În astfel de poeme se regăseşte partea rezistentă a liricii lui Florentin Dumitrache. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei