Mecanismul şpăgii la Universitatea de Medicină din Iaşi

default

Dimensiune font:

| 23-10-2015 15:34

DNA a descins ieri la Universitatea de Medicină şi farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, după acuzele de fraudare a procesului de admitere a studenţilor străini formulate de o comisie de control a Ministerului Educaţiei. Oficialii ministerului şi reprezentanţii Universităţii aruncă toată vina asupra aparatului administrativ, respectiv asupra secretarei generale, cu „speranţa” că mediul academic nu a fost implicat. În urma scandalului diplomatic iscat, rectorul interimar Dragoş Pieptu a demisionat, înlocuitorul său urmând a fi decis la începutul săptămânii viitoare. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi a intrat într-un nou scandal cu iz penal. La primele ore ale dimineţii de ieri, 22 octombrie, DNA a descins la sediul instituţiei de învăţământ superior, ridicând dosarele cu privire la admiterea studenţilor străini la programele de studiu cu taxa în valută. Sesizarea a fost făcută de reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), în baza raportului comisiei de control, care demonstrează că 94 de punctaje de admitere au fost modificate. „Au fost erori manageriale grave în procesul de gestiune a admiterii studenţilor străini în Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. Concluziile raportului preliminar la nivelul corpului de control al ministrului educaţiei pe care l-am trimis zilele trecute la Iaşi şi care mi-a înaintat aceste concluzii, sunt într-adevăr dintre cele mai grave. Astfel, a fost absolut necesară şi sesizarea organelor de cercetare penală pentru că, din păcate, schimbarea a 94 de punctaje nu poate conduce la o altă calificare decât aceea de fraudă”, a precizat ieri Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, prezent la o serie de manifestări universitare din Iaşi.

Citește și Scandal diplomatic provocat de Universitatea de Medicină

Cei 94 de candidaţi ale căror punctaje au fost modificate provin atât din ţări ale Uniunii Europene, cât şi din state care nu sunt membre UE. Deşi nici comisia de disciplină a UMF Iaşi şi nici organele de cercetare penală nu şi-au definitivat încă rapoartele, singurul vinovat a fost identificat deocamdată la nivel administrativ, în persoana secretarei generale Gabriela Cuciureanu. „În urma discuţiei pe care am avut-o cu reprezentanţii Universităţii şi a raportului preliminar, a reieşit că suntem îndreptăţiţi să sperăm că reevaluarea punctajelor străini va fi confirmată şi va arăta că la nivelul corpului academic nu au fost erori de apreciere. Au fost erori deosebit de grave de management. Aceste fraude, cel puţin din perspectiva legislaţiei din Educaţie, s-au situat la nivel administrativ, prin schimbarea punctajelor de către secretarul şef al Universităţii şi alte persoane din aparatul administrativ implicate”, a încheiat ministrul Sorin Cîmpeanu. Speranţa este cu atât mai mare cu cât, surse din cadrul UMF au precizat că după evaluarea dosarelor de înscriere şi acordarea punctajelor, documentele sunt trimise la Bucureşti, la MECS, pentru o nouă verificare, în urma cărora se realizează validarea acestora şi acordarea scrisorilor de acceptanţă, acte absolut necesare pentru încheierea procesului de admitere în cazul candidaţilor străini.

Rectorul şi-a înaintat demisia de onoare
După scandalul în care este implicată Universitatea ieşeană, care afectează relaţiile diplomatice ale României, rectorul instituţiei, Dragoş Pieptu şi-a dat demisia, subliniind faptul că nu este una din culpă, ci un „gest simbolic”.

Gulere albe mânjite de o rutină îngălbenită a şpăgii

„Este o demisie de onoare şi nu o demisie din culpă. Nu vorbim de asumarea unor fapte, ci de recunoaşterea gravităţii lor, printr-un gest simbolic, al demisiei. Subliniez, o dată în plus, că eu sunt cel care am depistat problemele, sesizând imediat acest fapt responsabililor din Ministerul Educaţiei – este un adevăr confirmat public, în faţa mass-media, de domnul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Aşadar, nu e vorba de o asumare, ci de un gest firesc lumii civilizate, în care noi toţi dorim să trăim. Există, în schimb, un prejudiciu de imagine suferit de universitate şi este de datoria mea, ca rector interimar, să mi-l asum, ca un gest de onoare şi să-l regret, ca dascăl al acestei şcoli”, a explicat Dragoş Pieptu, rectorul „demisionar” (după cum el însuşi semnează) al UMF Iaşi, într-o scrisoare deschisă.

De asemenea, acesta aminteşte că „reevaluarea dosarelor candidaţilor străini se va finaliza până luni, 26 octombrie, iar procesul de înmatriculare va fi încheiat în data de 2 decembrie”. În cazul în care vor exista candidaţi care şi-au achitat taxa de studiu şi care vor fi declaraţi respinşi, acestora le vor fi restituite sumele de bani, potrivit fostului rector al UMF Iaşi.

Citește și  EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină

DNA îşi poate deschide „birou” la UMF Iaşi
Dragoş Pieptu a ocupat doar pentru opt luni scaunul de rector al UMF Iaşi, profesorul universitar fiind numit interimar după demisia lui Vasile Astărăstoae (pe 6 februarie 2015) din funcţia de conducere a instituţiei pe care a ocupat-o timp de şapte ani. Vasile Astărăstoae, cercetat în mai multe dosare civile şi penale, a rămas cu poziţia de membru al Senatului UMF. La nici o săptămână de la demisia depusă de Vasile Astărăstoae, pe 12 februarie, DNA a descins la UMF Iaşi pentru a ridica „nişte hârtii”. Cercetată de DNA este şi Doina Azoicăi, decan în cadrul UMF, dar şi Carmen Dorobăţ, profesor la aceeaşi universitate.
Noul rector va fi numit luni, 26 octombrie, în şedinţa de Senat, întrucât funcţia de prorector responsabil de strategia universitară rămăsese neocupat după eliberarea acestuia de către Dragoş Pieptu. Andreea IGNEA, Ştefana Czeller

Citește și Sfaturi despre cum să-ţi dai demisia: „Spatele drept, pieptul bombat...”!

* * *
„Nu este vorba despre o percheziţie, ci despre ridicări de documente. Nu a fost nimeni pus sub acuzare. Urmărirea penală se face in rem” - Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA

* * *
„Aceste fraude (...) s-au situat la nivel administrativ, prin schimbarea punctajelor de către secretarul şef al Universităţii (Gabriela Cuciureanu – n.r.) şi alte persoane din aparatul administrativ implicate” - Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei

* * *
Amintim că pe 5 octombrie a fost publicată o listă cu candidaţii admişi în anul I la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valută la UMF Iaşi. Ulterior, pe 15 octombrie a fost publicată o altă listă, mult mai restrânsă. 45 de candidaţi marocani nu figurau pe noua lista, deşi numele lor se regăseau pe prima listă. Situaţia incertă a determinat reacţii dure din partea Ministerului marocan de Externe, acuzând instituţia ieşeană de lipsă de transparenţă şi accentuând faptul că studenţii marocani sunt victimele unor deficienţe exogene. Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată de oficialii marocani, solicitându-i „răspunsuri juste şi rapide”. Ulterior, comisia de control a MECS a descoperit 94 de punctaje modificate. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei