Iaşul este tot mai aproape de primul transplant cardiac

default

Dimensiune font:

| 01-07-2015 05:00

Institutul de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” din Iaşi este unitatea care îndeplineşte condiţiile din punct de vedere al infrastructurii pentru a putea realiza transplantul cardiac * din cauza condiţiilor draconice impuse chirurgilor, momentul realizării primei intervenţii de transplant cardiac va fi puţin întârziat * coordonatorul activităţii de transplant a efectuat şi a participat până acum la 20 de intervenţii de acest gen 

Iaşul are toate şansele ca în scurt timp să efectueze primele intervenţii de transplant cardiac şi hepatic. Deşi, în urmă cu doi ani, Institutul de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” şi Spitalul „Sf. Spiridon” au primit aviz negativ de la inspectorii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) în vederea acreditării pentru efectuarea de transplant cardiac, respectiv transplant hepatic, în prezent unităţile vor relua demersurile pentru acreditare. Efectuarea la Iaşi a celor două intervenţii de înaltă performanţă ar salva viaţa a sute de bolnavi din judeţele Moldovei, aflaţi pe listele lungi de aşteptare la centrele medicale din Capitală.
În prezent, de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi, cel nominalizat pentru efectuarea transplantului hepatic, este prof. dr. Cristian Lupaşcu, de la Clinica I Chirurgie. În ultimii doi ani, acesta şi-a format o echipă de chirurgi pentru realizarea intervenţiilor. În cazul transplantului de cord, cel care îndeplineşte condiţiile impuse de ANT este prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu”. Chirurgii care realizează transplantul trebuie să aibă la activ cel puţin 500 de intervenţii pe an.
Pregătiţi din punct de vedere logistic
În prezent, Institutul de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu” este unitatea care îndeplineşte condiţiile din punct de vedere al infrastructurii pentru a putea realiza transplantul cardiac. Coordonatorul Centrului Regional Transplant Iaşi susţine că Institutul dispune în acest moment de întreaga dotare medicală şi de infrastructură pentru a realiza şi mâine prima intervenţie. „Institutul de Boli Cardiovasculare are tot ce îi trebuie pentru a efectua transplantul. Singurul document care lipseşte pentru a primi acreditarea este o certificare prin care prof. dr. Grigore Tinică, chirurgul cardiovascular coordonator al activităţii de transplant, a efectuat şi a participat la 20 de intervenţii de transplant cardiac”, a precizat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Condiţii draconice de acreditare pentru chirurgi
La rândul lor, reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare susţin că, în cazul transplantului cardiac, condiţiile de acreditare sunt draconice şi puţini chirurgi din lume au în palmares 20 de intervenţii de transplant cardiac pe parcursul unui an. „Este imposibil de realizat această condiţie, pentru că în România, într-un an, sunt efectuate cel mult patru intervenţii de transplant cardiac. Mai mult, nici în centrele consacrate din Europa nu se realizează pe an mai mult de 15 operaţii de transplant cardiac. Atunci, de ce ni se cere nouă 20 de intervenţii pe an?”, se întreabă prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu”. Acesta propune schimbarea criteriilor pentru acreditarea transplantului cardiac. „În toată lumea, această intervenţie este mai rară faţă de celelalte operaţii din domeniul transplantului. Nu ştim cine a realizat aceste criterii, însă vom cere reevaluarea lor, conform cu realitatea din centrele de la nivel european”, a mai precizat prof. dr. Tinică. Conducerea Institutului susţine că, pentru bolnavii din zona Moldovei care necesită o inimă nouă, înfiinţarea unui centru de transplant cardiac la Iaşi este un deziderat la care trebuie să facă front comun toţi factorii de decizie din sănătatea ieşeană. „Din punct de vedere al transplantului de cord, Iaşul este izolat, în calitate de centru medical. Este foarte greu pentru populaţia din zona Moldovei să ajungă la Târgu Mureş sau la Bucureşti pentru o astfel de intervenţie”, a mai precizat managerul Institutului de Boli Cardiovasculare.

Condiţii speciale pentru prelevarea de cord
Deşi în ultimii ani a crescut rata donării de organe, din păcate condiţiile pentru prelevarea de cord sunt mai speciale. În ultimii doi ani, la Iaşi nu s-a mai prelevat niciun cord. „A crescut foarte mult rata donării, este un lucru foarte bun, dar pacienţii de la care se poate preleva cordul, donatorii, trebuie să îndeplinească nişte condiţii un pic mai speciale, sunt şi lucruri legate de vârstă, în primul rând, şi de anumite condiţii hemodinamice şi metabolice pentru ca acel donator să fie eligibil pentru transplant cardiac. Dacă ar fi vorba despre o proporţie, pot spune că în literatura de specialitate cordul se poate preleva la aproximativ 10 până la 30% dintre donări”, a mai subliniat prof dr. Tinică.

Investiţii în infrastructură la „Sf. Spiridon
În ceea ce priveşte transplantul de ficat la Iaşi, deocamdată, aceasta nu este încă posibilă, pentru că ANT nu a acreditat Spitalul „Sf. Spiridon” pentru acest lucru, din cauza infrastructurii. „Conducerea unităţii trebuie să investească într-o sală de operaţie care să fie rezervată exclusiv pentru transplantul hepatic. Abia după aceste schimbări va fi reluată documentaţia pentru acreditarea unităţii pentru transplantul hepatic”, a subliniat dr. Raluca Neagu.
Conducerea spitalului susţine că odată cu inaugurarea Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU), activitatea chirurgicală de la Clinica I Chirurgie se va mai degreva, prin darea în folosinţă a celor două noi săli de operaţie. „După inaugurarea serviciului de urgenţe, prioritatea noastră va fi îndeplinirea condiţiilor pentru acreditarea în transplantul hepatic. Odată ce în UPU vor fi două săli de operaţie unde chirurgii vor opera pacienţii politraumatizaţi, la Clinica I Chirurgie se va elibera o sală de operaţie care va fi folosită exclusiv pentru transplant”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”. Conducerea Spitalului recunoaşte că toate criteriile de acreditare sunt foarte dure şi vor fi destul de greu de îndeplinit. „Trebuie să punem la punct întreg circuitul funcţional, însă cel mai important pentru a fi acreditaţi este să avem resursa umană specializată în domeniul transplantului. Avem alcătuit un colectiv de patru chirurgi, condus de dr. Cristian Lupaşcu, însă condiţiile privind experienţa în domeniul transplantului sunt draconice”, a mai declarat ec. Ioan Bârliba.
Şi în cazul transplantului hepatic, printre condiţii, echipa de chirurgi trebuie să aibă supraspecializare în transplantul de ficat cu o experienţă de cel puţin 5 ani dobândită în centre recunoscute, documente care să ateste că a desfăşurat inclusiv activitate practică de cel puţin 20 de transplanturi pe parcursul unui an. „Aceste condiţii sunt greu de îndeplinit şi de cel mai experimentat chirurg. Încercăm să punem în practică recomandările ANT, iar prof. dr. Cristian Lupaşcu, chirurgul coordonator, merge la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, acolo unde realizează transplant de ficat, pentru a avea 20 de intervenţii efectuate într-un an”, a mai precizat ec. Bârliba


Părintele transplantului hepatic în România, prof. dr. Irinel Popescu. din cadrul Institutului Clinic Fundeni, este dispus să sprijine Iaşul în demersurile pentru a realiza la Spitalul „Sf. Spiridon” transplant hepatic. „Eu empatizez cu toţi colegii mei care s-au pregătit şi îşi doresc să îmbrăţişeze activitatea ce ţine de transplantul hepatic. Mi-aş dori să văd la Iaşi un program asemănător celui dezvoltat la Institutul Fundeni şi chiar mai bun. Susţin acest proiect, înţeleg dorinţa profesională a unor colegi şi sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii va dezvolta un astfel de proiect”, a precizat prof. dr. Irinel Popescu.
Cristina MIHĂILĂ
***
La Iaşi, 10 bolnavi sunt diagnosticaţi anual în vederea efectuării unui transplant de cord şi alţi 25 de ieşeni au nevoie de un transplant hepatic.
***
La Spitalul „Sf. Spiridon”, în cadrul Centrului Regional de Transplant se efectuează prelevare de organe de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, iar transplant de cornee la clinica de Oftalmologie. La Spitalul „C.I. Parhon” se realizează transplant renal.
****
În România, transplantul de cord se efectuează la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală şi la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei