„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

default

Dimensiune font:

| 07-12-2016 13:00

La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est * zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai * începând de azi, cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu * prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceni

În prag de aniversare a unui deceniu ca parte a spaţiului comunitar, cifrele sunt seci şi reci pentru zona Moldovei. Locuim în una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, avem cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din comunitate, nu există nici urmă de autostradă care să lege regiunea de celelalte zone ale ţării, iar infrastructura de sănătate, cea şcolară şi de asistenţă socială sunt asemeni unor castele din cărţi de joc: la prima criză intră în colaps. Cu toate acestea, cei care au trăit sau au vizitat de-a lungul ultimului deceniu mai ales comunităţile urbane de la graniţa de est a Uniunii Europene observă schimbări importante puse pe seama fie a evoluţiei implicite a oricărei aşezări umane, fie pe seama fondurilor comunitare alocate în principal pentru reducerea disparităţilor dintre Regiunea de Nord-Est a României şi celelalte regiuni de dezvoltare din Uniunea Europeană.

Începând de astăzi, cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei lansează campania „Moldova de 10“ prin care ne dorim să scoatem în evidenţă modul în care fiecare judeţ al regiunii s-a transformat în ultimii 10 ani. Vrem să vedem în ce domenii am evoluat, care sunt capitolele în care am bătut în retragere şi unde mai este de intervenit pentru ca această comunitate marginală a spaţiului comunitar să aibă şanse să reducă din decalajele economice, sociale şi de mentalitate.

Cifre la debut

În momentul aderării, în 2007, Regiunea de Nord-Est, din care fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Bacău, era cea mai întinsă zonă a ţării, reprezentând 15,46% din suprafaţa totală. Unul dintre punctele nevralgice ale zonei, încă nerezolvate, îl reprezintă ponderea populaţiei din mediul rural, care la acea dată era de peste 56,5%. În consecinţă, în regiune, majoritatea locuitorilor apţi de muncă apăreau ca ocupaţi în agricultură, peste 42%, „campioni“ fiind cei din Botoşani (52,9%) şi Vaslui (51,2%). Astfel, din cauza veniturilor reduse, regiunea s-a confruntat cu o migraţie a forţei muncă spre zone mai dezvoltate ale ţării, dar mai ales în afara graniţelor.

La momentul aderării, Regiunea de Nord-Est era cea mai slab dezvoltată din întreaga ţară. „În special în vestul regiunii, care a fost în anii `60 - `70 obiectul unei industrializări forţate (mobilă, chimie, materiale de construcţii, construcţii de maşini, textile), a intrat într-un proces de dezindustrializare în ultimii ani, ceea ce a agravat situaţia economică, estul regiunii fiind tradiţional subdezvoltat“, se arată în documentele programatice din 2007, necesare pentru accesarea fondurilor comunitare din exerciţiul financiar 2007- 2013.

Un alt indicator al nivelului de dezvoltare a regiunii îl reprezintă prezenţa antreprenorilor mici şi mijlocii, afacerile care constituie0 „motorul“ oricărei economii. Astfel, la momentul aderării, regiunea avea cel mai mic număr de IMM-uri la mia de locuitori, respectiv 13,1%. Practic, la acea dată erau înregistrate în jur de 49.000 de astfel de entităţi economice. În regiune, cele mai multe întreprinderi mici şi mijlocii erau raportate în judeţele Iaşi, Bacău şi Suceava, la coada clasamentului fiind judeţul Vaslui. Printre zonele cu probleme erau identificate la acea dată „arealele din jurul unor localităţi urbane precum Roman, Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vaslui, Negreşti, Huşi, Buhuşi, Dărmăneşti, Moineşti, Comăneşti, Paşcani, Hârlău, Târgu Frumos, Târgu Neamţ, Botoşani şi Dorohoi, cu platformele industriale adiacente“. Documentele programatice de la acea dată atrăgeau atenţia asupra declinului economic al oraşelor mici şi mijlocii, „îndeosebi cele monoindustriale, care tind sau chiar s-au decuplat de la procesul de creştere economică, nemaiputând să-şi îndeplinească funcţiile urbane“.

Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“

La acest capitol, regiunea continuă să fie zona în care venitul salarial este cel mai redus. Totodată, datele înregistrate la ani buni de la momentul aderării arătau că riscul de sărăcie, la nivelul regiunii, a fost constant, respectiv de 50% - 51%. Pe de altă parte, „regiunea se confruntă cu un fenomen continuu de îmbătrânire a populaţiei, numeroase localităţi înregistrează scăderi de peste 10% a populaţiei cu vârsta de peste 60 de ani. Rata de substituire la nivel regional este în continuă scădere“.

Apă şi canalizare pe bani UE

Poate cel mai deficitar capitol, dar şi cu impact imediat în viaţa locuitorilor din regiune a fost reprezentat de infrastructura rutieră depăşită. Artere de orice categorie nemodernizate, o reţea întinsă de drumuri din pământ, lipsa unor şosele de centură şi a autostrăzilor, existenţa a trei aeroporturi în regiune, dar fără conexiuni externe ori interne, toate acestea au făcut ca zona să rămână practic izolată. „Infrastructura de drumuri, reţele de apă şi canalizare ridică probleme în majoritatea judeţelor, dar cele mai afectate sunt Botoşani, Iaşi, Vaslui. De asemenea, aceste judeţe se confruntă şi cu o evidentă rămânere în urmă a gradului de tehnologizare industrială şi agrară, un nivel redus de calificare a populaţiei, precum şi cu probleme de mediu, cauzate de lipsa resurselor de apă, vechile defrişări, alunecări de teren considerabile, stratul freatic adânc“, se arată în documentul programatic pentru exerciţiul financiar 2007-2013.

Radiografia aurului negru din Moldova HARTĂ

La aproape un deceniu distanţă, printre cele mai costisitoare şi vizibile intervenţii la nivelul regiunii sunt cele în sistemele de canalizare şi alimentare cu apă, care erau insuficient dezvoltate. Practic, în 2007, la nivelul judeţelor Iaşi şi Vaslui, ponderea localităţilor cu reţea de canalizare era de sub 13,5%. În aceşti 10 ani, toate marile oraşe din regiune au beneficiat de fonduri europene pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare. Însă nu toate administraţiile publice au şi finalizat investiţiile, multe dintre ele fiind incomplet distribuite, axate mai mult pe alimentarea cu apă, deşi România are termene clare până la care trebuie să asigure utilităţi precum apă şi canalizare în toate comunităţile.

Investiţii din fonduri europene au fost demarate de administraţiile publice şi pentru asigurarea unui sistem de management a deşeurilor, dar, de asemenea, nu toate judeţele au reuşit finalizarea lor, aici apărând situaţii aberante precum gropi de gunoi amenajate în spaţii naturale protejate.

Aici se întâmplă ceva!

Cei mai mulţi bani europeni prin Programul Operaţional Regional (POR) au fost alocaţi, în exerciţiul financiar 2007-2013, finalizat abia la mijlocul lui 2016, pentru refacerea infrastructurii rutiere. Astfel, artere rutiere judeţene importante au fost modernizate cu fonduri europene, deşi au fost contracte întârziate din cauza executanţilor sau a proiectelor întocmite greşit. O altă componentă care a beneficiat de susţinere financiară a fost cea de turism şi agrement. Concret, în primul exerciţiu financiar, numeroase administraţii publice au depus proiecte pentru modernizarea unor baze de agrement, dar la acest capitol au existat numeroase întârzieri. Totodată, printre investiţiile de amploare derulate în ultimii ani sunt cele la aeroporturile din regiune. În zona de nord-est a ţării există trei aerogări care au fost modernizate fie din bani publici, fie din fonduri europene sau fonduri private. Mai mult, mediul de afaceri a avut numeroase surse de finanţare europene şi guvernamentale, mii de firme beneficiind de susţinere financiară. Totodată, Iaşul s-a transformat într-un important pol de IT şi Outsourcing, numeroase firme alegând să deschidă birouri în capitala Moldovei.

Candidaturile finale pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 FOTO

Deşi cea mai săracă regiune din cele opt ale României, zona de nord-est a reuşit să gestioneze cel mai bine fondurile comunitare alocate prin POR 2007-2013. Totodată, debutul noului program 2014-2020 este unul promiţător, deşi întârziat. Începând de săptămâna viitoare vom prezenta pe larg modul în care fiecare judeţ a beneficiat de fonduri europene şi publice, care au fost schimbările din ultimul deceniu şi care au rămas punctele nevralgice ale comunităţii de la graniţa de est a Uniunii Europene.

La pas prin Timişoara FOTO

 

Dacă viaţa dumneavoastră sau a oraşului în care trăiţi s-a schimbat în urma aderării la spaţiul european, vă invităm să ne împărtăşiţi transformările din ultimul deceniu scriindu-ne la astan@ziarulevenimentul.ro

Campanie realizată de Alina STAN

 

CAMPANIE EVE

MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei