Secretar de stat în ministerul Educaţiei: „Depolitizarea învăţământului este un fapt!”

default

Dimensiune font:

| 25-05-2015 19:08

După aproximativ şase ani în care conducerile inspectoratelor au fost numite prin delegaţie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a organizat şi desfăşurat, în perioada februarie-mai, concursuri de ocupare a funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct, respectiv director la Casa Corpului Didactic (CCD).

Într-o amplă prezentare a modului în care s-au desfăşurat aceste concursuri, Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi preşedinte al comisiei de evaluare, a punctat motivele organizării acestora. „Unul dintre obiectivele pe care noi le-am urmărit a fost depolitizarea învăţământului şi, odată cu aceste concursuri, sper că am dovedit că nu este un cuvânt depolitizare, ci este un fapt! Din 2008 şi până astăzi, conducerile inspectoratelor şcolare au fost numite. Or, a numi prin delegaţie inspectori generali, inspectori generali adjuncţi înseamnă şi ingerinţa politicului, pentru că aceste numiri au fost influenţate în toate guvernările de interesele unui partid sau ale altuia”, a precizat Vasile Şalaru.

În urma susţinerii celor trei probe, doar jumătate dintre inspectoratele din ţară au inspectori şcolari generali care au promovat concursul. Însă, dificultatea probelor a determinat şi numeroase retrageri. „Întrucât au apărut comentarii referitoare la aşa-zisa boicotare a examenelor de către unii profesori sau de unele inspectorate, eu pot spune că aceasta nu există. Fiecare candidat a putut şti la finalul probei punctajul pe care l-a obţinut şi, în consecinţă, a decis dacă rămâne în concurs ori nu. Oarecum firesc, dacă un candidat ia sub şapte la testul grilă, se retrage din concurs, întrucât chiar dacă ar lua zece la celelalte două, oricum este declarat respins, după lege. În plus, comisia nu îl poate ţine obligatoriu în concurs. Este decizia fiecăruia dacă rămâne sau pleacă”, a arătat secretarul de stat Vasile Şalaru. De asemenea, candidaţii care şi-au contestat notele au avut posibilitatea de a-şi revedea tezele, grilele de punctaj, dar şi de a verifica tezele contracandidaţilor, în prezenţa acestora.

Sistemul de învăţământ românesc îşi schimbă legea din nou

Se pregătesc noi concursuri şi schimbări
O nouă etapă pentru ocuparea funcţiilor vacante de inspector şcolar general va avea loc în perioada 27 iulie-7 august. În plus, începând cu 10 octombrie vor fi organizate concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere la nivelul unităţilor de învăţământ, fiind necesară o metodologie în acest sens. „Până pe 10 octombrie, când intenţionăm să începem şi concursurile pentru directorii de şcoli, sperăm să avem o nouă lege a educaţiei. De pe 1 iunie, dată stabilită de domnul ministrul Sorin Cîmpeanu, vom organiza grupe de lucru pentru elaborarea acesteia, deoarece în momentul de faţă avem legea 1/2011 cârpită în aproximativ 100 de locuri. În paralel, se va desfăşura un proces de debirocratizare a sistemului de învăţământ, ceea ce am şi promis când am ajuns în minister”, a mai anunţat Vasile Şalaru. Primul lucru pe care vrea MECS vrea să-l schimbe este numărul comisiilor la nivel de şcoală, existând unităţi în care există 42 de comisii, însă cu doar 25 de cadre didactice. Andreea IGNEA


Ce spun sindicatele din învăţământ
Desfăşurarea concursurilor a fost apreciată şi de liderii judeţeni, respectiv naţionali ai sindicatelor din învăţământ, aceştia participând la evaluarea candidaţilor în calitate de observatori şi subliniind necesitatea de a fi păstrat acelaşi ton de imparţialitate în cazul ocupării funcţiilor de inspectori de specialitate, respectiv de directori ai unităţilor de învăţământ. „Observatorii din partea sindicatelor prezenţi la concursurile pentru funcţiile de inspectori generali, inspectori generali adjuncţi şi directori CCD le-au apreciat ca fiind corecte. Faptul că au promovat concursul profesori cu afinităţi sau cu susţineri politice diferite demonstrează că a fost o totală imparţialitate şi transparenţă şi că a contat modul cum s-au pregătit pentru acest examen”, a transmis Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), organizaţie ce numără peste 180.000 de membri.

* * *
„Concursurile pe care le-am organizat nu au fost nici pe departe politice. S-au organizat după metodologia şi Legea Educaţiei nr. 1 din 2011, asumată de guvernul PDL. Deci, nu este niciun rând scris de PSD, UNPR sau PC, actualul arc guvernamental. Am respectat legea Educaţiei la punct şi virgulă, chiar dacă nu suntem adepţii ei, pentru că orice om din executiv trebuie să respecte legea” - Vasile Şalaru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice 

Educaţia din mediul rural este o boală cronică a României

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei