Cât ne costă începutul de an şcolar

default

Dimensiune font:

| 24-08-2016 15:25

Cumpărăturile pentru noul an şcolar sunt în toi, părinţii petrecând ore întregi prin magazine pentru a cumpăra toate cele necesare * pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de minimum 200 de lei, în timp ce pentru cel echipat complet, părinţii trebuie să scoată din portofele peste 500 de lei

 Noul an şcolar se apropie cu paşi repezi, iar cumpărăturile pentru începerea acestuia sunt în toi, magazinele întrecându-se în a expune şi prezenta cât mai multe rechizite şi oferte. Pentru cumpărăturile de bază (ghiozdan, rechizite, uniformă), părinţii trebuie să scoată din buzunare pe puţin câteva sute de lei. Dacă luăm în calcul şi preferinţele copiilor în materie de rechizite cu personajele favorite, cheltuielile pot sări şi de 1.000 de lei.

Sute de lei pe rechizite

Pentru copiii care încep anul acesta clasa I, necesarul minim al pregătirii pentru şcoală include: uniforma, ghiozdanul şi „pachetul de bază” de rechizite: penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie glasată, hârtie creponată, foarfecă, lipici.

Dacă la rechizitele enumerate mai sus adăugăm caiete cu liniatură oblică, vocabular, carte de colorat, beţişoare pentru numărat, rezerve, pixuri cu gel albastru şi colorat, carneţel de notiţe, dosare cu folii de plastic, biblioraft, coperţi pentru cărţi şi caiete, etichete, socotitoare, alfabetar, iar uniforma o accesorizăm cu bluze, tricouri, dresuri şi şosete albe, la care adăugăm şi pantofii, treningul şi o pereche de încălţăminte sport, obţinem necesarul complet al pregătirii pentru şcoală. „Fetiţa mea trece în clasa pregătitoare şi am întocmit lista cu cele necesare încă din vară. Tot de atunci am început să cumpăr câte puţin, pentru a nu mă aglomera acum, cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar. Pe listă am trecut, pe lângă ghiozdan şi cele care îl completează, respectiv penar, caiete, pixuri, stilou, creioane colorate, carioci şi hainele, şi lucruri precum cutia pentru mâncare sau sticla cu apă. În plus, o cunoaştem pe doamna învăţătoare şi aceasta ne-a spus că ne trebuie uniformă, carte de colorat, lipici şi câteva caiete speciale pe care le-am adăugat pe listă”, a explicat mama unui copil de clasa pregătitoare.

Pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de aproximativ 200 de lei, în timp ce pentru cel echipat complet preţul depăşeşte 500 de lei.

În supermarketuri şi librării, preţul ghiozdanelor variază între 10 şi 400 de lei, preţul penarelor neechipate, între 5 şi 50 de lei, în timp ce penarele echipate pot costa de la 40 până la 100 de lei. De asemenea, pentru instrumentele de scris şi desenat de care ar avea nevoie un şcolar, părinţii trebuie să scoată din portofel de la 40 până la 200 de lei, luând în calcul că în librării se găsesc stilouri care ajung să coste şi peste 100 de lei, sau creioane colorate care au preţul de aproximativ 60 de lei. Preţurile caietelor pornesc de la aproximativ 1 leu şi pot ajunge să depăşească 20 de lei. Dacă luăm în calcul că un elev are nevoie de cel puţin câte două caiete la fiecare obiect (de clasă şi de teme), preţul pe care părinţii trebuie să-l plătească pentru acestea variază între 10 şi 100 de lei. Accesoriile şcolare (foarfece, lipici, hârtie glasată, hârtie creponată) pot costa de la 10 la 50 de lei. „Am pregătit un buget de 1.200 de lei pentru rechizite şi ce îi mai trebuie pentru şcoală. Sper să mă încadrez. Preţurile sunt mai mari de la an la an, şi pretenţiile ei cresc de la an la an. În fiecare an trebuie să ne adaptăm preferinţelor şi tendinţelor în materie de modă şi personaje preferate”, a precizat Ioana, mama unei fetiţe de 8 ani.

Costuri suplimentare

Designul poate creşte preţul în cazul rechizitelor, ilustraţiile de pe caiete şi personajele de pe ghiozdan săltând costurile cu alte câteva sute de lei. „Estimez că numai pe caiete voi da 50-70 de lei. Însă nu cheltuiala aceasta mă sperie, ci partea de birotică, unde deja sunt pretenţii. Trebuie să respect cerinţele copilului, care îşi doreşte pixuri, stilou, penar, ghiozdan, cam tot ce se poate cu personajele lui preferate din desene”, a declarat Mirela, mama unui băiat care urmează să între în clasa a III-a.

Pe lângă acest pachet de bază, copiii vor mai avea nevoie la clasă şi de o serie de materiale auxiliare, aici intrând caiete tipizate, culegeri, antologii, dicţionare, îndreptare, atlase, în funcţie de indicaţiile cadrelor didactice. Preţul acestora variază de la 30 de lei până la 150 de lei. Pentru clasele a II, a III-a şi a IV-a, pachetul de rechizite se scumpeşte cu câteva zeci de lei, părinţii trebuind să plătească pentru rechizite între 250 de lei şi aproape 600 de lei.

De asemenea, la categoria rechizite, unii boboci de clasa I au liste foarte bine întocmite de învăţători. „Întotdeauna dau părinţilor, la începutul anului şcolar, o listă cu ce are nevoie copilul la scoală. În acest fel, părinţii ştiu exact ce trebuie să cumpere şi cum să-şi organizeze bugetul. Este bine şi pentru mine pentru că toţi copiii au ceea ce le trebuie şi nu întâmpin dificultăţi în clasă, dar şi pentru părinţi, pentru că nu cheltuiesc bani aiurea”, a explicat o învăţătoare din judeţul Iaşi. 

Hainele: cel puţin 300 de lei

Pe lângă rechizite, părinţii trebuie să plătească o sumă consistentă şi pentru hainele copilului, indiferent dacă acesta va purta uniformă sau nu. Uniforma pentru fete costă aproximativ 100 de lei, iar bluzele, dresurile şi pantofii care o completează, încă aproximativ 100 de lei. Se mai adaugă alţi 70 de lei pentru o pereche de pantofi.
De asemenea, o vestă cu cravată pentru băieţi ajunge la 30 de lei, iar o cămaşă şi sacoul de stofă, la circa 100 de lei. Pentru o pereche de pantofi din piele, părinţii trebuie sa pregătească în jur de 100 de lei. Tot la capitolul îmbrăcăminte, părinţii mai au de luat în calcul echipamentul pentru orele de sport, un trening şi o pereche de pantofi sport ajungând şi până la 180 de lei.
„La băiat nu am fost nevoiţi să luăm uniformă, însă haine noi tot trebuie cumpărate, la fel şi încălţăminte. Până la urmă, copilul tot trebuie îmbrăcat cumva pentru şcoală şi banii daţi sunt aceiaşi“, a declarat părintele unui copil aflat la cumpărături.

Salvarea vine de la magazinele online

Pentru părinţii care nu au timp să umble prin magazine şi librării sau care pur şi simplu nu vor să facă acest lucru, au la îndemână varianta magazinelor online. Acestea au creat secţiuni separate care conţin toate cele necesare pentru începerea anului şcolar. Şi aici, preţurile variază de la câteva zeci la câteva sute de lei pentru un singur produs. Pentru un ghiozdan adăugat în coşul de cumpărături virtual, părinţii trebuie să plătească între 50 şi 600 de lei, pentru un penar, între 5 şi chiar 150 de lei, dacă acesta este complet echipat. Preţul creioanelor cerate variază între 2 şi 40 de lei, cel al creioanelor colorate între 4 şi 70 de lei, iar cariocile costă între 2 şi 80 de lei. În mediul online, preţul acuarelelor este de la aproximativ la 3 lei şi poate ajunge până la 100 de lei, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu preţul stilourilor. Preţul unui caiet variază de la 60 de bani la 40 de lei, în timp ce pentru un pix, un părinte poate plăti de la 2 lei până la 80 de lei. „Am comandat tot ce era necesar pentru şcoală de pe internet. Deşi mă costă puţin mai mult, este mai comod şi nu mai pierd timpul în magazine. Nu îmi place să mă înghesui la rafturile aglomerate sau să aştept la coadă. Şi în magazinele online oferta este variată şi chiar l-am pus pe copil să-şi aleagă ce îi place. Mai consider avantajos şi faptul că pe internet găsesc părerile altor persoane despre produsul respectiv, lucru care nu se întâmplă în hipermarketuri. Ghiozdanul şi rechizitele m-au costat câteva sute de lei”, a declarat Adrian, părinte.

De asemenea, reprezentanţii acestor magazine au creat seturi speciale de rechizite, care conţin necesarul minim în funcţie de fiecare clasă, preţul acestora variind de la 50 la 200 de lei. În aceste magazine se găsesc şi ghiozdane complet utilate cu rechizitele şi materialele minime necesare, preţul acestora pornind de la 40 de lei în funcţie de clasă. 

 

* * *

Ghiozdanul şi rechizitele m-au costat câteva sute de lei” - Adrian, părinte

 

* * *

În supermarketuri şi librării, preţul ghiozdanelor variază între 10 şi 400 de lei, preţul penarelor neechipate, între 5 şi 50 de lei, în timp ce penarele echipate pot costa de la 40 la 100 de lei

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei