Leul s-a apreciat usor, in ciuda asteptarilor. Piata va recunoaste cu dificultate miscarile de apreciere, daca sunt spijinite fortat, spun dealerii

default

Dimensiune font:

| 01-10-2012 19:16

BNR a cotat luni moneda unica europeana la 4,5178 lei, leul revenindu-si usor in fata euro pe fondul unei tendinte anticipate de depreciere a monedei locale, contracarate probabil de interventii ale Bancii Centrale. Dealerii spun ca piata va recunoaste cu dificultate acest nivel, estimarile mergand de la 4,55 lei/euro pana la 4,6 la finalul acestui an. "Dupa ce s-a depreciat pana la 4,54/EUR vineri, leul a mai castigat putin teren pentru a se stabili in jurul lui 4,5350/EUR unde a si debutat sedinta de astazi", noteaza intr-un raport destinat clientilor Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank.

  • Ne putem astepta ca nivelul psihologic de 4,55 lei/euro sa fie depasit in urmatoarele sesiuni

"Pe fondul sentimentului extern negativ, leul nu a beneficiat de tonul favorabil al celui de-al saselea raport FMI asupra Acordului Stand-By cu Romania vineri seara. In urma acestui raport, inca aproximativ 500 milioane euro s-au adaugat la fondurile aflate la dispozitia Romaniei, crescand suma totala a fondurilor la peste 4 mld. In comunicatul de presa, FMI a avertizat asupra faptului ca interventiile pentru sustinerea leului ar trebui sa fie limitate la reducerea volatilitatiii cursului. Asemenea declaratii ar trebui sa reduca temerile legate de interventii
valutare ferme, temeri care in viziunea noastra probabil s-au accentuat pe masura ce leul s-a apropiat de 4,55/EUR. In consecinta, ne putem astepta ca acest nivel psihologic sa fie depasit in urmatoarele sesiuni, insa nu neaparat astazi, data fiind previziunea optimista a ING pentru indicatorul de incredere din industria prelucratoare din SUA", se mai arata in raportul bancii olandeze.

Rata de schimb pentru calculul accizelor in 2013 va fi stabilita astazi. Cea din 2012 a fost 4,30/EUR iar cursul de referinta al leului calculat de BCE astazi va fi cel mai probabil in jurul valorii actuale de 4,54/EUR. Din perspectiva cotatiilor futures pentru marfuri, pretul benzinei ar putea ajunge la 6,5/RON la inceputul anului viitor - cu aproxmiativ 7% peste nivelul actual (presupunand ca previziunile noastre de EUR/USD 1,20 si EUR/RON 4,65 vor fi validate), mai spune economistul sef al ING.

Pentru licitatia de certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 1 miliard de lei de astazi asteptam cerere puternica in jurul unui randament maxim de 5,85%, in linie cu cotatiile din piata secundara

  • Noble Securitie: Leul este singura care a marcat o scadere fata de euro, inregistrand, in acelasi timp, cea mai mare depreciere comparativ cu dolarul american

Dupa primele trei trimestre din 2012, dintre monedele din UE, Leul este singura care a marcat o scadere fata de Euro, inregistrand, in acelasi timp, cea mai mare depreciere comparativ cu Dolarul american. "Devalorizarea Leului trebuie pusa in special pe seama evenimentelor de natura politica ce au avut loc in Romania in acest an (schimbari de guverne, manifestatii de strada, criza politica din vara etc). Investitorilor nu le place instabilitatea, iar daca perspectiva alegerilor parlamentare din acest an va accentua tensiunile politice si va genera manifestari abrupte, atunci este foarte probabil ca Leul sa treaca semnificativ peste nivelul de 4,6 Lei pentru un Euro, in lipsa unor interventii consistente prin mecanismele BNR", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii septembrie, Leul a scazut cu 4,74% fata de dolarul american si cu 4,92% fata de euro. La polul opus al performantelor se situeaza forintul maghiar si zlotul polonez, care au inregistrat cresteri "pe toata linia": dupa primele trei trimestre din 2012, la nivelul tarilor din UE, cele doua monede au avut cele mai mari cresteri fata de Euro si s-au apreciat semnificativ inclusiv comparativ cu dolarul american: Forintul a crescut cu 8,63% fata de Euro si cu 8,47% fata de moneda americana, iar Zlotul cu 7,71% comparativ cu moneda unica europeana si, respectiv, cu 7,12% fata de Dolarul american.

"Forintul a fost ajutat in acest an atat de increderea investitorilor ca guvernul de la Budapesta va incheia in cele din urma un acord financiar cu institutiile internationale, cat si de o corectie fireasca dupa deprecierea masiva de la inceputul lui 2012. In ceea ce priveste zlotul polonez, aprecierea se datoreaza  increderii investitorilor in economia Poloniei si in capacitatea autoritatilor de la Varsovia si a sectorului privat polonez de a gasi solutii pentru a trece peste problemele pe care le induce criza din Zona Euro", a precizat Victor Safta. Chiar daca economia poloneza a incetinit puternic (in trimestrul al doilea PIB-ul a crescut cu 2,4%, fata de 3,5% in primele trei luni), Polonia se va diferentia din nou in mod pozitiv si va evita confortabil recesiunea: prognoza de crestere economica este de cca 2,5% pentru acest an si 2-2,5% pentru 2013.

  • Ne asteptam la multa volatilitate in piata in ultimul trimestru din an

In ceea ce priveste evolutiile raportate la luna septembrie, o serie de masuri au sustinut o consolidare a monedei unice Europene fata de monedele majore: avizul favorabil dat de Curtea Constitutionala Federala a Germaniei pentru participarea Guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, programul nelimitat de achizitii de obligatiuni anuntat  de Banca Centrala Europeana etc. In septembrie, Euro a crescut  si fata de majoritatea monedelor din UE, respectiv cu 1,25% fata de Coroana Suedeza, 1,19% fata de Leu, cu 1,13% fata de Coroana Ceha, cu 0,52% fata de Forint si cu 0,4% comparativ cu Lira Sterlina.
 
"Ne asteptam la multa volatilitate in piata in ultimul trimestru din an, intrucat atat Europa, cat si SUA au pasi importanti de facut pana la sfarsitul anului, din punct de vedere politic si economic. Leul, la randul sau, ramane volatil, intr-un context care atrage atentia speculatorilor gata sa exploateze un semnal de depreciere; faptul ca "BNR vegheaza" desigur ca tempereaza avantul", a aratat Victor Safta.

 
Sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13328697-leul-apreciaza-usor-ciuda-asteptarilor-piata-recunoaste-dificultate-miscarile-apreciere-daca-sunt-spijinite-fortat-spun-dealerii.htm

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei