Delicii culinare preparate de elevi şi studenţi la un concurs gastronomic
Dimensiune font:
Facultatea de Zootehnie din cadrul Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a găzduit , la sfârşitul săptămânii trecute, prima ediţie a Concursului ,,Identificare şi atestare de produse tradiţionale din Moldova”, organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Agricultură. Evenimentul şi-a propus promovarea şi încurajarea consumului de produse alimentare româneşti realizate după reţete tradiţionale. În acelaşi timp, s-a urmărit şi stimularea spiritului antreprenorial al elevilor şi studenţilor prin valorificarea superioară a producţiilor agroalimentare obţinute în fermele de mărime mică şi media din Moldova. „Ne-am bucurat mult de ecoul pe care l-a avut în rândul tinerilor. A fost o ediţie mai mult decât reuşită, ceea ce ne-a arătat cât de mult interes există pentru acest domeniu”, a spus Mihaela Ivancia, prodecanul Facultăţii de Zootehnie.
Mese încărcate cu bunătăţi
Juriul a avut o misiune nu tocmai uşoară, membrii structurii având de analizat 26 de produse, câte 13 la fiecare dintre cele două categorii – una dedicată dulciurilor şi alta produselor din carne, peşte, brânzeturi şi legume. „Când am văzut cât de multe produse au fost înscrise în concurs, bucuria a fost mare, dar umbrită de vremea năbădăioasă. Ştiind că avem elevi anunţaţi şi de la Bacău, şi de la Paşcani, şi de la Fantanele, şi de la Podu-Iloaie, şi de la Miroslava, plus cei din Iaşi, ne făceam griji că nu vor mai veni pe zăpada de dimineaţă. Dar, spre bucuria noastră, au ajuns cu toţii”, a zâmbit prodecanul Facultăţii de Zootehnie.
După ce tinerii şi-au prezentat preparatele (absolut delicioase), a urmat evaluarea şi, evident, premierea. La Secţiunea „Preparate dulci”, premiul întâi a fost acordat pentru „MorcoViaţă”, o dulceaţă de morcovi migălită de echipa de la Liceul „Mihail Kogalniceanu” din Miroslava, condusă de profesorul Casiana Petrescu. Premiul al II-lea a fost acordat pentru „Plăcinta tradiţională de la Zăpodia”, preparată de echipa de la Colegiul „Grigore Antipa” din Bacău, coordonată de profesor Nadia Ciche, iar premiul al III-lea a ajuns la echipa de la Şcoala Profesională Fântânele, coordonată de profesor Maria Chelariu, pentru „Cozonacul tradiţional de Fântânele”.
La secţiunea „Preparate pe bază de carne, lapte, peşte şi legume”, premiul întâi a fost acordat pentru „Pastrama de oaie ca la Mitică”, premiul al II-lea pentru „Slănina de Mangaliţa din Valea lui Bogdan” şi premiul al III-lea pentru „Pasta fiţoasă din peşte”, toate preparate de către studenţii de la Facultatea de Zootehnie, sub coordonarea adrelor didactice.
Publicul sosit în număr mare a degustat la final preparatele, apreciate unanim ca fiind delicioase. „Nouă ne-au plăcut cel mai mult dulciurile, dar şi laptele şi cărniţa”, au spus câţiva prichindei de la Clubul de jurnalism pentru copii, care s-au bucurat de bunătăţile expuse. „Succesul primei ediţii ne- determină să mergem mai departe şi să diversificăm secţiunile de concurs. Ne-am gândit chiar să separăm produsele de post de cele de frupt”, a completat Mihaela Ivancia.
Maura ANGHEL
26
Acesta a fost numărul produselor înscrise în concurs.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau