Condiţii umilitoare în şcoli şi grădiniţe -- EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 04-04-2016 17:37

Sute de copii din judeţul Vaslui învăţă în spaţii improprii * săli spaţioase, luminoase şi frumos mobilate sunt mai mult decât vise pentru mulţi dintre ei * micuţii învăţă în încăperi care sugerează că lecţia cea mai importantă pe care trebuie să o înveţe este cea de supravieţuire în caz de cutremur sau ploaie torenţială * clădiri vechi cu pereţi ce stau să cadă şi mobilier ce arată ca după război, asta vezi în zeci de şcoli şi grădiniţe, în special din mediul rural * în timp ce autorităţile nu fac nimic, directorii cerşesc like-uri şi voturi pentru unităţi ca să fie reabilitate în cadrul unui proiect

 

Şcoala sau grădiniţa ar trebui să arate ca un spaţiu care să îmbie la studiu, însă în multe localităţi din judeţul Vaslui arată mai degrabă ca un loc care te face să pleci mai repede acasă. Problema unităţilor de învăţământ fără apă curentă, cu grupuri sanitare insalubre e una foarte veche, zeci de unităţi fiind în această situaţie. Mai grav e că unele dintre ele arată de-a dreptul jalnic şi problemele menţionate nu sunt singurele. Mobilier vechi, tavan din care se desprind bucăţi de lemn şi lut, asta îi întâmpină pe mulţi copii ce trec pragul şcolii.

Citeşte şi Copil sechestrat şi abuzat sexual de doi adolescenţi

Salvarea vine de pe net

Cum edilii nu mişcă niciun deget să schimbe situaţia, conducerile unor şcoli şi-au luat inima în dinţi şi au apelat la cea din urmă soluţie. Au inclus instituţiile într-un proiect umanitar derulat de o asociaţie guvernamentală care ajută la reabilitarea lor şi s-au apucat de cerut voturi. Un exemplu este Şcoala Gimnazială „Nicolae Ciubotăraşu” din Vultureşti, unde „acoperişul şcolii e foarte vechi, deteriorat pe alocuri şi plouă în interior”. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la Vultureşti situaţia e mai complicată. „Sunt trei clădiri acolo. Una este nouă şi învaţă elevii în ea, una este veche, dar şi acolo învaţă copii, iar în cea de-a treia clădire plouă, dar nu se învaţă acolo. Cea din urmă a fost prinsă în reabilitare din 2008, dar a intrat firma în faliment şi aşa a rămas. Cum Primăria nu are bani, nu are cine s-o renoveze”, ne-a declarat Constantin Turcu, inspector în cadrul ISJ Vaslui.

Aceeaşi situaţie e întâlnită şi la Şcoala de Arte „Nicolae Tonitza” din Bârlad. Aflată în buricul târgului, clădirea arată ca după război, la fel ca şi Grădiniţa nr. 5, din aceeaşi localitate. Aflată în centrul oraşului, clădirea nu a mai fost reabilitată din 1977. Personalul, dar şi părinţii copiilor se tem că la cel mai mic cutremur clădirea se poate nărui. Astfel au ajuns să se roage pe internet ca această clădire să fie reabilitată. „Clădirea e foarte veche, pereţii sunt denivelaţi, crăpaţi, faţada deteriorată, decopertată pană la cărămidă, e o clădire neizolată termic şi pereţii fac frecvent mucegai din această cauză”, spun reprezentanţii unităţii care au înscris-o în proiect.

În proiect e înscrisă şi Grădiniţa din Zăpodeni, care are probleme cu grupul sanitar din curte, care stă să se dărâme. Ei nu cer grup sanitar în incinta şcolii, dar măcar cel din curte să fie reabilitat. Şi reprezentanţii Şcolii Gimnaziale din satul Buda, comuna Oşeşti, s-au înscris pentru reabilitare. Ei vor mai multe săli de clasă ca să nu mai fie nevoie să se înveţe în două schimburi. „Şcoala e dotată cu doar 6 săli de clasă, iar din lipsa spaţiului, se învaţă în două schimburi”, spun cei care au înscris şcoala în proiect.

Citeşte şi: Mor copii de foame

Situaţii grave sunt în mai multe unităţi de învăţământ, dar care nu s-au înscris în concurs. La Draxeni şi Corodeşti, copiii au rămas fără şcoală şi învăţă în case, care ţin loc de săli de clasă. La Soleşti, e cam aceeaşi poveste. Acolo, s-a construit o grădiniţă nouă, însă lucrările au fost sistate în anul 2010 şi nu a fost finalizată. Astfel, cu grădiniţa nouă, începută, dar neterminată, micuţii învaţă într-un spaţiu impropriu. Nu departe de Soleşti, în comuna Codăeşti, grădiniţele funcţionează tot în spaţii improprii precum foste magazii, dispensare, locuri care nu au deloc de-a face cu un mediu prielnic studiului.

Roxana NĂSTASĂ

 

 

Patru mâini” se numeşte proiectul prin care şcolile şi grădiniţele din Vaslui speră să obţină finanţare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei