„Alimentaţie sustenabilă în comunităţile urbane”
Dimensiune font:
Proiectul „Alimentaţie sustenabilă în comunităţile urbane” a adus la Vaslui invitaţi din nouă ţări europene. În cele trei zile cât vor sta în judeţ, europenii vor să înveţe cum se poate produce mâncare sănătoasă în fermele şi grădinile din oraşe şi de lângă oraşe. Partenerii străini se vor întâlni cu agricultori, comercianţi, oameni de afaceri.
Astăzi, Primăria Vaslui, a a găzduit cea de a opta sesiune de lucru din cadrul proiectului Urbact „Alimentaţie sustenabilă în comunităţile urbane”. Până în prezent, în toate ţările participante au mai avut loc încă şapte întâlniri de lucru, ultima vizită urmând să se organizeze în Grecia. Seminarul transnaţional de la Vaslui se desfăşoară în perioada 17-19 septembrie 2014, cu participarea partenerilor de proiect din Amersfort (Olanda), Atena (Grecia), Bristol (Anglia), Bruxelles (Belgia), Goteborg (Suedia), Lyon (Franţa), Mesina (Italia), Oslo (Norvegia), Ourense (Spania) şi Vaslui. Proiectul „Alimentaţie sustenabilă în comunităţile urbane” vizează impactul asupra mediului înconjurător la toate nivelele lanţului alimentar, reducerea cantităţii de alimente irosite şi căutarea de soluţii la faptul că cetăţenii s-au înstrăinat de originea alimentelor pe care le consumă. Iniţiatorii proiectului încurajează consumatorii să aleagă un regim alimentar de provenienţă locală, mai sănătoasă, iar dacă este posibil se va încerca implicarea acestora în producţie. Perioada de desfăşurare a proiectului este luna mai 2012 – aprilie 2015. Proiectul urmăreşte trei obiective: creşterea producţiei urbane de produse alimentare durabile (fructe, legume, preparate locale), distribuirea produselor alimentare şi educaţia consumului, care analizează mijloacele prin care oamenii pot fi determinaţi să se bucure de alimente sănătoase să aprecieze producţia locală de bună calitate.
Vasluiul, gazdă bună pentru partenerii europeni
Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a salutat invitaţii din ţările partenere la proiect, precizând că toate etapele de la Vaslui se vor desfăşura conform programului stabilit. „Proiectul a început în anul 2012, am participat la dezbaterile de la Bruxelles, apoi au continuat etapele din Italia şi Franţa, unde au participat colegii noştri. V-am aşteptat cu drag la Vaslui şi am convingerea că vă veţi simţi bine la noi. Acest lucru nu se va întâmpla fără aportul celorlaţi colegi care ne-au fost alături, printre care se numără grupul local de sprijin şi viceprimarii oraşului: Sorin Radu şi Daniel Neacşu. Este soare la Vaslui, nu va ploua, iar toate întâlnirile cu fermierii, oamenii de afaceri, comercianţii se for desfăşura conform programului”, a spus Vasile Pavăl. În următoarele trei zile, partenerii din ţările europene se vor întâlni cu membrii ai grupului local de sprijin din cadrul reţelei tematice a proiectului. Este vorba despre producători de legume, fructe, miere de albine, producători de vin de la nivelul judeţului Vaslui.
După ce vizitele în cele nouă ţări vor fi finalizate, la conferinţa de închidere a proiectului se vor trage concluziile privind alimentaţia din centrele urbane monitorizate.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau