Cum au sărbătorit ieşenii Ziua Naţională a României

default

Dimensiune font:

| 03-12-2018 00:00

Peste 10.000 de ieşeni s-au aliniat de-a lungul Bulevardului Anastasie Panu, fiind plăcuţi impresionaţi de parada militară * cât priveşte ospăţul tradiţional cu fasole şi cârnaţi, comparativ cu alţi ani, oamenii nu s-au mai aşezat la rând înainte de ora 12.00, fiind siguri că vor prinde una din cele 5.000 de porţii puse la dispoziţie de municipalitatea ieşeană * seara a fost rezervată inaugurării iluminatului festiv, primarul apăsând butonul care a aprins echipamentul montat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt


Aproximativ 10.000 de ieşeni au înfruntat vremea geroasă pentru a asista la manifestările ocazionate de celebrarea Zilei Naţionalei a României. Ideea organizatorilor de a găzdui în continuare aceste manifestări pe Bulevardul Anastasie Panu s-a dovedit a fi o măsură inspirată, fiind vorba de un spaţiu vizual mult mai generos decât condiţiile oferite de Piaţa Unirii, locul paradelor din anii trecuţi. Chiar şi aşa, au existat momente tensionate în rândul asistenţei, după ce unii pensionari au încercat să-şi facă loc în mulţime pentru a prinde un loc cât mai în faţă. De altfel, ieşenii au venit pe esplanada Palatului Culturii cu mult timp înainte de ora 9.00, oră la care au putut fi auzite primele cântece populare interpretate de artişti autohtoni. Cei mai mulţi au explicat că au sosit din timp pentru a putea vedea parada militară în condiţii cât mai bune. „Sunt cu copiii, vor să vadă defilarea şi de aceea am venit atât de devreme”, ni s-a confesat o ieşeanca. Cei care au dorit au primit din partea reprezentanţilor municipalităţii concarde tricolore, steguleţe şi alte materiale proproţionale menite a le reaminti că asistă la Sărbătoarea Centenarului.

Discursuri lungi

Singurul lucru cu care asistenţa nu părut împăcată l-a constituit momentul discursurilor. Pentru cei mai mulţi ieşeni, acestea li s-au părut extrem de lungi, motiv pentru care, din public, s-au putut auzi apostrofări la adresa oficialităţilor urcate pe scena amplasată în faţa Prefecturii ieşene. „Fiecare dintre noi a trăit o parte din acest secol. Ce am făcut noi, în scurta ori lungă clipă ce ni s-a dat până acum, pentru Ţara în care nu am născut? Suntem urmaşii celor care au făurit România Mare, iar datoria noastră de onoare este să nu uităm în vecii vecilor nici jertfa şi nici visele, dar şi să ducem moştenirea şi gloria lor mai departe. Din păcate România celor 100 de ani nu este ţara pe care şi-au dorit-o şi pentru care au luptat ei. Din păcate România celor 100 de ani nu este încă nici ţara pe care o merităm noi. Dar România viitorilor 100 de ani depinde doar de noi să o făurim aşa cum trebuie: mândră, prosperă şi respectată în lume. Suntem obligaţi să luptăm pentru asta, din datorie faţă de înaintaşii noştri şi din dragoste pentru viitorul copiilor noştri! Cu noi începe România următorilor 100 de ani!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Viorica Dăncilă, huiduită

Prefectul Iaşului, Marian Şerbescu, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă, ieşenii prezenţi la manifestări huiduind copios la auzul numelui acesteia. „Sărbătorim astăzi Ziua Naţională, în An Centenar, cu gândul la unitatea celor care acum o sută de ani au crezut în viitorul României şi la datoria sacră pe care o avem de a ne inspira din acest ideal împlinit al înaintaşilor noştri. Le adresez cu acest prilej tuturor românilor un mesaj de pace şi de unitate... Să intrăm în al doilea secol de existenţă a României moderne repetând exemplul părinţilor Marii Uniri, pentru a duce la bun sfârşit proiectele strategice pe care ni le-am propus pentru România... Orgoliile politice şi interesele personale nu au ce căuta pe acest drum”, a fost mesajul adresat (şi) ieşenilor de către premier, prin intermediul prefectului de Iaşi, care a stârnit rumoare în rândul celor prezenţi.
Mesajul a fost aspru criticat şi în mediul online, unul dintre ieşeni afirmând că a fost unul dintre cele mai dezamăgitoare discursuri auzite cu prilejul unei astfel de ocazii. „Domnule Şerbescu, aţi dat citire mesajului prim-ministrului Dăncilă. A fost unul dintre cele mai dezamăgitoare discursuri pe care le-am auzit cu această ocazie... Partidul majoritar şi actualul Guvern nu construiesc, ci distrug... Exemplul generaţiei actului Marii Uniri este mult peste exemplul actualei generaţii”, a opinat un internaut. Răspunsul prefectului nu a întârziat să apară, acesta îndemnând oamenii către consens, să lupte pentru un scop comun, acela de a construi România. „Aţi remarcat probabil că în mesaj se spunea şi că toţi avem dreptul la o opinie. Eu cred că de aici trebuie să plecăm cu toţii, azi: de la acceptarea opiniei celuilalt, fie că ne convine, fie că nu şi de la acceptarea celuilalt, fie că ne e simpatic, fie că nu. Avem o Românie de construit, iar asta nu o putem face decât urmând exemplul dat de generaţia 1918, adică trecând peste divergenţe pentru un scop comun”, a spus Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi.

Fasolea şi cârnaţii nu i-au mai tentat pe ieşeni

După parada militară, un alt moment aşteptat de ieşeni a fost tradiţionalul ospăţ cu fasole şi cârnaţi. Faţă de alţi ani, cetăţenii au fost chemaţi să-şi ridice caserolele cu mâncare dintr-o laterală a Palatului Culturii, probabil în ideea de a nu ”acoperi” aerul istoric al zonei cu iz de cazan şi afumătură. Comparativ cu alţi ani, oamenii nu s-au aşezat la rând cu jumătate de oră înainte de ora 12.00, pentru a fi siguri că vor prinde una din cele 5.000 de porţii puse la dispoziţia lor de municipalitatea ieşeană. Nu au fost semnalate incidente, aceasta şi datorită faptului că, aidoma altor ani, poliţiştii au vegheat la păstrarea ordinii.

Iaşul, iluminat festiv!

Dacă dimineaţa zilei de 1 Decembrie a fost dedicată manifestărilor ocazionate de celebarea Zilei Naţionale, după-amiaza a adus un nou moment aşteptat de ieşeni: inaugurarea iluminatului festiv. Primarul Mihai Chirica a apăsat la ora 17.00 butonul care a aprins toate instalaţiile montate în oraş, spre deliciul ieşenilor veniţi aseară în faţa Primăriei. Şi în acest an este vorba de un volum impresionant de instalaţii şi echipament auxiliar, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt fiind plase luminoase, ghivece cu tuia cu instalaţii şi un tunel.

Ulterior a avut loc retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii, iar imnul naţional al României a fost intonat în faţa Palatului Culturii. Florentina SANDU, Tudor DAMASCHIN

 

* * *

Dineu la Primărie

Începând cu orele 18.00, la Palatul Roznovanu a fost organizat un dineu în cadrul căruia municipalitatea ieşeană i-a premiat pe „oamenii cetăţii”. Au fost acordate disctincţii  pe trei categorii (teatru, artişti plastici, scriitori), precum şi medalii de argint ale Centenarului Marii Uniri.

 Iași, Oameni ai Cetății - TEATRU

Domnului DORU AFTANASIU - actor Teatrul Național;
Doamnei MIHAELA ARSENESCU WERNER - actriță Teatrul Național;
Domnului ADI CARAULEANU - actor Teatrul Național;
Domnului CĂLIN CHIRILĂ - actor Teatrul Național;
Domnului PETRU CIUBOTARU - actor Teatrul Național;
Domnului TEODOR CORBAN - actor Teatrul Național;
Domnului EMIL COȘERU - actor Teatrul Național;
Doamnei DOINA DELEANU - actriță Teatrul Național;
Doamnei TATIANA IONESI - actriță Teatrul Național;
Domnului CONSTANTIN POPA - actor Teatrul Național;
Domnului CONSTANTIN PUȘCAȘU - actor Teatrul Național;
Domnului DIONISIE VITCU - actor Teatrul Național;
Domnului ION AGACHI - actor Teatrul Luceafărul;
Domnului TOMIȚĂ HOGEA - actor Teatrul Luceafărul;
Doamnei DOINA IARCUCZEWICZ - actriță Teatrul Luceafărul;
Domnului OVIDIU LAZĂR - regizor Teatrul Național;
Doamnei LILIANA MAVRIȘ VÂRLAN - actriță Teatrul Luceafărul;
Domnului VIOREL VÂRLAN - actor Teatrul Luceafărul;
Doamnei SORINA BĂLĂNESCU - critic de teatru;
Domnului FLORIN FAIFER - critic de teatru;
Domnului ȘTEFAN OPREA - critic de teatru;
Domnului CONSTANTIN BREHNESCU - regizor Teatrul Luceafărul;
Doamnei MARFA AXENTI – scenograf.
Domnul LIVIU SMÎNTÎNICĂ - actor Teatrul Luceafărul;
Doamna OLTIȚA CÎNTEC - critic de teatru;
Domnul CONSTANTIN PAIU - critic de teatru.

***

Iași, Oameni ai Cetății - ARTE PLASTICE

Domnului FELIX AFTENE;
Doamnei GABRIELA AGAFIȚEI;
Doamnei ZAMFIRA BÎRZU;
Domnului DUMITRU CĂILEANU;
Domnului CLAUDIU CIOBANU;
Domnului VALENTIN CIUCĂ;
Domnului DAN COVĂTARU;
Domnului CONSTANTIN CRENGĂNIȘ;
Domnului SIMION CRISTEA;
Doamnei GABRIELA DRÎNCEANU;
Doamnei VALENTINA DRUȚU;
Domnului VALERIU GONCEARIUC;
Domnului GHEORGHE LUNGU;
Domnului MANUELL MĂNĂSTIREANU;
Domnului EUGEN MIRCEA;
Domnului TRAIAN MOCANU;
Domnului DRAGOȘ PĂTRAȘCU;
Domnului MARCEL PAVEL;
Domnului SORIN PURCARU;
Doamnei ATENA ELENA SIMIONESCU;
Domnului MIRCEA ȘTEFĂNESCU;
Domnului MIHAI TARAȘI;
Domnului CONSTANTIN TOFAN;
Domnului LIVIU SUHAR.
Domnul DAN HATMANU;
Domnul BOGDAN BÂRLEANU;
Domnul JENO BARTOS;
Domnul LUCIAN CONSTANTIN SMĂU.

***

Iași, Oameni ai Cetății - SCRIITORI

Domnului ȘTEFAN AFLOROAIEI;
Domnului LIVIU ANTONESEI;
Domnului ȘTEFAN AVĂDANEI;
Domnului EMIL BRUMARU;
Domnului NICOLAE BUSUIOC;
Domnului ALEXANDRU CĂLINESCU;
Domnului DANIEL CORBU;
Domnului ADI CRISTI;
Domnului NICHITA DANILOV;
Domnului NICU GAVRILUȚĂ;
Domnului IOAN HOLBAN;
Domnului MIRCEA RADU IACOBAN;
Domnului VASILE IANCU;
Domnului FLORIN LĂZĂRESCU;
Domnului EMILIAN MARCU;
Domnului NICOLAE PANAITE;
Domnului CONSTANTIN SIMIRAD;
Domnului CASSIAN MARIA SPIRIDON;
Domnului AUREL ȘTEFANACHI;
Domnului LUCIAN VASILIU;
Domnului VARUJAN VOSGANIAN;
Domnului HORIA ZILIERU;
Domnului ALEXANDRU ZUB;
Domnul GRIGORE ILISEI;
Domnul DAN LUNGU;
Domnul LUCIAN DAN TEODOROVICI.

***

Diploma și Medalia de Argint Centenarul Marii Uniri:
1. Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași - Președinte Cassian Maria Spiridon
2. Editura Polirom - Director editorial Adrian Șerban
3. Editura Junimea - Director Lucian Vasiliu
4. Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Director Lucian Leonte
5. TVR Iași – director Horia Gumeni
6. Asociația Națională a Veteranilor de Război Iași – Căpitan Vasile Manolache
7. Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Colonel Ioan Timofte

Medalia de Argint Centenarul Unirii Bucovinei cu România
Institutul Francez – director Vincent Lorenzini

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei