Portretele penale ale bogaţilor

default

Dimensiune font:

| 09-04-2014 05:45

Personaje importante ale Iaşului au ajuns în ultimii ani în atenţia oamenilor legii * judecători, afacerişti de top şi demnitari au fost daţi pe mâna magistraţilor * rechizitoriile şi hotărârile judecătorilor au creionat altfel de portrete pentru cei puternici şi bogaţi 

Multe dintre persoanele importante ale Iaşului au ajuns, în ultimii ani, să aibă probleme cu legea. Dacă unii s-au gândit vreodată să-şi scrie memoriile, iată că procurorii şi judecătorii le-au luat-o înainte. Oamenii legii au ajuns să creioneze, în dosarele penale, cu totul altfel de portrete ale VIP-urilor.
Cel mai recent cutremur din lumea bună a Iaşului i-a implicat pe afaceristul de top Nicolai Bogdan Cihodaru şi pe soţia acestuia, Gabriela, dar şi avocaţi, notari şi funcţionari. Procurorii DNA au concluzionat că soţii Cihodaru ar fi obţinut prin manevre ilegale două terenuri, de 10,5 şi 42 ha, de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie. Bogdan Cihodaru a fost inclus în categoria rechinilor imobiliari. „Învinuitul a devenit în câţiva ani unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa imobiliară locală. În doar câţiva ani, Cihodaru Bogdan a obţinut în proprietate circa 100 ha din terenurile staţiunii, tranzacţionate în perioada de boom imobiliar 2007-2009 la preţuri de circa 200 euro/mp, prin metoda clasică a cesiunii contra unor sume derizorii a drepturilor succesorale ale moştenitorilor foştilor proprietari ce au deţinut terenuri în zonă, drepturi pe care aceştia nu au reuşit să le concretizeze administrativ sau judiciar timp de peste două decenii, dar pe care învinuitul le-a valorificat facil şi rapid, asumându-şi riscul de a intra în conflict cu legea penală”, se spune în rechizitoriu. Magnatul imobiliar şi soţia acestuia şi-au susţinut nevinovăţia, procesul fiindcă încă pe rol.
Şpaga din sertarul cu chiloţi

Dacă pe unele persoane importante le-au băgat în bucluc afacerile, pe altele le-a transformat în personaje penale chiar... împărţirea dreptăţii. Cel mai bun exemplu este judecătorul cu cea mai înaltă funcţie din Iaşi, căruia şpaga i-a adus o condamnare. Georgeta Buliga a primit 8.000 de euro de la nepotul Liviu Popescu, pentru a da o soluţie favorabilă în procesul de partaj cu fosta nevastă, Valentina Grama. O primă tranşă de şpagă bărbatul a dat-o în primăvara lui 2010, iar restul - în noiembrie. Anchetatorii au intrat pe fir în urma denunţului făcut de Valentina, dar cel care a băgat-o în bucluc pe Buliga a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Popescu. În octombrie 2010, acesta i-a povestit Valentinei că Popescu a dat şpagă ca să câştige procesul. Femeia a înregistrat pe telefonul mobil discuţia şi s-a dus glonţ la DNA. Din acel moment, fostului preşedinte al Curţii de Apel i-au fost ascultate telefoanele, ca şi cele ale lui Popescu şi ale prietenului pe care l-a luat gura pe dinainte, şi a fost autorizată localizarea sau urmărirea lor prin GPS.
Procurorii au constatat că judecătoarea se temea, dar nu suficient cât să renunţe la mită. „Aşa a venit Bucureştiul, de-a… a întors dosarul ăla pe dos şi pe faţă şi ne-a cercetat şi vezi tu că… Mi-e silă, pur şi simplu! Şi colegelor mele la fel! Ştii ceva? Mi-e groază! Peste tot, şi la DNA a reclamat!”, se plângea Buliga. Mai mult, judecătoarea poza şi în bunul samaritean pentru alţi magistraţi. Ea a cerut bani şi pentru o colegă de complet. „A motivat că aceasta are o situaţie materială delicată, fiind divorţată şi având un fiu care are nevoie de susţinere materială întrucât este un copil foarte inteligent care participă la competiţii de şah, ceea ce necesită investiţii importante”, au adăugat oamenii legii. Când au venit procurorii, Buliga a scos banii din sertarul cu chiloţi. Ea a fost condamnată la 4 ani şi 6 luni de puşcărie, deja ispăşindu-şi pedeapsa.
Transformatoarele, blestemul lui Relu Fenechiu
Nici chiar parlamentarii ieşeni n-au scăpat de peniţa oamenilor legii. Cap de afiş este fostul deputat ieşean Relu Fenechiu, pe care l-au trimis în puşcărie afacerile cu Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova din perioada 2002-2005. De data aceasta, portretul creionat de anchetatori este cel al unui afacerist veros, care s-a îmbogăţit pe paguba SISEE. „Pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme – La Rocca SRL, Tehnorom SRL, Fene Grup SA şi Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970–1980. Mai mult, 99,98 la sută din produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau”, au spus procurorii DNA.
Relu Fenechiu şi fratele său, Lucian, au primit pedepse de câte cinci ani de închisoare. Judecătorii bucureşteni au concluzionat că parlamentarul a ocolit cu bună ştiinţă legile, deşi fusese ales ca să le creeze. „Procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică cu acest monopol nu au respectat, în niciuna dintre cele 46 de tranzacţii, dispoziţiile legii. Participanţii au eludat voluntar procedurile de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru atingerea scopului infracţional. Producerea rezultatului nu era posibilă fără aportul complicilor, care au urmărit şi obţinut importante beneficii financiare de ordinul a peste 6 milioane de lei. Rezultatul îl reprezintă cheltuirea iraţională, în beneficiul făptuitorilor, a banilor publici”, au spus judecătorii ICCJ.
Ex-prefectul Prisăcaru, pericol public?

Şi-a făcut funcţia de ruşine, în ochii oamenilor legii, şi un fost prefect al Iaşului. Radu Prisăcaru şi fostul şef al ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, au fost acuzaţi că ar fi cerut de la Norina Forna 3 hectare de pământ, în valoare de circa 150.000 de euro, pentru a facilita un schimb de terenuri cu ADS şi, implicit, retrocedarea a 16 ha la Miroslava. Târgul ar fi fost intermediat de afaceristul Cristian Maftei şi de avocatul Toni Baltag. În primă fază, Judecătorii Curţii de Apel i-au achitat pe Ioniţă şi Baltag, dar au concluzionat că Radu Prisăcaru a luat şpagă şi l-au condamnat la 4 ani de puşcărie. Maftei s-a ales cu 5 ani de închisoare. „Inculpatul a pretins o suprafaţă de 3 ha teren pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, acţionând cu intenţie directă, ceea ce-i atribuie faptei o periculozitate mai mare. După săvârşirea infracţiunii, inculpatul a avut o atitudine de negare a săvârşirii faptei, susţinând că nu i-a pretins terenul denunţătorului. Susţinerea lui nu este confirmată de celelalte probe administrate”, au concluzionat judecătorii ieşeni. Dosarul se află acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Din director de combinat, asasin
Un caz rar între VIP-uri ieşene ajunse după gratii este cel al fostului director al Tepro, acuzat de o crimă oribilă. Victor Balan a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru asasinarea liderului sindical al combinatului. Potrivit anchetatorilor, Virgil Săhleanu a plătit cu viaţa fiindcă punea beţe în roate conducerii unităţii. Crima a fost pusă la cale de patronul ceh Frantisek Priplata, Cătălin Ciubotaru, patronul firmei vasluiene Protect, care prelua paza fabricii, şi Balan. Primul l-a informat pe director că a năimit doi oameni care să-l atace pe Săhleanu. Balan i-a răspuns: „Cu cât mai repede cu atât mai bine”. Asasinii au fost Irinel Tofan şi Claudiu Bahnă, care l-au pândit pe lider în scara blocului şi l-au înjunghiat. Judecătorii l-au descris pe Balan ca pe o marionetă a cehilor, de care depindea bunăstarea sa: „Poziţia inculpatului în ierarhia conducerii societăţii depindea în mod evident de voinţa lui Zdenek Zemek care, aşa cum recunoaşte inculpatul, hotăra strategia de acţiune a societăţii. Nu în ultimul rând, nivelul salariului inculpatului depindea de deciziile părţii cehe”.
Magistraţii au mai concluzionat că, pentru a-şi apăra scaunul, Balan era de acord cu violenţa : „Ceea ce apare reprobabil, începe cu acceptarea de către Balan a demersurilor lui Frantişek Priplata de a-l opune în mod violent pe inculpatul Ciubotaru lui Săhleanu Virgil. Balan a transmis periodic lui Ciubotaru dorinţa inculpatului Priplata de a-l supune la violenţe pe Săhleanu. În perioada imediat premergătoare asasinatului, Balan i-a furnizat lui Ciubotaru adresa victimei. Ca atitudine, Balan se află între Priplata şi Ciubotaru. A fost presat de Priplata să transmită hotărârea de înlăturare cât mai urgentă a lui Săhleanu. Balan s-a conformat şi la rândul lui a făcut presiuni asupra lui Ciubotaru pentru punerea în aplicare a hotărârii de a ucide victima”.
Fără îndoială, această galerie de portrete deloc măgulitoare va continua să se mărească, pe măsură ce noi VIP-uri se vor alege cu dosare penale. Ştefana CZELLER

 

„Am fost condamnat abuziv, având ca act de sesizare rechizitoriul fabricat de fostul procuror Ciofu, care este un om primitiv în gândire, scandalos, violent, cu un stil dictatorial care suferă de sindromul Hitler-Ceauşescu, care vede numai infractori şi loveşte pe oricine” – memoriu al lui Victor Bălan

Eu nu am cerut nimic. Cred că nici măcar în România lui Băsescu nu poţi să fii pedepsit cu 4 ani de închisoare pentru puncte-puncte. Sunt sigur că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va repara această nedreptate”  - blogul lui Radu Prisăcaru


 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei