Ziua Mondială a Mediului la bibliotecile din Iaşi

default

Dimensiune font:

| 08-06-2016 07:00

* la Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară şi Biblioteca Judeţeană au ales să marcheze Ziua Mediului cu două evenimente importante pentru a proteja natura * unul dintre acestea este un concurs de degustare de apă

 

„Cred că mediul înconjurător ar trebui inclus în chestiunile care ţin de securitatea naţională. Apărarea resurselor noastre este la fel de importantă ca şi apărarea graniţelor. În caz contrar, ce ar mai rămâne de apărat?”, spune actorul american Robert Redford. Bibliotecile ieşene nu numai că susţin cultura şi informarea, ci au şi un respect deosebit pentru natură, astfel că atât Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU), cât şi Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi (BJI) se implică în proiecte ce au legătură cu mediul înconjurător.

Pentru al doilea an consecutiv, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” şi SC ApaVital SA Iaşi marchează Ziua Mondială a Mediului printr-un concurs de degustare a apei, care va avea loc în această dimineaţă de la ora 9.00, la Staţia de tratare a apei „Chiriţa” din Dancu. Şi de această dată „somelieri” vor fi elevii clasei a XI-a, profil „Resurse naturale şi protecţia mediului”, de la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iaşi, coordonaţi de prof. ing. Ersilia Coşbuc şi prof. Lăcrămioara Burlică. „Elevii vor beneficia de un tur ghidat al staţiei de tratare, oportunitate pentru viitorii specialişti de a obţine informaţii despre funcţionarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă şi despre procesul tehnologic de filtrare şi tratare a apei de la aducţiune până la darea în consum public”, a declarat Mihaela Moraru, şef Serviciu Proiecte şi Programe Culturale, PR al BJI. Degustarea probelor de apă se va face printr-o evaluare comparativă la nivel gustativ în orb: elevii vor avea la dispoziţie fişe de observare în care îşi vor nota aspectul vizual, impresia olfactivă şi cea gustativă. „Misiunea nu va fi una uşoară, dintre cele cinci mostre de apă doar una va fi de la robinet, celelalte patru sunt diverse sortimente de apă îmbuteliată plată, toate fiind aduse la aceeaşi temperatură”, a adăugat Mihaela Morariu. Concurenţii care vor identifica apa de la robinet din mostrele pe care le vor avea la dispoziţie vor primi diplome cu menţiunea „Expert (Hidro)somelier”.

Conform unui studiu realizat de Association of Plastic Manufacturers in Europe, recipientele şi dopurile din plastic constituie aproximativ 19% din totalul producţiei de plastic, iar din deşeurile plastice colectate, ambalajele sunt în proporţie de peste 63%. O parte dintre ele ajung în pământ şi în ape. Se estimează că peste 690 de specii marine interacţionează cu deşeurile din ape. În România, 80% din PET-uri rămân în natură nereciclate. Pentru a minimiza riscurile de mediu, o soluţie simplă ar fi reducerea cantităţii de deşeuri, prin consumul apei de la robinet în detrimentul celei îmbuteliate în ambalaje din plastic.

 

„Nebuni după natură”, la BCU Iaşi

Biblioteca Centrală Universitară vă propune să vizitaţi o expoziţie de carte de mediu. Tema pentru Ziua Mondială a Mediului 2016 este „Toleranţă zero pentru comerţul ilegal cu specii sălbatice”, iar sloganul este „Nebuni după natură”. Expoziţia cu acelaşi nume îşi propune să tragă „un semnal de alarmă asupra comerţului ilegal cu specii sălbatice. Amploarea comerţului ilegal cu produse provenind din fauna şi flora sălbatică afectează preţioasa diversitate biologică a Pământului, sărăcind patrimoniul natural şi ducând toate speciile la un pas de dispariţie”, declară reprezentanţii Bibliotecii. Expoziţia este deschisă până pe 17 iunie la etajul I al sediului central, iar alături de aceasta, cei interesaţi pot admira şi expoziţia de fotografie „Iaşul sălbatic” a artistului Adrian Baltariu, care surprinde animale sălbatice în natură, poate fi vizitată începând cu etajul I şi continuă în Galeriile Fundaţiei Regale – Cupolă.

 

În această seară, începând cu ora 19.00, în Aula BCU va avea loc recitalul „Muzică renascentistă pentru lăută şi voce”. Prezentat de prof. Maria Georgeta Popescu, programul ales din creaţia lui John Dowland conţine cântece ce fac parte din primele trei publicaţii numite simplu First, Second, Third Book of Songs apărute în anii 1597, 1600 respectiv 1603. „Tenorul Dragoş Cohal şi lutistul Constantin Lazăr îşi propun aducerea în atenţia publicului meloman a muzicii marelui compozitor englez John Dowland, asumându-şi stilistic valorizarea remarcabilului potenţial expresiv al acesteia, odată cu încercarea de a integra în spectacolele camerale sonorităţile proprii unei epoci mai puţin explorate ce a oferit, totuşi, o importantă sursă de inspiraţie pentru muzicienii epocilor viitoare”, susţin organizatorii recitalului. Intrarea este liberă.

De asemenea, Asociaţia iArt invită publicul interesat de creaţiile tinerilor talente din Iaşi la expoziţia de arte vizuale „Next Gen” de la Galeriile Fundaţiei Regale – Parter, până vineri, 10 iunie.

Larisa LAZĂR

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei