CUTREMURĂTOR: Sfârşit tragic pentru un copil ajuns la spital numai piele şi os

default

Dimensiune font:

| 09-02-2017 06:00

Inima lui Andrei a încetat să bată în spitalul din Bacău, după ce a fost trimis de la Comăneşti spre Iaşi într-o ambulanţă fără medic * micuţul suferea de anemie severă, ajungând la spital numai piele şi os * primarul comunei Agăş, unde locuiesc părinţii băiatului, spune că ştia situaţia din familie şi „într-un fel, ne aşteptam la acest deznodământ tragic“ * copilul, care mai avea doi fraţi, ar fi fost pus la muncă de părinţii ce deţin zeci de animale * în acest caz autorităţile au început o anchetă

Caz cutremurător la Bacău, unde un copil de 5 ani a murit în timp ce era transportat de la un spital la altul într-o ambulanţă fără medic. Tragedia s-a petrecut la începutul acestei săptămâni, după ce Andrei S., din comuna Agăş, a fost adus la Spitalul Comăneşti într-o stare foarte gravă, cu o anemie severă, o afecţiune prin care numărul de celule roşii din sânge este insuficient satisfacerii nevoilor fiziologice ale organismului.

Practic, copilul arăta ca un schelet, era inconştient, galben la faţă, cu temperaturi scăzute ale extremităţilor, unghiile începuseră să se exfolieze şi îi cădea părul uscat şi fragil. Acolo, medicii i-au făcut analizele şi i-au stabilit o valoare a hemoglobinei în sânge de 1,76, în condiţiile în care valoarea normală a acesteia pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 2 şi 9 ani se situează între 11,5 şi 14,5, iar sub valoarea de 7 se instalează anemia gravă. Rolul hemoglobinei pentru corp este foarte important, ea fiind direct implicată în procesul de furnizare de oxigen organelor şi ţesuturilor din organism.

I s-a făcut rău în ambulanţă

După ce au analizat situaţia, doctorii din Comăneşti au decis că pacientul trebuie transferat la Spitalul pentru Copii „Sf. Maria”, din Iaşi, iar, pentru transport, au cerut o ambulanţă fără medic. Pe drum, copilul a început să se simtă tot mai rău, motiv pentru care asistenta din maşină a decis să se oprească la Bacău.

Am fost chemaţi de reprezentanţii Spitalului din Comăneşti pentru transportul la Iaşi al unui pacient aflat în stare critică. Echipajul era format doar dintr-o asistentă şi un şofer, deoarece doctorii din Comăneşti nu au solicitat medic. În drumul spre Iaşi, deoarece starea pacientului se înrăutăţea vizibil, asistenta, împreună cu medicul care l-a trimis, a decis ca acesta să rămână în Bacău. Nu pot să arăt cu degetul spre nimeni. Dacă mă întrebaţi, ca medic, pot să spun că pacientul nu ar fi supravieţuit, în starea în care se afla, nici dacă ar fi fost un doctor în ambulanţă”, a declarat dr. Adrian Colibaba, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bacău.

La Spitalul de Pediatrie din Bacău, medicii aproape că au golit rezervele de sânge în încercarea disperată de a-l salva pe copil, însă nu au reuşit, iar acesta a murit la câteva ore de la internare.

Autorităţile au încercat să ia minorul

Drama pe care a trăit-o în familie copilul este cunoscută în comună. Şi nu numai a lui, ci şi ai celor doi fraţi mai mari, o fată în clasa X-a şi un băiat în clasa a VIII-a. De câţiva ani, autorităţile încearcă să rezolve această problemă, însă, de fiecare dată, s-au lovit de încăpăţânarea părinţilor.

Într-un fel, ne aşteptam la acest deznodământ tragic. Legal, însă, nu am putut face nimic. Este vorba despre o familie cu trei copii din satul Coşnea, cu o gospodărie bună, au vreo 5-6 vaci, vreo 50 de oi, porci. Teoretic, nu ar fi trebuit să le lipsească nimic copiilor. Ei sunt, însă, puşi la muncă, iar vecinii mi-au spus chiar că ar fi bătuţi, pentru că mereu se auzeau strigăte din casă”, a declarat Doru Merluşcă, primarul comunei Agăş. El mai spune că părinţii nu au altă sursă de venit decât alocaţia copiilor şi banii din creşterea animalelor şi de la APIA: „În urmă cu un an am fost la ei cu Poliţia, cu Protecţia Copilului, însă au sărit la noi şi nu au vrut să ne lase să intrăm în curte. Până la urmă, părinţii şi-au luat angajamentul că vor avea grijă de copii şi au refuzat categoric să se despartă de ei. Acum, voi sesiza din nou Protecţia Copilului pentru a face împreună o anchetă la domiciliul celor doi soţi“.

Protecţia Copilului a mers la familie

Cei de la DGASPC Bacău susţin, însă, că acest caz nu era până acum în atenția instituției. Autoritățile locale nu au semnalat necesitatea intervenției instituției noastre în cazul copiilor din această familie, situația fiind gestionată doar la nivelul Primăriei, prin Biroul de Autoritate Tutelară pentru protecția copilului Agăș. Mama copilului primește indemnizație pentru un alt copil în vârstă de 10 ani, încadrat în grad de handicap. În anul 2016, aceasta s-a prezentat la Comisia Serviciului de Evaluare Complexă a Copilului cu Handicap pentru a fi evaluat copilul”, a precizat ieri purtător de cuvânt al DGASPC Bacău, Marian Vătămănescu.

Acesta a adăugat că, din ancheta socială înaintată serviciului amintit, rezultă că familia are locuință proprietate personală cu dotări satisfăcătoare și venituri din alocații și comercializarea produselor obținute de la animalele din gospodărie.

O echipă de specialiști din cadrul DGASPC Bacău evaluează situația la fața locului, împreună cu autoritățile locale, pentru a se stabili care vor fi măsurile ce se impun în privința celorlați doi minori din familie. În acest caz, a fost demarată și o anchetă a Poliției și s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă”, a adăugat Vătămănescu.

Copilul a murit cu zile

Medicii spun că, nefiind ereditară, anemia severă de care suferea Andrei putea fi prevenită printr-o alimentaţie sănătoasă şi bogată în fier, în aşa fel încât celulele roşii din sânge să satisfacă nevoile fiziologice ale organismului. Adică ar fi trebuit să mănânce produse de origine animală, precum ficat, carne sau ouă, pentru ca fierul să fie absorbit în organism în proporţie de 25-30%.

De asemenea, fierul apare în cereale, legume, leguminoase, pâine, fructe şi fructe de pădure. Adică tocmai alimentele pe care, teoretic, părinţii lui le au la îndemână în gospodărie. De ce nu a fost hrănit copilul corespunzător este un alt mare semn de întrebare, la care se va găsi răspunsul la necropsie, după stabilirea cauzei decesului.

Ce spune legea

Transferul interclinic al pacienţilor este reglementat prin Ordinul nr. 1091/2006, privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic în vigoare de la 13 septembrie 2006. Conform acestui act normativ, prin „pacient clinic” se înţelege „pacientul cu funcţiile vitale instabile sau cu afecţiuni care pot avea complicaţii ireversibile necesitând investigaţii, intervenţii şi / sau îngrijiri medicale speciale acordate de către o echipă complexă, pluridisciplinară, într-o clinică sau secţie de terapie intensivă generală sau specializată” şi că, „dacă transportul unui pacient critic către o altă unitate reprezintă unica şansă de diagnosticare şi / sau rezolvare definitivă în vederea salvării vieţii acestuia, pacientul este considerat transportabil indiferent de starea acestuia şi riscurile posibil a apărea pe durata transportului, cu condiţia asigurării condiţiilor adecvate de transport din punct de vedere tehnic, precum şi din punct de vedere al resurselor umane necesare”.

Totodată, în cazul pacienţilor consideraţi netransportabili din cauza stării lor clinice, dar al căror transfer către o altă unitate sanitară reprezintă unica şansă de salvare a vieţii lor, decizia asupra efectuării transferului se ia de către medicii din spitalul în care se află pacientul în momentul respectiv, de comun acord cu medicii din spitalul la care urmează a fi trimis pacientul şi cu serviciul care urmează să efectueze transferul.

 

Medicul sau medicii care decid transferul în beneficiul pacientului explică situaţia şi riscurile acestui transfer familiei, care îşi va da acordul. În lipsa familiei, aceasta va fi reprezentată de medicii din spitalul în care se află pacientul. Nerespectarea ordinului atrage răspunderea administrativă, civilă sau, după caz, penală, în condiţiile legii. Florin CRĂCIUN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei