Preţul sângelui

default

Dimensiune font:

| 05-08-2015 06:00

Ieşenii nemulţumiţi de daunele primite de la firmele de asigurări iau calea instanţei * în cazul unor accidente cu multe victime, s-au dictat şi daune de ordinul milioanelor de lei * nu doar evenimentele rutiere aduc astfel de procese * autorităţile au întocmit şi medii ale sumelor plătite pentru viaţa unei rude sau pentru mutilarea în urma unui accident

 

Ieşenii se luptă din greu în instanţă cu firmele de asigurări. Principalele motive de proces sunt accidentele, care au lăsat cicatrice adânci în suflete şi trupuri sau chiar au băgat oameni în pământ.
Printre tragediile Iaşului care au adus deja daune record se numără un accident de tren. În septembrie 2013, un tren aparţinând SC Regiotrans a lovit un Volkswagen cu 11 persoane, dintre care doi copii, care mergeau la cules de vie. Autoturismul făcea parte dintr-o coloană de trei şi a trecut al doilea calea ferată, marcată cu semnul Crucii Sfântului Andrei. El a fost izbit în plin. Nouă oameni au murit pe loc, iar ceilalţi doi – la spital.
Detalii cutremurătoare
Ancheta a scos la iveală detalii cutremurătoare. Mecanicul trenului a făcut tot ce a putut pentru a evita tragedia. El a observat cele trei maşini de la o distanţă de circa 700 de metri şi a tot folosit sirena, fără ca autoturismele să încetinească ori să oprească. Trenul se afla deja în frânarea de urgenţă, însă a avut nevoie de 350 de metri pentru a opri, cu maşina zdrobită sub tampoane.
Şoferul nu băuse şi avea permis de conducere valabil, eliberat în Italia. Procurorii au ajuns la concluzia că el a provocat tragedia, dar nu le-a rămas decât să dea o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, ca urmare a decesului şoferului.
Rudele pasagerilor din maşină au dat în judecată firma de asigurări. Monica B. le-a povestit magistraţilor că a fost afectată de moartea fratelui său, care avea numai 24 de ani „Aveam o legătură foarte apropiată, strânsă cu fratele meu, acesta acordându-mi în permanenţă ajutorul pentru rezolvarea temelor pentru şcoală. Acesta a lucrat o perioadă în străinătate şi de fiecare dată când se întorcea acasă, îmi aducea cadouri şi ţineam permanent legătura cu el, aşteptându-i cu nerăbdare întoarcerea”.
Judecătorii au dictat daune totale 1,54 milioane de lei pentru 17 persoane, de la SC Asigurare Reasigurare City Insurance. În cazul altor 6 săteni, acţiunile au fost respinse, iar unul a renunţat la proces.
Bătălie cu repetiţie în cazul accidentului de la Fundaţie
Uneori, problema daunelor se reglează teoretic într-un proces penal, dar asta nu opreşte ieşenii să mai vrea bani. Aşa s-a întâmplat la accidentul de tramvai de la Fundaţie. Pe 21 martie 2011, vagonul condus de Dumitru D. a scăpat de sub control şi a izbit 6 autoturisme care aşteptau la semafor. Un angajat la Penitenciarului, Daniel C., a fost ucis şi alte cinci persoane rănite. Dumitru D. a susţinut că a încercat să oprească tramvaiul, dar sistemele n-au funcţionat corect.
Vatmanul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. „Instanţa va concluziona că, deşi viteza de deplasare a tramvaiului nu era una excesivă în sine, aceasta a fost totuşi prea mare prin raportare la configuraţia tramvaiului, greutatea acestuia, condiţiile concrete de trafic, împrejurare, în concurs cu lipsa de diligenţă a inculpatului, care nu a acţionat din timp sistemul de frânare”, au spus judecătorii. Ei au mai ajuns la concluzia că Daniel C. a avut 30 la sută din vină pentru accident.
Firma de asigurări Omniasig a fost obligată la daune de circa 1,2 milioane de lei pentru familia lui Daniel C. Deşi cei cinci apropiaţi ai angajatului Penitenciarului au încasat banii, tot nu s-au declarat mulţumiţi. Ei au deschis proces împotriva vatmanului, dar şi a firmei Omniasig, asiguratorul tramvaiului. „Asiguratorul a fost obligat la plata către subsemnaţii a unor sume cu titlu de daune materiale şi morale, fără să fie luată în calcul şi dobânda legală aferentă, precum şi indicele de inflaţie. Din sentinţă rezultă că faţă de celelalte părţi civile instanţa a obligat asiguratorul la plata unor sume cu titlu de despăgubiri calculate cu indicele de inflaţie, la care se adaugă dobânda legală. Solicităm repararea integrală a prejudiciului produs”, au spus oamenii. Magistraţii Judecătoriei au respins acţiunea familiei, ca tardivă.
Scandal şi de la asigurările de viaţă
Nu doar accidentele cauzează adevărate bătălii în instanţă. Măgduţa V. a dat în judecată SC Grawe România Asigurare, cerând plata unor despăgubiri de aproape 20.000 de lei, dar şi daune morale de 10.000 de lei. Motivul – firma a refuzat să plătească asigurarea de viaţă a soţului, după moartea lui.
Conducerea Grawe România Asigurare i-a reproşat răposatului că ar fi ascuns bolile de care suferea – diabet şi hepatită cronică. „În domeniul asigurărilor de viaţă, care se încheie pe durate mari, asigurarea trebuie să ia în considerare prognosticul pe termen lung (aici, pe 20 de ani) al tuturor bolilor de care suferă asiguratul la începutul contractului, posibilele complicaţii şi influenţa acestora asupra speranţei de viaţă a asiguratului. Omisiunea de a dezvălui boala pentru care a fost consultat şi monitorizat anterior cererii de asigurare a avut influenţă asupra sumei asigurate”, a precizat directorul general adjunct Monica Spătaru. Societatea a vrut să plătească doar circa 1.800 de lei.
Familia s-a adresat judecătorilor, susţinând că ieşeanul nu ştia că e bolnav când a încheiat contractul, dar şi că nu diabetul i-a cauzat sfârşitul: „Soţul meu, care nu cunoştea că are afecţiuni cardiace, a căzut pur şi simplu de pe scaun, în timp ce discuta cu mine, făcând infarct. Diabetul nu a fost cauza decesului”.
Luată pe nepregătite de sfârşitul celui cu care împărţise viaţa, Măgduţa V. s-a bazat pe banii din poliţă, iar atitudinea firmei a dat-o peste cap: „Am primit cu stupoare adresa emisă de societate, în care memoria soţului meu e pur şi simplu întinată, fiind acuzat de fals în declaraţii şi inventându-se un motiv al neplăţii despăgubirilor. Acest motiv e nefondat. Mi s-a cauzat suferinţă prin refuzul de plată, prin tergiversarea furnizării unui răspuns şi prin atingerea adusă memoriei soţului”. Procesul va continua pe 9 septembrie.
Acestea sunt doar câteva exemple mai dramatice dintr-un lung şir de procese cu firmele de asigurări. Din păcate, o statistică a numărului de dosare de acest fel nu există, dar e clar că nu sunt puţine. Pentru nemulţumiţi, instanţa rămâne ultima soluţie, dar nici aici nu primesc mereu câştig de cauză. Ştefana CZELLER

* * *
Şi judecătorii au probleme cu asigurările
Până şi un magistrat ieşean a ajuns să se lupte în instanţă cu o firmă de acest fel. Sonica C. a dat în judecată SC Euroins România Asigurare-Reasigurare, după un accident în care a fost implicată maşina condusă de fiul ei. Societatea nu a vrut să acopere costul reparaţiilor la service – 1.333 lei. Maşina Volkswagen Golf a fost acroşată de un Passat. „Pârâtul şi-a asumat culpa producerii accidentului, am depus în termen legal documentaţia la centrul de daune arondat asiguratorului, avariile suferite de autoturismul meu au fost constatate de inspectorul de daune al pârâtei Euroins“, a spus judecătoarea. Asiguratorul a recunoscut doar un sfert din sumă, pe motiv că „preţurile pieselor materialelor şi manoperei din documentele depuse sunt supraevaluate în raport cu preţurile de pe piaţă“. Magistratul a câştigat procesul.

* * *
Câteva cifre
Statisticile Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii au descoperit o medie a daunelor pentru o persoană moartă într-un accident de 52.883 lei. Iată şi alte valori ale despăgubirilor pentru rudele celor decedaţi:
* pentru copilul major - 36.434 lei;
* pentru copilul minor - 51.324 lei;
* pentru frate/soră - 29.912 lei;
* pentru părinte - 75.097 lei;
* pentru soţ/soţie - 52.510 lei.
În cazurile de vătămare corporală gravă, cifrele arată astfel:
* media de daune morale pentru zilele de îngrijire medicală - 344 de lei/zi;
* pentru vătămări ce au necesitat sub 60 de zile de îngrijire - 474 lei/zi;
* pentru cele cu peste 60 de zile - 301 lei/zi.

* * *
Un nou ghid pentru daune
Un nou ghid la care lucrează firmele de asigurări va împărţi daunele pe puncte, valoarea unui punct putând fi de circa 3.000 de lei. În aceste condiţii, lista rănilor sună astfel:
* o mână ruptă – 10 puncte;
* una amputată - 70 de puncte;
* o coastă ruptă - 5 puncte;
* un picior rupt - 15 puncte;
* un deget amputat - 15 puncte;
* o contuzie renală - 3 puncte;
* pentru victimele în stare vegetativă – 200 de puncte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei