Campionii Bursei

default

Dimensiune font:

| 14-01-2015 05:20

 

O mână de companii ieşene duc renumele judeţului pe cea mai importantă platformă de tranzacţionare din ţară. Doar 29 de societăţi ieşene sunt listate în prezent la Bursa de Valori Bucureşti, cu două mai puţine decât anul trecut în aceeaşi perioadă. Numărul lor nu tinde să crească, întrucât o mare parte dintre companiile listate supravieţuiesc în prezent sub securea insolvenţei sau a falimentului. Tabelul reprezentanţilor ieşeni pe BVB este condus de firme de renume precum Arcelor Mittal Tubular Products, Antibiotice, Ceramica, Iaşitex sau Construcţii Unu, dar conţine şi companii trase de ani buni pe o „linie moartă”, cum sunt Avicola, Fortus, Siretul Paşcani sau Siraj AD Impex. De pe Bursă, însă, lipsesc cu desăvârşire companiile specializate în domeniul IT din Iaşi, în pofida faptului că acesta se vrea a fi un domeniu care să susţină creşterea economică a judeţului şi a regiunii.

 

 

Cele mai importante două companii ieşene listate la Bursă sunt, cu siguranţă Antibiotice SA şi Ceramica SA. Cea din urmă a fost, vara trecută, protagonista celei mai mari tranzacţii de pe piaţa ieşeană din ultimii ani. Fondul de private equity Advent International a vândut în luna iulie unui fond de investiţii înregistrat în Hong Kong pachetul de 84,88% din acţiunile pe care le deţine la Ceramica Iaşi, producător de blocuri ceramice şi ţigle cumpărat în 2007 pentru peste 35 de milioane de euro, contra unei sume estimate la peste 10 milioane de euro.

Un raport remis BVB notifica piaţa de capital cu privire la schimbările efectuate în controlul indirect al companiei. Astfel, firma Brikston Cooperatief U.A., înregistrată în Olanda, a preluat 84,88% din companie, acţiuni deţinute de Cooperatief EuroBrick Holding din Olanda, vehicul al Advent. De fapt, Brikston Cooperatief este un vehicul deţinut de compania de administrare a fondurilor de investiţii Asia Dept Management (ADM), aflată la prima achiziţie în România. ADM are în administrare active în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari. Deja schimbarea de proprietari îşi face simţită prezenţa. La începutul anului acesta este programată prima Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor Ceramica pentru votarea înfiinţării unui nou punct de lucru şi pentru schimbarea numelui societăţii. Pe Bursă, Ceramica a avut o evoluţie ascendentă constantă începând cu luna iunie a anului trecut. În ultimul an compania ieşeană a înregistrat nu mai puţin de 742 de tranzacţii pe Bursă, cu o valoare de 1.792.404,6395 de lei.

 

Antibiotice, campioană la tranzacţii

Una dintre cele mai valoroase companii ieşene, Antibiotice SA, este, de asemenea, listată la BVB. Societatea a înregistrat un număr record de tranzacţii în ultimele 52 de săptămâni, anume 4.751 cu o valoare de peste 14,3 milioane de lei. Compania, care este unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori de medicamente din ţară, şi-a crescut profitul cu 24% în primele nouă luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similară a anului 2013. Un raport înaintat de compania ieşeană investitorilor şi Bursei arată că veniturile din vânzări au înregistrat valoarea de 217,1 milioane de lei, atingând acelaşi nivel cu cel al anului 2013, profitul brut al exerciţiului în primele nouă luni ale anului fiind, astfel, de 23,6 milioane de lei. „Preocuparea principală a societăţii în perioada ianuarie – septembrie 2014 a fost să asigure o creştere suplimentară a consumului de medicamente pe piaţa internă din farmacii şi spitale, respectiv la pacienţi, de la 220,8 milioane de lei în 2013 la 236 milioane de lei în 2014. Concomitent cu creşterea consumului de medicamente la pacienţi s-a urmărit şi realizarea profitului”, se arată în raportul companiei ieşene.

De altfel, societatea a anunţat anul trecut că va investi nu mai puţin de 10 milioane de euro într-o nouă secţie de supozitoare şi unguente pe platforma proprie din Valea Lupului, investiţiile de la Iaşi fiind printre puţinele care se mai derulează în producţia de medicamente din ţară. De asemenea, compania şi-a propus ca în următorii ani să investească nu mai puţin de 40 de milioane de euro în dezvoltare şi retehnologizare.

 

Companiile falimentare de la Bursă

Printre societăţile profitabile listate la BVB se numără şi o serie de companii care au ajuns la capătul drumului şi pentru care, în cazul în care nu se va găsi o situaţie de ieşire din criză, următorul pas va fi, probabil, delistarea.

Printre acestea se numără Fortus SA, Siretul Paşcani şi Siraj AD Impex. Tribunalul Iaşi a stabilit pentru data de 2 martie termenul limită pentru afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor asupra producătorului de confecţii Siretul Paşcani, care a intrat în faliment în noiembrie anul trecut. Printre creditorii societăţii se numără Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, BRD SocGen, E.ON Moldova Furnizare, Bursa de Valori Bucureşti, RCS&RDS şi Fan Courier Express.

Siretul Paşcani a intrat în faliment pe 13 noiembrie 2014 după ce Tribunalul Iaşi a admis cererea în acest sens formulată de administratorul judiciar Capital Insol care a argumentat că societatea nu şi-a respectat programul de plăţi a datoriilor şi că are pierderi de 5,5 milioane de lei. La finalul anului 2010, compania a intrat în insolvenţă. Producătorul de confecţii a încheiat primele nouă luni din 2014 cu pierderi de 8,1 milioane de lei. Compania avea datorii totale de 22 mil. lei şi active de 23,4 mil. lei. Siretul Paşcani este deţinută de firma Scala Real Estate cu o participaţie de aproape 33% din capitalul social, iar ceilalţi acţionari semnificativi sunt SIF Transilvania (SIF3) şi firma Euro Continental Invest, fiecare cu o deţinere de 10,7%, potrivit ultimelor raportări de pe bursă. Acţiunile Siretul Paşcani, listate pe piaţa principală a Bursei de la Bucureşti, au fost suspendate de la tranzacţionare pe 14 noiembrie 2014 după decizia instanţei de a deschide procedura falimentului.

 

Bursa sprijină companiile mici

Bursa de Valori Bucureşti speră să atragă 15 companii pentru a se finanţa prin listarea pe sistemul alternativ AeRo dedicat IMM-urilor până la jumătatea anului acesta. Conducerea BVB a lansat sistemul alternativ AeRO la finalul anului trecut, iar acesta este un instrument destinat companiilor mici în căutare de finanţare. „Am început să construim AeRO în urmă cu şase luni şi până în prezent ne-am întâlnit şi am discutat cu peste 150 de antreprenori din Bucureşti, Iaşi, Cluj. Am observat că necesarul de finanţare este stringent. Am vorbit cu antreprenori tineri din sectoare precum IT, tehnologie, agricultură, servicii financiare, textile. Toţi au nevoie de finanţare pentru că ritmul de creşere este spetaculos în aceste domenii, mai ales în IT şi tehnologie”, a spus Bogdan Mugescu, specialist dezvoltare BVB, citat de zf.ro.

 

Codaşi la listări pe Bursă

În prezent, Iaşul are doar 29 de companii listate spre tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, iar numărul acestora are slabe perspective de creştere. Clujul are 41 de astfel de entităţi listate, printre care se numără Napochim, Napotex şi, cea mai importantă, Banca Transilvania. În judeţul Braşov sunt listate 46 de societăţi, inclusiv Construcţii Aeronautice Ghimbav, Mecanica Codlea, Ropharma Braşov sau Prodlacta. De asemenea, şi judeţul Timiş se poate lăuda cu mai multe listări decât Iaşul, acesta având 38 de societăţi tranzacţionabile pe Bursă.

Nici măcar în regiunea Moldovei Iaşul nu deţine cele mai multe companii listate. Suceava ocupă locul fruntaş, cu 32 de listări, printre care se numără şi Dorna Turism, Mobila SA Rădăuţi, Casa Bucovina – Club de Munte sau Dornacom SA.

În judeţul Botoşani sunt listate 21 de companii, În Neamţ 18, iar în Bacău şi Vaslui doar câte 14 societăţi.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei