Privatizările „cu cântec” de la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 04-06-2014 05:45

 

O serie de importante companii ieşene privatizate imediat după 2000 se alătură unei „pleiade” de businessuri româneşti ai căror cumpărători şi vânzători au intrat în nedorita atenţie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie ca urmare a unei plângeri depuse la adresa instituţiei. Aproximativ 9.000 de persoane ar putea fi anchetate de DNA în perioada următoare. Acestea ar fi participat la privatizarea unor companii importante în perioada 2002 – 2008. Concret, urmează să fie anchetate toate persoanele care au făcut parte din procesul de privatizare, în cazul în care a fost utilizat la vremea respectivă un raport de evaluare simplificat pentru preţul de pornire al licitaţiei.

 

 

Mari companii din ţară, precum Automobile Dacia, Avicola Iaşi, Letea Bacău, Aro Câmpulung, Marmosin sau Intercontinental, societăţi în privatizarea cărora au fost implicaţi şi actori străini, au intrat sub lupa DNA. Dacă suspiciunile se vor confirma, impactul pe care aceste anchete l-ar putea avea asupra economiei şi-aşa precare ar fi unul extrem de nefavorabil. Gradul de atractivitate în ochii investitorilor străini ar putea scădea vertiginos. În Iaşi lista companiilor privatizate în respectiva perioadă cuprinde nume grele de firme cu important impact economic.

Becali şi-a bătut joc de Avicola

Avicola SA Iaşi se află pe lista neagră a companiilor a căror privatizare face obiectul unei anchete. Înainte de 1989 fiecare dintre cele 15 ferme ale producătorului ieşean avea în orice moment cel puţin 300.000 de pui, iar peste 1.400 de salariaţi asigurau bunul mers al activităţii. Mai bine de 70% din producţia fermelor de la Târgu Frumos era destinată exportului, iar ţările în care ajungeau produsele fabricate la Iaşi erau Rusia, Franţa, Germania sau Italia. Anul 2004 a dat startul declinului pentru Avicola din Iaşi. Omul de afaceri George Becali a decis atunci să investească în producătorul local. Acesta s-a angajat să aducă o infuzie de capital de peste 4 milioane de euro, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. În prezent, compania, după ce a mers ani întregi în pierdere, acumulând datorii, a intrat în administrarea unei firme de reorganizare şi lichidare care, după elaborarea unui plan de redresare, a început urmărirea celor care au datorii către producătorul local.

Fabricile de ulei şi lapte, vândute pe bucăţi

Alte trei mari companii ieşene care nu apar deocamdată în lista de firme făcută publică de sursele citate au trecut printr-un proces păgubos de privatizare în perioada amintită. Anul 2008, pe lângă un debut al crizei economice a însemnat la Iaşi şi închiderea uneia dintre cele mai mari companii locale, Fabrica de Ulei Unirea. Inaugurată în 1961, aceasta a fost, de altfel, şi prima investiţie de pe cel mai nou bulevard din Iaşi de atunci, Ţuţora. În 2002 compania a fost achiziţionată cu mare fast de gigantul agricol Bunge Ltd., care, după doar şase ani a anunţat închiderea producţiei şi concedierea celor peste 200 de angajaţi pe care societatea îi mai avea în acel moment.

Tot „privatizarea” a fost pretextul sub care o altă fostă glorie comunistă a fost îngenunchiată de capitalism. La Fabrica de Lapte din Iaşi lucrau, înainte de Revoluţie, peste 1.000 de salariaţi. Din 2003 a început, însă, vânzarea acesteia pe bucăţi în contul datoriilor acumulate de-a lungul timpului, inclusiv utilajele şi spaţiile de desfacere. Un an mai târziu conturile companiei au fost blocate, iar Fiscul pune sechestru asigurator pe sediul companiei, pe depozite şi pe fabrica în sine pentru un debit de peste 14,5 milioane de lei. Anul 2009 în istoria Fabricii de Lapte punctează intrarea în faliment şi debutul unui şir lung de licitaţii fără clienţi pentru valorificarea activelor.

De la Ţesătura la Iaşitex

Înfiinţată în 1910 sub denumirea de „Ţesătura”, compania Iaşitex este specializată în producţia şi comercializarea de fire, ţesături şi cofecţii textile realizate din bumbac 100% sau în amestec cu alte fibre sintetice. Companie reprezentativă pentru industria textilă naţională, Iaşitex face parte în prezent din cel mai puternic grup industrial din România, Grupul SCR, patronat de omul de afaceri Ştefan Vuza, anul privatizării acesteia fiind 2003, fapt ce încadrează firma ieşeană în prioada anchetată de procurorii DNA. Recent, însă, investitorul a decis să renunţe la conducerea Iaşitex SA, după publicarea rezultatelor financiare preliminare pe anul trecut. După ce compania fusese constant profitabilă, aceasta a încheiat 2013 cu pierderi în valoare de nu mai puţin de 2,63 milioane de lei. Mai mult, la finalul anului trecut compania ieşeană figura cu datorii în sumă de 25,95 milioane de lei, din care 11,4 milioane au vechimea mai mică de un an de zile.

 

Privatizarea Agricola Târgu Frumos, marele „tun” al Iaşului

Două nume sonore din judeţ sunt implicate într-una dintre cele mai discutate privatizări de la Iaşi. Deputatul Vasile Mocanu şi senatorul Neculai Apostol ar fi cumpărat compania Agricola Târgu Frumos cu o sumă derizorie pentru a o revinde, câţiva ani mai târziu, cu nu mai puţin de 12 miliarde de lei vechi.

În perioada de dinainte de Revoluţie la fermele din Târgu Frumos erau cultivate peste 2.000 de hectare de teren şi efectivele de animale, în special bovine şi ovine, erau de ordinul miilor. Pe ruinele acestui colos al economiei locale omul de afaceri Neculai Apostol a construit imperiul Kosarom. „SC Kosarom SA este prima firmă din industria alimentară din România, privatizată în anul 1992 prin Programul Pilot de Privatizare al Guvernului. Compania a crescut treptat şi sigur, într-un climat de afaceri nu întotdeauna prietenos, prin profesionalismul de care au dat dovadă două generaţii de manageri. Astăzi Grupul de Firme Kosarom, înglobează patru companii ce lucrează în sistem integrat. Kosarom îşi asigură materia primă din surse proprii pornind chiar de la nutreţurile pentru animale, conform principiului Safe feed – Safe food. Astfel cerealele produse de către Agricola Tg. Frumos sunt materie primă pentru cele două fabrici de nutreţuri combinate care asigură hrana puilor de la Avi-Top şi a suinelor de la Suinprod”, se arată în istoricul companiei Kosarom prezentat chiar pe site-ul firmei.

 

Fabrică de la Bacău, privatizată înainte de termen

Privatizarea singurului producător de hârtie de ziar din sud-estul Europei, fabrica Letea din Bacău s-a încheiat cu aproape doi ani mai repede decât termenul prevăzut în contractul încheiat în mai 2003 de AVAS. Câştigătorii respectivei privatizări erau nimeni alţii decât fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu şi omul de faceri Dorinel Umbrărescu, prin intermediul firmelor proprii Selena şi Spedition UMB. Cu 1,26 de milioane de dolari, Sechelariu şi Dorinel Umbrărescu achiziţionau la vremea respectivă pachetul de acţiuni scoase la vânzare.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei