Maternitatea „Elena Doamna”, copilul abandonat al sistemului sanitar ieşean

default

Dimensiune font:

| 11-11-2015 16:57

De mai bine de zece ani, soarta terenului şi a clădirii în care unitatea medicală funcţionează nu este clară * patrimoniul maternităţi publice ieşene este împărţit între Consiliul Judeţean, în a cărui subordine se află, şi membrii comunităţii evreieşti, care doresc revendicarea proprietăţii * deocamdată, până la clarificarea problemelor de natură juridică, orice finanţare către acest obiectiv a fost sistată * între timp, maternitatea este urmărită de scandaluri în serie, care creionează o imagine negativă asupra actului medical desfăşurat aici

Statutul juridic al Maternităţii „Elena Doamna” Iaşi este incert de mai mulţi ani, terenul şi clădirea fiind revendicate, din 2003, de fundaţia Caritatea, care îi reprezintă pe membrii comunităţii evreieşti din Iaşi. În practică, nimic nu s-a schimbat în mod concret, subiectul fiind unul în discuţie sub mai multe forme şi variante, de la închiderea unităţii medicale, până la mutarea sa în curtea altor spitale. Toate au rămas la stadiul de propuneri, zvonuri sau bănuieli care, deşi nu s-au adeverit, au un numitor comun: sistarea totală a oricărei finanţări de reabilitare a acestei unităţi importante pentru sistemul medical ieşean.

EXCLUSIV Cine acoperă găurile bugetare create de cardul de sănătate?

De asemenea, pe lângă discrepanţele care există între Maternitatea „Cuza Vodă” şi Maternitatea „Elena Doamna”, se adaugă şi numeroasele scandaluri care au ştirbit din imaginea acesteia din urmă. Proasta reputaţie face ca pacienţii să fugă la orice altă unitate medicală, iar medicii să fie, la rândul lor, nevoiţi să plece spre alte spitale, unde imaginea lor să nu fie distorsionată.

Pentru soarta maternităţii, de-a lungul timpului au fost emise mai multe variante de lucru. Una dintre vizează neretrocedarea în fizic a clădirii, iar cei care au revendicat-o vor fi despăgubiţi financiar. Altă variantă emisă presupunea ca activitatea sa să fie mutată în curtea Spitalului de Copii „Sf. Maria” sau în curtea Maternităţii „Cuza Vodă”, însă pentru niciuna dintre acestea nu au fost făcuţi paşi concreţi. „Situaţia este una incertă de mai multă vreme. Iniţial, au fost discuţii care presupuneau mutarea, mai ales că se vorbea la un moment dat de mutarea activităţilor la Spitalul Regional de Urgenţe, însă, aşa cum acesta a rămas la stadiul de proiect, şi o eventuală mutare a rămas la stadiul de discuţii, a explicat Iulian Cozianu, membru în comisia de sănătate la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, autoritatea tutelară în cazul Maternităţii „Elena Doamna”. În 2003, fundaţia Caritatea ar fi făcut o cerere de revendicare către CJ, în a cărui subordine se află unitatea medicală, menţionând că în actualul sediu ar fi funcţionat, până în anul 1948, Spitalul Israelit. „E o legendă care circulă de mulţi ani, însă nu am primit niciun act care să ateste calitatea de proprietar a acestora. Nu aveau niciun act doveditor şi nu a fost făcut niciun demers oficial în această privinţă. În continuare, proprietarul este Consiliul Judeţean Iaşi”, a precizat dr. Cezar Rotaru, purtător de cuvânt al Maternităţii „Elena Doamna”. Reprezentanţii comunităţii evreieşti din Iaşi au menţionat că toate revendicările referitoare la revendicarea proprietăţilor comunităţi evreieşti din România au fost preluate de Fundaţia Caritatea, de la Bucureşti. „Nu ne-a fost comunicat ce s-a mai întâmplat în legătură cu revendicarea, ştim doar că ei au preluat toate revendicările”, a precizat Abraham Ghiltman, preşedintele Filialei Iaşi a Comunităţii Evreieşti.

Investiţiile majore, blocate de situaţia neclară
În 2012, când manager al spitalului era dr. Emil Anton, terenul şi clădirile au fost intabulate ca fiind spaţii de utilitate publică, aflate în administrarea CJ. Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor judeţului, situaţia a rămas neclară pentru un corp de clădire. În tot acest timp, incertitudinea a dus la blocarea investiţiilor majore în ceea ce priveşte clădirea, fiind făcute doar lucrări de igienizare şi întreţinere curentă. „Fiind un statut juridic neclar, e dificil să ceri finanţare, astfel încât s-au blocat anumite investiţii. Atunci când s-a lămurit cu intabularea, s-au făcut lucrări de igienizare, reparaţii curente, pentru ca spitalul să arate decent, faţă de perioada în care cădeau bucăţi de tencuială. În schimb nu se pot face lucrări de amploare, de consolidare a clădirii, dar măcar să fie în siguranţă pacienţii. Au fost modificate şi blocurile operatorii, poate nu la nivel european, însă s-au făcut paşi în această direcţie”, a detaliat Iulian Cozianu, membru al comisiei de sănătate din cadrul CJ şi lider al sindicatului Sanitas Iaşi. De asemenea, reprezentanţii maternităţii susţin că, în măsura posibilităţilor, au fost făcute investiţii atât în interiorul cât şi în exteriorul clădirii. „Urmează să mai primim în perioada următoare un ecograf, de-a lungul timpului au mai fost investiţii în aparatură, s-au făcut laboratoare, nu stăm foarte prost din acest punct de vedere”, a adăugat dr. Cezar Rotaru.

Scandalurile care au pătat imaginea maternităţii
În cadrul Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi au existat, în ultima perioadă, o serie de scandaluri care au ajuns în presa naţională şi chiar internaţională, în cazul cărora nu s-au găsit nici până astăzi vinovaţi concreţi.

Probabil cel mai notoriu caz a avut loc la finalul lunii martie din 2014, când Monica Neamţu, o tânără de 19 ani din Botoşani, s-a internat la maternitate cu o sarcină extrauterină tubară stânga de şase săptămâni. Doctorii au dorit iniţial să intervină laparoscopic pentru înlăturarea fătului, însă, în urma apariţiei unor complicaţii, operaţia s-a transformat într-una clasică. Conform informaţiilor apărute la momentul respectiv, prima intervenţie chirurgicală a fost realizată de către doctorul Răzvan Socolov, însă continuarea acesteia a fost realizată de către medicul de gardă, dr. Simona Niculescu, care ar fi apelat inclusiv la soţul acesteia, prof. Dan Niculescu, de la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon”. Dată fiind situaţia gravă în care se afla gravida, a doua zi s-a intervenit chirurgical din nou pentru stoparea unei hemoragii, tânăra fiind transferată ulterior la „Sf. Spiridon”, unde a mai suferit două operaţii şi a stat, în stare critică, aproape trei luni, fiind apoi transferată la Spitalul de Recuperare.

În cazul acesteia, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a realizat o anchetă pe care a prezentat-o Ministerului Sănătăţii, iar Colegiul Medicilor din Iaşi a demarat o proprie investigaţie, după ce a fost sesizat de către DSP. Investigaţia este încă în desfăşurare, neaplicându-se nicio sancţiune.

Naşteri sub semnul întrebării
Un alt caz care a ridicat întrebări cu privire la actul medical de la această maternitate a avut loc la începutul lunii septembrie 2014. Atunci, Constantin Ciobanu susţine că a ajuns în miezul nopţii în maternitate alături de soţia sa, care suferea dureri puternice, cu sarcina avansată, ca să descopere că niciun doctor nu era de gardă, ajungând să sune la 112 de pe holul spitalului. Bebeluşul despre care doctorii au susţinut iniţial că a murit la naştere, s-a dovedit că era mort cu cel puţin 24 de ore înainte ca femeia să vină în spital, în timp ce doctorii susţineau că s-au efectuat patru controale în timpul monitorizării care au arătat o „evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea sarcinei”. Cazul a intrat în atenţia Ministerului Sănătăţii, care a trimis o echipă în anchetă la Iaşi condusă de secretarul de stat Dorel Săndesc.

Acesta promitea că „nu va exista toleranţă” faţă de eventualele nereguli identificate. Echipa de control a fost formată din formată din secretarul de stat Dorel Săndesc, prof. dr. Diana Cimpoeşu, şeful UPU-SMURD de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi, şi Lucian Indrei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. În caz a fost depusă şi o plângere la Poliţie, în care Constantin Ciobanu reclama că soţia sa nu a primit îngrijirile medicale necesare. Acest caz nu a rămas însă fără repercusiuni, managerul maternităţii de atunci, Emil Anton, şi directorul medical, dr. Răzvan Socolov, fiind demişi în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie a spitalului. Aceştia şi-au pierdut însă doar funcţiile de conducere, nu şi posturile din spital, doctorul Socolov judecându-se şi astăzi în instanţă cu maternitatea pentru această demitere. Tribunalul Iaşi i-a dat dreptate în primă fază, dispunând reintegrarea sa pe postul de director medical, speţa fiind judecată acum de către Curtea de Apel Iaşi. Ceilalţi doctori au primit din partea Colegiului Medicilor Iaşi mustrare şi vot de blam, iar DSP a decis că sunt vinovaţi doar de neglijenţă, şi i-a amendat cu reducerea salariului cu 10% pentru trei luni.

Cel mai recent scandal în care a fost implicată maternitatea este cel din luna septembrie, când o femeie din localitatea Bosia ar fi născut pe hol. Ancheta internă demarată de conducerea unităţii medicale a dus la concluzia că nu ar fi existat nicio culpă medicală şi naşterea s-ar fi desfăşurat sub supraveghere, nefiind înregistrată nicio reclamaţie din partea mamei sau a familiei. După analizarea situaţiei şi consultarea documentelor, Consiliul Etic a ajuns la concluzia că nu există nicio culpă medicală.

Conducerea maternităţii a susţinut că timpul de aşteptare al pacientei, conform înregistrărilor de pe camerele de supraveghere a fost de aproximativ două minute, până când s-a eliberat unul dintre cabinete De asemenea, conform spuselor conducerii unităţii medicale, pacienta internată pe data de 10 septembrie a ajuns la ora 9.45 în triaj, iar la ora 10.15, copilul era deja născut şi înregistrat. Astfel, scandalul a fost îngropat ca fiind un eveniment „fără nicio vină şi fără nicio reclamaţie”. Mădălina OLARIU

* * *
„E o legendă care circulă de mulţi ani, însă nu am primit niciun act care să ateste calitatea de proprietar a Comunităţii Evreieşti. Nu aveau niciun act doveditor şi nu a fost făcut niciun demers oficial în această privinţă. În continuare, proprietarul este Consiliul Judeţean Iaşi” - dr. Cezar Rotaru, purtător de cuvânt al Maternităţii „Elena Doamna” Iaşi

* * *
„Atunci când s-a lămurit cu intabularea, s-au făcut lucrări de igienizare, reparaţii curente pentru ca spitalul să arate decent faţă de perioada în care cădeau bucăţi de tencuială. În schimb nu se pot face lucrări de amploare, de consolidare a clădirii, dar măcar să fie în siguranţă pacienţii”- Iulian Cozianu, membru al comisiei de sănătate din cadrul CJ

* * *
O maternitate care deserveşte toată Moldova
Maternitatea „Elena Doamna” este spital clinic de obstetrică - ginecologie care se adresează întregii populaţii din zona Moldovei. Iniţial, a funcţionat ca spital al Comunităţii Evreieşti până în anul 1948, când a fost naţionalizat. După această etapă, clădirea a funcţionat ca spital de copii, în 1974, a fost înfiinţată Clinica de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi, iar din 1990, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, aceasta a devenit Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi. Funcţionează cu o structură de 120 de paturi, având secţii de Obstetrică, Ginecologie, Neonatologie şi Terapie Intensivă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei