CEDO a şters pe jos cu justiţia ieşeană

default

Dimensiune font:

| 16-12-2015 12:03

 Ieşenii sunt de ceva vreme pe listele Curţii Europene a Drepturilor Omului * ei au câştigat şi numeroase procese * magistraţii europeni au constatat numeroase încălcări ale drepturilor omului

 

 De ceva vreme, românii sunt abonaţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Problemele lor cu autorităţile care par să fi uitat cum au păşit şi ele în viaţă i-au exasperat pe judecătorii CEDO, iar deciziile de condamnare au curs pe bandă rulantă. Ieşenii şi-au luat şi ei partea din dosarele de acest fel, iar speţele ajunse pe mama magistraţilor europeni sunt diverse. De la ieşeni consideraţi infractori la bătrâni care au probleme cu pământul sau cu feţe bisericeşti, toţi au luat calea CEDO.


Confruntarea acuzatorilor
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dictat despăgubiri 2.400 de euro pentru Doru Colac. Fostul patron al restaurantului „Leul de Aur” a fost condamnat la şapte ani de închisoare, pentru că ar fi forţat cinci fete minore să se vândă. Magistraţii europeni au ajuns la concluzia că judecătorii ieşeni au încălcat procedurile referitoare la audierea martorilor. Ei l-au condamnat pe Colac doar pe baza declaraţiilor luate la urmărirea penală: „Articolul 6 din Convenţie consacră principiul potrivit căruia, înainte de condamnarea unui acuzat, toate probele împotriva acestuia trebuie prezentate, în mod obişnuit, în şedinţă publică, în prezenţa acestuia, în scopul dezbaterii contradictorii. Principiul fundamental este acela că un inculpat într-un proces penal ar trebui să aibă posibilitatea efectivă de a contesta probele în acuzare. Sunt posibile excepţii de la acest principiu, dar acestea nu trebuie să încalce dreptul la apărare, care, ca regulă, impune nu numai ca un inculpat să cunoască identitatea acuzatorilor săi, astfel încât să fie în măsură să conteste probitatea şi credibilitatea lor, dar şi ca acuzatul să aibă posibilitatea adecvată şi corespunzătoare de a confrunta şi de a adresa întrebări martorilor în acuzare, fie când martorul dă declaraţia sau într-o etapă ulterioară a procesului”.


Tot despre martori a fost vorba la Diodor V, din Hârlău. Povestea a început în iulie 2002, când Diodor a fost luat la întrebări de poliţist. El bea o bere în autoturismul propriu, parcat în faţa blocului. Agenţii i-au cerut actele, iar mai târziu au spus că Diodor i-ar fi insultat şi bruscat, încercând să părăsească locul incidentului. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis, ultraj şi fals în declaraţii. Varianta oamenilor legii privind scandalul a fost susţinută de cinci martori, dar negată de Diodor.

Tehnici de manipulare

La proces, lucrurile s-au complicat. „Judecătoria Iaşi a citat toţi martorii menţionaţi de procuror în rechizitoriu. S-au prezentat numai doi dintre ei”, au mai spus judecătorii europeni. Nu au fost ascultaţi şi ceilalţi trei martori, fiind doar citite declaraţiile lor din timpul anchetei. Diodor a fost condamnat la 2 ani de închisoare, decizie menţinută de Tribunal şi Curtea de Apel.


CEDO le-a reproşat magistraţilor ieşeni felul cum au procedat: „Nici instanţele, nici reclamantul nu au putut să îi asculte pe martori în timpul interogatoriului, pentru a le aprecia credibilitatea şi valoarea probantă a depoziţiilor lor. Curtea reţine că există un dubiu cu privire la modul în care aceste declaraţii au fost date. În special, observă că toate cele cinci declaraţii au fost scrise de aceeaşi persoană, iar din conţinutul acestora a reieşit că martorii le-au citit şi semnat la final. Susţinerile reclamantului, conform cărora depoziţiile au fost scrise de către agentul A.C., parte implicată în cauză, nu au fost verificate de către instanţe”.


Diodor a cerut daune morale de 250.000 de euro, dar a primit o sumă mult mai mică - 2.500 euro.
Iad conjugal impus de judecători
Divorţul cu năbădăi dintre o ieşeancă şi un preot este acum pe masa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Mihaela M. s-a căsătorit în 1997 şi are doi copii. Femeia a povestit că soţul, deşi purta rasă, era agresiv. „Copiii au fost adesea prezenţi în timpul abuzului şi de multe ori au fost ameninţaţi de către tatăl lor cu violenţă, pălmuiţi, loviţi, inclusiv cu o curea”, se arată în documentele CEDO. Până la urmă, femeia a deschis divorţul şi a plecat de acasă, după ce a fost agresată, cerând în instanţă custodia asupra copiilor. „Cei doi de copii ai reclamantei, care aveau zece şi, respectiv, cinci ani, au fost audiaţi de către instanţă în cadrul unei şedinţe secrete. Ei au menţionat agresivitatea tatălui lor şi şi-au exprimat ferm dorinţa de a trăi împreună cu mama lor. Printr-o decizie pronunţată de Judecătoria Iaşi, autoritatea părintească a fost acordată ambilor părinţi, stabilindu-se totodată ca cei doi copii să trăiască împreună cu mama lor”, au adăugat magistraţii europeni.


Ieşeanca s-a chinuit mult timp să obţină divorţul, deşi avea diverse certificate medicale. În martie 2013, Tribunalul i-a admis apelul şi a permis divorţul din vina comună. Soţul nu s-a lăsat însă cu una cu două şi a făcut recurs. „Recurentul a subliniat că el este preot şi că Statutul Bisericii Ortodoxe Române nu îi va permite să îşi exercite profesia în cazul unui divorţ”, se mai arată în documentele CEDO. Judecătorii Curţii de Apel au arătat-o cu degetul doar pe Mihaela pentru toate şi au interzis divorţul.


Scandalurile au continuat şi în timpul proceselor. În noiembrie 2013, când femeia îşi lua copiii de la şcoală, preotul a insultat-o şi a atacat-o cu un levier. Ieşeanca a depus plângere penală şi a ajuns, alături de copii, într-un centru pentru protecţia victimelor violenţei în familie. „O evaluare psihologică a stabilit impactul negativ pe care episodul violent l-a avut atât asupra copiilor, cât şi asupra reclamantei. S-a observat că cei doi copiii au suferit de frică, furie şi sentimente negative intense. Curtea a admis cererea reclamantei şi a instituit un ordin de protecţie împotriva soţului”, ai adăugat judecătorii europeni.


Mihaela s-a plâns CEDO de încălcarea Convenţiei drepturilor omului prin refuzul de a i se acorda divorţ, o formă de toleranţă faţă de violenţa în familie. Mai mult, judecătorii ieşeni sunt învinuiţi că au vrut să protejeze un agresor, doar fiindcă e preot. Deocamdată, magistraţii CEDO au pus mai multe întrebări legate de refuzul divorţului.


Pentru un pedofil, două măsuri
Cutremurătoare este şi istoria unui tânăr care, când avea şapte ani, a fost victima unui pedofil. A.C. a fost urmărit de la şcoală de un ins care i-a smuls cheia apartamentului, l-a împins înăuntru, l-a lovit, l-a dezbrăcat şi l-a legat. Băiatul a fost supus la raporturi sexuale anale şi orale, după care a fost din nou bătut şi ameninţat cu moartea dacă va spune cuiva ce-a păţit. Abuzurile au continuat luni întregi. „La un moment dat, agresorul a făcut o copie a cheii. În unele cazuri, îl aştepta pe copil înăuntru, alteori a venit cu un câine sau cu alte persoane, inclusiv doi minori. Înainte să plece, de câteva ori a furat mâncare sau bani. Guvernul n-a contestat descrierea faptelor făcută de către petiţionar”, au spus judecătorii CEDO.


În cele din urmă, băiatul le-a povestit calvarul său rudelor. Familia s-a mutat la Bacău şi a cerut ajutorul poliţiştilor. Deşi A.C. l-a identificat pe agresor, iar acesta din urmă a picat testul poligraf, ancheta s-a tărăgănat. Abia după cinci ani de la violuri, cel arătat cu degetul de băiat a fost trimis în judecată, însă magistraţii băcăuani l-au achitat, dând vina pe întârzierea cu care părinţii au anunţat cazul, lipsa probelor şi diferenţele dintre declaraţiile victimei şi cele ale martorilor.


CEDO a ajuns la concluzia că justiţia română s-a făcut de ruşine. „Curtea constată cu îngrijorare că, în ciuda gravităţii acuzaţiilor şi a vulnerabilităţii victimei, investigaţiile nu au început cu promptitudine. Autorităţilor le-au trebuit trei săptămâni de la momentul înregistrării plângerii ca să ceară examinarea medico-legală a victimei şi aproape două luni pentru a interoga suspectul. Investigaţia a durat cinci ani şi plângerile repetate ale reclamanţilor privind durata ei nu au avut succes. La sfârşitul procedurilor, şapte ani după data presupuselor fapte, acuzatul a fost exonerat şi nimic nu indică faptul că autorităţile au încercat să afle dacă altcineva a fost responsabil pentru aceste infracţiuni grave”, au spus magistraţii europeni.


CEDO a sancţionat şi dubla măsură cu care au acţionat autorităţile: „Curtea mai constată că, în timp ce autorităţile au adoptat o atitudine relaxată privind durata investigaţiei, instanţele din România au dat o importanţă majoră faptului că familia victimei nu a raportat imediat cazul poliţiei. Curtea consideră că autorităţile n-au luat în seamă vulnerabilitatea particulară a minorilor, care ar fi putut explica ezitările victimei în raportarea abuzului şi descrierea sa”. În aceste condiţii, judecătorii europeni au dictat despăgubiri de 15.000 de euro.
Acestea sunt doar câteva dintre dosarele ieşenilor la CEDO. Cauze pe rol, dar şi cu verdicte sunt mult mai multe. Şi matematica ar fi mult mai puţin sumbră dacă judecătorii ar mai fi şi traşi la răspundere în România, atunci când calcă strâmb. Aşa, nu ar mai avea impresia că sunt doar zei...

Cristina CZELLER

Probleme şi la împroprietăriri
Constantin Irimia a reclamat în 2003 faptul că, deşi avea împreună cu fraţii săi o sentinţă definitivă şi irevocabilă din 1994, de la Curtea de Apel Iaşi, totuşi nu a fost pus în posesie pentru 8,64 hectare de pământ pe care le revendicase în comuna Stolniceni Prăjescu. Irimia a cerut în total daune de 125.000 de euro, dar printr-o sentinţă de săptămâna trecută, CEDO i-a acordat 23.000 de euro

Alte prevederi CEDO
1. Dreptul la viaţă este protejat.
2. Nimeni nu poate fi ţinut în sclavie sau condiţii de aservire.
3. Orice persoană are dreptul la libertate şi siguranţă.
4. Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil.
5. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.
6. Orice persoană are libertatea de gândire, de conştiinţă, religie, exprimare, întrunire paşnică şi asociere.
7. Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători şi a întemeia o familie.

* * *
Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei