Povestea tristă din spatele maşinii Aro readuse la viaţă de studenţi

default

Dimensiune font:

| 10-07-2015 20:02

Studenţii Facultăţii de Mecanică păstrează tradiţia de a prezenta la examenul de licenţă şi partea practică a acesteia. Anul acesta, tinerii au adus aproape de final un proiect început în urmă cu peste doi ani, readucând la viaţă un Aro. Cel care a proiectat noul model a avut surpriza de a fi exclus din echipă cu doar câteva zile înainte de prezentare. 

Un grup de studenţi ai Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi a reînviat un vechi simbol al României – maşina Aro. Iniţial, din proiect făceau parte 42 de tineri pasionaţi nu doar de autovehicule, ci, mai mult, de construcţia lor, de la proiectare, grafică, asamblare până la marketing şi găsirea de sponsori. În cei doi ani şi jumătate care s-au scurs de la debutul proiectului, echipa s-a micşorat considerabil, implicând şi numeroase alte schimbări. Deşi a fost unul dintre studenţii care s-au implicat activ încă din momentul în care totul era doar la stadiul de idee, de vis, Silviu Ceauşu a realizat că nu mai este parte din echipă doar o zi înainte de a se prezenta la examenul de licenţă. „Duminică (5 iulie – n.r.) s-au afişat listele cu zilele în care vom prezenta proiectele de licenţă, pe care am observat că nu eram în aceeaşi zi cu restul echipei. Atunci m-am gândit că e posibil să fi fost exclus, dar am sperat că nu e aşa, pentru că am muncit foarte mult pentru acest proiect, ocupându-mă de proiectare, realizând grafica 3D, participând la diverse concursuri, la care am primit premii importante, diplome, dar şi aducând multe sponsorizări. Însă, apoi am văzut că numele meu nu apare pe maşină...”, povesteşte cu tristeţe Silviu Ceauşu, situaţie în care s-a regăsit şi un alt tânăr, Eduard Victor Bocu.

Citeşte şi Totul despre admiterea la facultate

Singura explicaţie pe care o găseşte Silviu este că nu s-a putut implica şi în următoarele etape de producţie a maşinii, chiar dacă, în continuare, a încercat să aducă noi sponsori pentru realizarea acesteia, reprezentând echipa la concursuri, din banii proprii. „Eu nu mă pricep la motoare, ci la design, la proiectare... La început şi asta era destul de greu, dar, apoi, am învăţat şi acum, de exemplu, lucrez pentru o firmă din Australia, unde facem maşini pentru jocuri. În plus, când mergeam la garaj, nu puteam să fac prea multe, aşa că mă puneau să fac doar curăţenie acolo. Probabil m-au exclus din echipă din cauza asta. Nu aveam ulei pe mâini...”, a încheiat Silviu Ceauşu, care este hotărât să-şi continue formarea profesională cu un master în domeniul la aceeaşi facultate.

Citeşte şi Topul judeţelor din Moldova după rezultatele de la Bacalaureat

Talent şi implicare...
De talentul şi implicarea studentului nu se îndoieşte nici Adrian Sachelarie, coordonatorul echipei şi prodecanul Facultăţii de Mecanică, însă cei care au luat decizia au fost studenţii. „Silviu Ceauşu este un tânăr deosebit, un talent în design! Însă, astfel, de el depindea partea de transpunere în realitate a desenului, ceea ce nu a fost posibil, fiind nevoiţi să mai facem câteva modificări. Când am schimbat unele puncte, el nu a mai apărut la întâlniri, ci a venit doar la sfârşit... Cel care desenează trebuie să fie întotdeauna lângă echipa care execută lucrarea pentru a explica fiecare idee pe care a pus-o în desen şi a putea oferi un punct de plecare. În plus, este foarte des întâlnită o luptă continuă între proiectanţi, designeri şi constructorii de maşini, cum se întâmplă şi între arhitecţi şi constructori. Eu nu am avut un cuvânt de în acestă decizie, ci a fost luată de echipă”, a punctat profesorul Adrian Sachelarie.

Citeşte şi Cum vor fi aleşi noii şefi ai universităţilor ieşene

Acesta aminteşte, pe de altă parte, momentul de început al proiectului, spunând că totul a plecat de la un studiu de design, la un concurs iniţiat de Facultatea de Mecanică, dar şi că multe neajunsuri au fost descoperite pe parcurs. „A fost o muncă foarte solicitantă pentru toţi, mai ales în ultimele săptămâni, dorindu-ne să oferim exact acel model care era aşteptat de numeroase persoane. Am întâmpinat multe dificultăţi, încă din momentul în care am ales modelul, şi, ulterior, pe parcursul proiectului. Am fost nevoiţi să folosim piese deja existente pe piaţă, dar şi să facem altele, pentru că am vrut să semene cât mai mult cu proiecţia”, a explicat în continuare profesorul coordonator. De lucru încă mai este, însă Aro-ul reînviat de studenţii ieşeni, cu multe sacrificii, deja poate fi condus. Într-adevăr, încă nu pe drumurile publice, însă tocmai acesta este noua provocare lansată tinerilor, imediat ce vor reveni la cursuri. Andreea IGNEA

* * *
„Scopul nostru principal a fost să arătăm că se poate face ceva şi în România, ceva care nu necesită eforturi materiale extreme” - Adrian Sachelarie, coordonatorul proiectului şi prodecanul Facultăţii de Mecanică din Iaşi

„Eu nu mă pricep la motoare, ci la design, la proiectare... Probabil m-au exclus din echipă din cauza asta. Nu aveam ulei pe mâini...” - Silviu Ceauşu, studentul care a proiectat noul Aro

Maşina iAro poate fi văzută în faţa Facultăţii de Mecanică, în acelaşi loc unde, în urmă cu un an, erau expuse alte patru autovehicule, de asemenea, construite de studenţii Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi, sub coordonarea cadrelor didactice.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei