Istoria barajului de la Valea Uzului FOTO

default

Dimensiune font:

| 15-04-2015 06:00

Una dintre comorile judeţului Bacău, barajul şi lacul de la Valea Uzului, este mult prea puţin cunoscută * pe lângă utilitatea sa economico-socială, primul baraj din România cu contraforți dispune de un extraordinar potenţial turistic, care este din păcate foarte puţin exploatat

Construit în perioada 1965-1973, barajul de la Poiana Uzului este primul din România cu contraforți. Povestea acumulării de apă se pierde în timp, iar localnicii spun că acum 100 de ani pe locul ei se afla satul Poiana. Satul a ars din temelii, 200 de familii rămânând fără casă în urma pârjolului. Localitatea se afla pe unul dintre domeniile Ştirbei, familie care le-a promis tinerilor care se vor căsători primii după incendiu că îi va face proprietari de terenuri în acea zonă, în care se exploatau petrol şi gaz. Totul avea un preţ chiar şi la acea vreme, în schimbul pământului, tinerii obligându-se să păzească zona de hoţii de gaz şi de petrol. Aşa a fost reconstruit practic satul Poiana. Legenda spune că zona ascundea în adâncuri şi zăcăminte importante de aur, bătrânii încă amintindu-şi de bogăţiile care erau exploatate prin cele trei mine din zonă.
Baraj în loc de satul Poiana
După 100 de ani, zăcămintele de aur sunt o amintire, la fel ca şi vechea aşezare refăcută după incendiul devastator. În perioada 1965-1973 s-a construit aici barajul care măsoară nu mai puţin de 84 m înălţime şi 507 m lungime. Barajul de la Valea Uzului este unul cu contraforţi, al doilea din Europa de acest tip. Este un baraj tip „de greutate cu contraforţi ciupercă”. În corpul barajului este încastrată priza de apă potabilă, priza de apă industrială şi microhidrocentrala cu o putere de 5 MW. Lacul de acumulare Poiana Uzului are o adâncime de 64,7 metri, un volum de 98 milioane metri cubi de apă, o lungime de 3,75 km şi o suprafaţă de 334 hectare. Lacul este situat în apropiere de Sălătruc şi alimentează cu apă potabilă oraşele Dărmăneşti, Târgu Ocna, Oneşti şi parţial Bacăului, dar produce şi energie electrică. Lacul de acumulare alimentează cu apă potabilă o importantă parte a judeţului, apa potabilă reprezentând până de curând o adevărat problemă pentru judeţ şi municipiul Bacău. Prin proiectul „Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, colectare şi tratare a apelor uzate în municipiul Bacău” s-au atras fonduri europene pentru construcţia unei noi aducţiuni de apă- aducţiunea de la Valea Uzului. Peste 39 milioane de euro au fost alocaţi pentru această investiţie prin programul ISPA. Compania Regională de Apă Bacău a finalizat lucrările de investiţii la conducta de aducţiune Valea Uzului în anul 2011. Din această aducţiune, municipiul Bacău beneficiază de apă potabilă fără program. Captarea apei brute este situată la baza barajului de la Poiana Uzului, apa fiind transportată gravitaţional de la Poiana Uzului la cel mai înalt punct, din Moineşti, situat la 20,3 km faţă de punctul de captare. Până aici lungimea totală a aducţiunii este de aproximativ 62 km. Transferul apei se realizează către microhidrocentrala Stejaru de Jos, printr-o conductă de 23,6 km. De la Stejaru de Jos, apa brută este transportată gravitaţional, prin conducta deja existentă, reabilitată la intrarea în staţia de tratare Baraţi. Conducta veche este şi cauza avariilor produse pe reţea, deşi aducţiunea de apă Valea Uzului-Bacău este, cel puţin teoretic, nouă.
Avarii. Bacăul a rămas trei zile fără apă
Investiţia denumită „Construcţia şi reabilitarea aducţiunii principale care face legătura între Bacău şi sursa de apă de suprafaţa lacul Poiana Uzului” a fost finalizată în anul 2011 şi a costat nu mai puţin 20 de milioane de euro de la bugetul local. Aducţiunea de la Valea Uzului asigură apa pentru aproximativ 70% din consumatorii din Bacău, iar o avarie majoră, precum cea înregistrată pe 17 ianuarie 2015, este similară unui mic dezastru pentru băcăuani. Astfel, scenariile SF legate de sfârşitul lumii şi imposibilitatea susţinerii vieţii în lipsa apei şi a celorlalte resurse naturale, nu au mai părut ştiinţifico-fantastice, ci reale pentru băcăuani în ceea ce priveşte apa, la începutul acestui an. Atunci, municipiul Bacăul a fost pentru trei zile un oraş fără apă potabilă. Deşi pare greu de conceput pentru secolul XXI şi pretenţiile de oraş european, dar şi investiţiile de zeci de milioane de euro realizate în sistemul de aducţiune a apei, băcăuanii au stat blocaţi în case fără apă de băut, de spălat sau pentru grupurile sanitare. Municipiul nu are rezerve de apă, şi doar în zona centrală există un rezervor de apă din care însă s-a alimentat în zilele de secetă un agent privat care deţine o unitate hotelieră, deşi această rezervă era destinată untilizării de către unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău în caz de calamitate. Aceasta nu a fost singura avarie înregistrată de la data punerii în funcţiune a noii aducţiuni de apă de la Valea Uzului
Zonă cu potenţial turistic
Pe lângă potenţialul hidroenergetic, lacul de la Valea Uzului şi zona Valea Uzului are un potenţial turistic remarcabil, însă neexploatat, fiind parte a rezervaţiei naturale Nemira. Lacul de acumulare Poiana Uzului este un lac artificial format prin zăgăzuirea apelor Uzului, odată cu construirea barajului de la Poiana Uzului, Pivniceri, în primul defileu al Uzului între Dealu Mare, pe dreapta, şi Căpuţeanu, pe stânga. Astfel, în jurul barajului după 1990 au fost construite numeroase case de vacanţă şi pensiuni, deschise în special vara. La “coada lacului” sunt situate şi taberele Valea Uzului şi tabăra Sălătruc, situată în amonte, la graniţa cu judeţul Harghita. Deşi, Valea Uzului este considerată una dintre cele mai frumoase zone turistice din judeţul Bacău, aici vin în general doar băcăuanii. Râul Uz, care străbate valea, este o apă repede de munte pe care s-a format lacul de acumulare Poiana Uzului, care face parte din Rezervaţia Naturală Nemira. Pregătiţi cu echipamentul de acasă, turiştii pot face: drumeţii, alpinism, mountain biking, camping, parapanta, plimbări cu ATV, photo hunting, pescuit şi vânătoare. Lung de aproape cinci kilometri, lacul se află la 500 de metri altitudine. În această zonă pitorească, în lacul de acumulare trăiesc mai multe specii de peşte, lacul fiind astfel ideal pentru amatorii de pescuit. Pescarii pasionaţi pun că Valea Uzului este locul ideal pentru o partidă prelungită, de o săptămână, de pescuit.

Citeşet şi: Oamenii care au schimbat destinul Sucevei

Sonia PAVELESCU

Traseele montane sunt o altă atracţie a zonei care oferă privelişti spectaculoase. Cele mai cunoscute sunt spre Munţii Ciucului, Podul de Piatră-Dărmăneşti, Podul de Piatră-Valea Uzului (sat), Lacul Poiana Uzului-Cascada Nasolea Mare, Lacul Poiana Uzului-Vârful Obcina Lăpolu, Lacul Poiana Uzului-Vârful Muieruşu. Se mai poate urca şi în masivul Nemira pe una dintre următoarele rute: Lacul Poaia Uzului-Vârful Fântânii-Lemnia (sat), Lacul Poiana Uzului-Vârful Nemira Mare, Lacul Poiana Uzului-Rezervaţia Nemira, de unde încep numeroase alte trasee, Lacul Poiana Uzului-Vârful Farcu, Lacul Bălătău.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei