Chirica trimite un ultimatum primarilor din Zona Metropolitană!

gethumbnew

Dimensiune font:

| 15-10-2023 08:00

„Dacă nu vor achita costurile cu transportul din jurul zonei metropolitane, aveţi cuvântul meu de primar că oprim transportul public”, spune Mihai Chirica. Iritarea primarului  este amplificată de faptul că solicitările pentru creşterea frecvenţei mijloacelor de  transport pe rutele din ZMI, sau acordarea de facilităţi anumitor categorii se îndreaptă doar către municipalitatea ieşeană în loc să fie cerute spre rezolvare (şi) primarilor comunelor învecinate

 

 

Pe 2 ianuarie 2023, transportului public marca o premieră:  curse de transport metropolitan deservite de CTP Iaşi, care fac legătura între municipiul şi localităţile limitrofe. Încă de pe atunci s-a dorit ca numărul traseelor să satisfacă toate solicitările ieşenilor din Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora sau Valea Lupului, numai că apariţia celor 30 de trasee era condiţionată de achiziţia de mijloace de transport. Nefiind suficiente autobuze, s-a trecut la un transport etapizat, în sensul că iniţial au fost operaţionale 12 trasee, ajungându-se în prezent la un total de 18. Alte 12 au statutul  de „momentan indisponibil”, dar vor fi operabile cât de curând, dat fiind faptul că municipalitatea ieşeană a finalizat o lictaţie prin care va aduce în total 16 autobuze pe care le va folosi şi pentru zona metropolitană.

Paradoxal, însă, deşi au solicitat introducerea acestor trasee tocmai în ideea de a scăpa de transportatorii privaţi, care operau cu maşini uzate, la preţuri exorbitante şi fără nici un grafic prestabilit, ieşenii nu s-au dovedit a fi clienţii perfecţi. Ori, cel puţin, numărul lor nu a fost pe măsura estimărilor celor implicaţi în asigurarea transportului public metropolitan. De exemplu, în luna ianuarie, Primăria Aroneanu constata că fiecare semicursă care tranzitează localitatea are un număr mediu de 17-19 călători, care scade spre orele 20.30-21.00 (5-6 călători), pentru ca ultima semicursă să nu aibă niciun pasager. Evident, trebuiau realizate optimizări, schimbări de grafice şi o intensă promovare a acestui gen de transport. Lucruri care s-au întâmplat şi plin implicarea reprezentanţilor Asociaţiei de Transport Public Metropolitan Iaşi, care au făcut ieşenilor invitaţia de a veni cu propuneri şi sugestii astfel încât activitatea de transport public în Zona Metropolitană să devină eficientă şi atractivă în acelaşi timp. Primele discuţii au convers către două teme principale. Prima se referea la graficele mijloacelor de transport, care ar trebui corelate cu programul elevilor şi studenţilor, iar a doua la rutele care pot fi îmbunăţite pentru a prinde şi zone care, în acel moment, nu figurau  în traseele propuse.

Primării bune de plată

Ajustările au îmbunătăţit situaţia, însă nu la un nivel mulţumitor, ceea ce însemna că primăriile sunt bune de plată pentru acele rute care duc lipsă de pasageri. „Pe toate traseele pe care vom opera în afara municipiului Iaşi, vom ţine într-o contabilitate separată fiecare traseu, astfel încât, la sfărşitul fiecărei luni să ştim care este situaţia economică a operării fiecărui traseu în parte. Dacă activitatea de operare pe comuna Aroneanu, sau Bârnova, este pozitivă şi nu aduce pierderi în balanţa comercială a companiei, atunci primarul sau Consiliul Local din acea localitate nu au nicio grijă, dacă este negativă, trebuie să-şi asigure, printr-o sumă de bani, reechilibrarea balanţei financiare. În felul acesta îşi vor putea gestiona foarte clar gratuităţile , alte facilităţi acordate prin lege (elevi, studenţi, persoane cu handicap) sau orice altă decizie pe care Consiliul Local o ia în favoarea unei anumite categorii sociale. În felul acesta, ne angajăm să operăm, conform unui plan de transport pe care ni-l asumăm fiecare autoritate locală”, spunea primarul Mihai Chirica.  Edilul-şef a afirmat că, la nivelul primelor şase luni ale anului, sunt 2,3-2,4 milioane lei care trebuie acoperite de UAT-uri din ZMI.

Iaşul are rezerve limitate. Cine vrea autobuze, să le cumpere...

Deranjant este faptul că unii dintre cetăţenii Zonei Metropolitane se adresează Primăriei Iaşi atunci când vine vorba fie de transportul elevilor, fie de frecvenţa autobuzelor. Primarul Mihai Chirica spune că demersurile oamenilor trebuie să se îndrepte şi către primarii din comune, fie că vorbim de Bârnova, Tomeşti, Holboca, Miroslava, Aroneanu sau Rediu. „Noi facem nişte eforturi colosale şi noi tot discutăm cu primarii din zona metropolitană. Nu poate cetăţeanul din municipiul Iaşi să plătească serviciile publice de care beneficiază cetăţenii din respectivele comune. Dacă ei nu vor înţelege şi nu vor achita costurile cu transportul din jurul zonei metropolitane, aveţi cuvântul meu de primar că oprim transportul public. Nu poate cineva să stea cu cotele pe masă la o primărie din jurul Iaşului şi să le spună cetăţenilor duceţi-vă la Primăria Iaşi să vă asigure transport. Faptul că noi încercăm să devenim o comunitate intruzivă şi îi lăsăm pe fiecare să-şi dezvolte toate celelalte aptitudini prin utilizarea educaţiei ieşene, prin utilizarea serviciilor publice ieşene, utilizarea transportului public, este altceva, dar asta se face printr-un control reciproc al costurilor”, spune primarul Iaşului.

În ceea ce priveşte mărirea numărului de unităţi de transport, Mihai Chirica afirmă că acesta este şi un apanaj al primarilor din comunele învecinate Iaşului. „Noi nu mai avem de unde. Cine vrea mai multe autobuze, le cumpără, găseşte şi şoferi şi poate asigura transport din cinci în cinci secunde, nu-l opreşte nimeni. Municipiul Iaşi are rezerve limitate. Noi gestionăm 400.000 de  cetăţeni, 60.000 de elevi, plus alţi aproape 60.000 de studenţi. Ne facem treaba noastră, colaborăm cu ceilalţi, dar fiecare trebuie să-şi asume ceea ce au promis în faţa alegătorilor şi ceea ce au în fişa postului”, spune edilul Iaşului. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei