Pregătiri pentru o nouă revoluţie industrială

default

Dimensiune font:

| 20-10-2016 15:30

Unii dintre cei mai importanţi jucători din industria IT&C au discutat în cadrul Business Days despre viitorul acestui domeniu vast şi impactul asupra societăţii româneşti * soluţia pentru a fi în cărţi la transformările economice şi sociale din următoarele două decenii este investiţia în educaţie prin înfiinţarea unor huburi educaţionale private în care tinerii să înveţe despre bioinfomatică, fabricaţiile aditive, robotică sau inteligenţă artificială

Una dintre sesiunile speciale organizate, ieri, la Business Days Bucureşti, a vizat o temă de un real interes- „Viitorul industriei IT&C şi impactul asupra societăţii“. Prezentarea susţinută de profesorul Varujan Pambuccian a subliniat transformările prin care lumea a început să le resimtă la debutul celei de-a treia revoluţie industrială, cea în care forţa de muncă umană va fi preluată de roboţi. „În următorii 10-15 ani vom trece prin cele mai mari transformări economice şi sociale, care vor determina existenţa în cea de a treia revoluţie industrială“, a subliniat deputatul.

Cine lucrează în Ministerul Viitorului?

Specialistul a vorbit şi despre domeniile în care industria IT&C este foarte prezentă şi care vor avea un impact major pe piaţa muncii, respectiv bioinformatica, fabricaţia aditivă, robotica şi inteligenţa artificială. „Domeniul fabricaţiei aditive a luat un avânt foarte mare, deja există motoare cu reacţie realizate de roboţi 3D, iar în Asia sunt ansambluri de câte 10 case, realizate în 24 de ore, fără prezenţă umană. Amazon foloseşte roboţi pentru expedierea de colete. Agricultura este un domeniu care a folosit de la început cele mai noi tehnologii, iar în America un fermier poate coordona o flotă de tractoare, care nu este condusă de oameni şi care intervine în teren 24 din 24. Noi trebuie să fim cu ochii pe lideri, dacă vrem să nu pierdem această cursă“, a spus Varujan Pambuccian.

Acesta a subliniat faptul că tehnologizarea va determina o scădere a numărului de oameni folosiţi pe piaţa muncii. „Niciun loc de muncă nu va rămâne neinfluenţat de tehnologie. Munca va deveni mai competitivă pentru oameni, dar eu nu cred că aceste maşini ne vor lua locul total. Problema cea mai mare este cum ne adaptăm la noua lume“, a afirmat Varujan Pambuccian. Deja în Europa marile corporaţii au deschis fabrici în care nu muncesc oameni: „fabricile se întorc în zona Euro-Atlantică, dar se întorc fără a forţă de muncă umană“. „Şi la nivel bancar vor exista transformări majore. Băncile nu au altă şansă decât să se digitalizeze“, a spus şi Marian Popa, director Deutsche Bank Global Technology Center România.

Provocările Regiunii Nord-Est

Provocarea noii revoluţii industriale este gestionarea „clasei oamenilor inutili“. „Rolul unui stat normal este ca în următorii 10 ani să nu aibă o clasă a oamenilor inutili ca vector social major, pentru că dacă va apărea această clasă vor exista probleme sociale majore“, a mai punctat profesorul Varujan Pambuccian.

Soluţiile propuse la Business Days

Rezolvarea propusă de Varujan Pambuccian pentru adaptarea la noile transformări ale lumii ţine de educaţie. „Educaţia de stat, cea de acum, nu are nicio şansă, pentru că se bazează pe ideile preconcepute ale profesorilor, părinţilor şi elevilor, idei ce au la bază principiile primei revoluţii industriale. Viitorul nu este al curriculei generale şi al inspectoratelor şcolare, instituţii foarte rigide. Învăţarea este un proces social, de aceea cred că e nevoie de huburi de învăţare, înfiinţate paralel faţă de sistemul de stat. În aceste spaţii, tinerii, şi aici mă refer de la elevi de clasa a V-a, să fie îndrumaţi să creeze în cele patru tehnologii despre care am vorbit mai devreme“, a detaliat Varujan Pambuccian. Acesta a spus că este nevoie de o legislaţie care să susţină mediul privat să investească în aceste huburi. Mai mult, accesul în aceste structuri ar trebui asigurat gratuit pentru cât mai mulţi tineri, chiar şi prin lecţii online, iar testele de intrare să fie axate pe creativitate şi simţ artistic, nu doar pe cunoştinţe din ştiinţele reale.

„Oricărui copil ar trebui să i se spună cât mai des că dacă vrei să realizezi ceva în viaţă, trebuie să-ţi propui lucruri mari. Dacă îţi propui mic, rămâi mic“, a afirmat profesorul Varujan Pambuccian. Prezent ca speaker la aceeaşi masă, omul de afaceri Dan Maşca a susţinut ideea huburilor educaţionale, dar nu ca un sistem paralel. „Am un băiat de 16 ani, care este sârguincios, iar până la 10 seară el face teme şi nu-i mai rămâne timp nici de făcut sport. Nu văd în programul unui elev de acum timp pentru a merge la un astfel de hub. Ar trebui modificată legislaţia pentru a nu-i obliga pe elevi să înveţe în două locuri, ci acolo unde îşi doresc“, a spus Dan Maşca, CEO Reea. 

„Dacă A Treia Revoluție Industrială, cea în care ne aflăm acum, fabricația este din ce în ce mai mult dominată de roboții industriali și de tehnologiile de fabricație aditivă iar serviciile sunt dominate de inteligența artificială, A Patra Revoluție Industrială are în centrul ei:
• entități productive configurabile și adresabile ca elemente IoT
• fabricație distribuită în entități mici capabile să producă mai multe tipuri de produse
• inteligență artificială cognitivă, adică inteligență artificială capabilă să învețe din interacțiunile cu mediul ambiant (fizic și/sau virtual) și să ia decizii bazate pe experiența dobândită astfel“- Varujan Pambuccian

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei