Handicapul economic al Moldovei EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 13-03-2017 17:30

O analiză a experţilor în dezvoltare urbană privind evoluţia polilor de creştere din ţară arată o ierarhizare mai puţin optimistă pentru Regiunea de Nord-Est * dintre cei mai importanţi poli de creştere, Iaşul este privit ca având cea mai redusă dezvoltare, iar principalul motiv ar viza lipsa infrastructurii, care determină investiţii mult mai reduse * pentru a-şi consolida poziţia în regiune, experţii recomandă crearea unei reţele de susţinere între polul de creştere şi oraşele secundare precum Bacău, Suceava şi Botoşani, dar şi realizarea de proiecte care să crească zonele metropolitane din jurul oraşelor importante

Un raport prezentat de experţii Băncii Mondiale privind evoluţia polilor de creştere în perioada de finanţare 2007-2013 şi premizele pentru noua etapă 2014-2020, subliniază din nou decalajul economic dintre regiunile ţării. Astfel, dacă Bucureştiul a ajuns la nivelul economic al marilor oraşe din Uniunea Europeană, polii de creştere încă mai au de recuperat teren.

„Majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est au trecut printr-un proces de recalibrare în ultimele două decade şi jumătate, care a generat anumite schimbări semnificative la nivelul structurii economice şi la nivelul demografiei. Trecerea de la o economie de stat planificată la o economie de piaţă a condus la o redistribuire a creşterii între regiuni şi centre urbane. Capitalele au ajuns deja la «viteza de croazieră» şi concurează cot la cot cu capitalele din vestul Europei. Oraşele secundare însă performează sub potenţial şi dezvoltarea lor trebuie încurajată şi catalizată printr-o serie de intervenţii cheie“, a punctat Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale şi co-autor al studiului „Polii de creştere- noua etapă“.

Problemele firmelor din Moldova în „economia viitorului“

Analiza realizată de Banca Mondială pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, care a fost prezentată vineri la Iaşi, indică faptul că municipiul Bucureşti alături de cei şapte poli de creştere regionali - Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara - generează 75% din veniturile firmelor din România.

Trei „oraşe de succes“

Dintre cei şapte poli de creştere, apar ca „oraşe de succes“ - Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi. Evoluţia economică rapidă a celor trei are la bază un „mix format din densitate demografică şi economică, accesibilitate la pieţe mari (cum e cea a Uniunii Europene), universităţi atractive şi un sector al serviciilor aflat într-un proces de dezvoltare rapidă, ceea ce a încurajat creşterea într-un ritm alert a economiei acestor oraşe (aceste oraşe sunt în top în UE în ceea ce priveşte ritmul de creştere al economiei locale). Situaţia este diferită în zonele metropolitane cu un profil predominant industrial şi care au sectoare TIC, financiare şi de servicii profesionale mai puţin dezvoltate. În aceste centre urbane secundare, ritmul creşterii economice a fost mai lent cu o mai slabă atractivitate pentru forţa de muncă şi cu o mai slabă migraţie“.

Puncte critice pentru Iaşi

Dintre cele trei oraşe, Iaşul se află pe ultima poziţie, iar principalul dezavantaj vizează „distanţa mult mai mare faţă de marile pieţe pentru export din Vest, dar şi distanţa faţă de Bucureşti“. Practic, lipsa infrastructurii rutiere care să asigure conectivitate rapidă, determină cel mai mare oraş din estul ţării să aibă o creştere economică mult mai lentă. Totodată, un alt minus al Iaşiului şi al zonei urbane funcţionale din jurul oraşului vizează rata scăzută de urbanizare. Practic, oraşul este înconjurat doar de comunităţi rurale, neavând nicio altă ancoră urbană în imediata proximitate. De aceea, Iaşul are şi cea mai scăzută dinamică economică. Aceeaşi realitate se aplică întregii regini. „Regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai populate din ţară, dar una cu un grad scăzut de urbanizare“, atrag atenţia experţii Băncii Mondiale. La nivelul regiunii, cele mai active zone urbane rămân Iaşul şi Bacăul. Pe de altă parte, din analiza experţilor mai reiese că firmele concentrate în zona Bacău-Piatra Neamţ- Roman generează aproape un sfert din cifra de afaceri din Regiunea de Nord- Est, mai mult decât Iaşul singur.

Reacţii după anunţul de majorare a lefurilor bugetarilor

Printre avantajele Iaşului se numără dinamica centrului universitar, dar pentru a rămâne competitiv oraşul are nevoie de numeroase investiţii. Recomandările experţilor legate de atragerea investiţiilor străine fac referire la îmbunătăţirea infrastructurii de transport atât aerian, prin continuarea extinderii Aeroportului, cât şi construirea unei autostrăzi care ar asigura conexiunea cu pieţele din vest prin transportul mult mai rapid al mărfurilor.

Recomandarea experţilor pentru noul exerciţiu financiare european care abia acum începe să demareze este ca polii de creştere să atragă fonduri europene prin care să crească şi zonele metropolitane din jurul lor, dar şi să creeze punţi de legătură cu celelalte mari oraşe din regiune.

Şapte dintre oraşele mari ale României - Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara – au primit finanţare UE în sumă de 600 milioane euro în perioada 2007-2013. „Această finanţare a avut drept rezultat o serie de îmbunătăţiri majore ale infrastructurii şi serviciilor urbane, care au încurajat o mai bună productivitate şi au atras şi o migraţie internă. Cu toate acestea, multe dintre aceste proiecte de investiţii s-au concentrat pe centrul oraşelor şi nu au putut sprijini integrarea unor zone metropolitane mai mari într-un sistem urban coerent, funcţional şi orientat pe creştere“, a punctat Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei