Dosar penal pentru operele puşcăriaşilor

default

Dimensiune font:

| 13-01-2016 05:45

 DNA a pus tunurile pe profesori, editori şi funcţionari din puşcării. Procurorii vorbesc despre o mafie care asigura eliberarea mai rapidă şi ilegală a corupţilor, care deveneau, brusc, autori de lucrări ştiinţifice.

Procurorii DNA au luat în colimator profesorii care ajută VIP-urile să se elibereze mai repede de după gratii. Ei au suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului. „Fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane, care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate”, au spus procurorii. Au fost condamnaţi care au scăpat astfel de 300 de zile de pedeapsă.

Mecanism complex
Potrivit DNA, s-a creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, pentru ca puşcăriaşii să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele să se considere ca executate. Mai mulţi dascăli au dat recomandări privind pretinsa relevanţă exclusiv pe baza titlului, fără să discute măcar cu autorul lucrării. Uneori, recomandările erau de natură generică, fiind folosite în aceeaşi formă pentru mai multe lucrări. „Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări şi să le includă în evidenţa unor conferinţe ştiinţifice internaţionale, în condiţiile în care activitatea de elaborare desfăşurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare”, au mai spus anchetatorii. Au existat şi indivizi care au scris lucrări pentru condamnaţi: „Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers - 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini. În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”.

Editurii au publicat lucrările în tiraje infime, fără a se raporta la valoarea ştiinţifică şi interesul pieţei de carte, nefiind puse în vânzare în circuitul comercial obişnuit. Funcţionari ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu atribuţii în analiza condiţiilor pentru a propune liberarea condiţionată ar fi acceptat susţinerile condamnaţilor, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situaţii în care autorii nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat, în acelaşi interval, patru lucrări ştiinţifice în paralel.

Relu Fenechiu a devenit specialist pe teme... duhovniceşti
Mai multe VIP-uri ieşene au scris cărţi după gratii. Pe listă se află liberalul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de puşcărie în dosarul Transformatorul. Ex-deputatul a scris deja două lucrări, „Ingineria avansată, soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est” şi... „Itinerarii duhovniceşti”! Pentru ultima, a primit girul unui dascăl de la Universitatea Ovidius, din Constanţa.
Fostul prefect Radu Prisăcaru, care a primit patru ani de puşcărie, s-a dovedit şi el pluridisciplinar. El a scris cărţile „Limba engleză pentru asistenţi medicali”, „Limba engleză pentru fermieri”, „Internet marketing în 10 paşi. Comunicare şi promovare online”, „Stadiul implementării economiei verzi în România şi studiu comparativ cu alte ţări europene”, fiind ajutat de profesori de la universităţile „Alexandru Ioan Cuza” şi „Apollonia”.

Citește și Premianţii Moldovei la Excelenţa Academică în Străinătate

Alături de fostul şef al ADS Iaşi, Flavius Ioniţă, Prisăcaru a fost acuzat că a cerut de la Norina Forna, decanul Facultăţii de Stomatologie, 3 hectare de pământ pentru a facilita un schimb de terenuri cu ADS. Târgul ar fi fost intermediat de afaceristul Cristian Maftei şi de avocatul Toni Baltag, care a rămas cu 3 ani de puşcărie. Cel din urmă a dovedit şi el un talent redescoperit pentru drept, cu lucrarea „Răpirea internaţională de copii, abordare teoretică şi practică din perspectiva convenţiei de la Haga”, coordonată de un profesor de la Universtatea Danubius Galaţi.

15 dascăli ieşeni pe listă
Cadrele didactice de la universităţile ieşene nu lipsesc de pe lista celor care au avut un cuvânt de spus în redactarea lucrărilor din penitenciare. Cei mai mulţi dintre aceştia profesează la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, de aici fiind consultaţi cinci cadre universitare în legătură cu 12 lucrări. La egalitate în ceea ce priveşte numărul de profesori implicaţi este Universitatea „Al.I. Cuza”, însă cu fiecare cu câte o lucrare. De asemenea, apar trei profesori de la Universitatea „Petre Andrei” şi câte unul de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad” şi „Apollonia” (în ultimul caz existând două lucrări).

Unii dintre universitari se apără, explicând că nu sunt coordonatori, ci şi-au dat avizul doar cu privire la titlul respectivei lucrări. „Trebuie să se înţeleagă că eu nu am fost coordonator sau îndrumător, ci am făcut un referat cu privire la faptul că lucrarea cu respectivul titlu, de exemplu Managementul integrat al deşeurilor solide, se poate încadra în aria mea de competenţe. Am fost sunat de la Jilava şi asta mi s-a cerut – părerea mea cu privire la posibilitatea ca o lucrare cu un anumit titlu să se încadreze în domeniul meu de competenţă. Ulterior, am primit şi lucrările respective şi pot spune că sunt bine scrise. De asemenea, am fost întrebat care sunt competenţele mele şi dacă persoana care a redactat lucrarea (Mihai Tiberiu Vicol – n.r.) are competenţa de a scrie în acest domeniu. Având o diplomă în management, aceasta îi conferă competenţă”, a declarat, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”, conf. dr. ing. Nicolae Marcoie, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi. Acesta apare în dreptul a patru lucrări redactate de Mihai Tiberiu Vicol, care avea de ispăşit o condamnare de 5 ani şi 3 luni de închisoare, pentru fraudă cu fonduri europene.

Citiţi şi Codaşa Europei la costul standard per elev

Şi universitarii băcăuani, pe lista cărora a ajuns Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de închisoare, au reacţionat. „Cadrele didactice au realizat activităţile respective în nume personal, fără a fi vorba despre o abordare instituţională. Universitatea nu a avut niciun contract, angajament privind coordonarea, recenzia, verificarea, recomandarea acestor lucrări. Toţi colegii menţionaţi au declarat că nu au obţinut niciun fel de foloase de pe urma acestor lucrări, acţiunile lor fiind doar de natură tehnică şi profesională”, a spus Cristina Cîrtiţă - Buzoianu, purtătorul de cuvânt al Universităţii Vasile Alecsandri. Cristina CZELLER, Andreea IGNEA

Vlad Dracul a salvat un pedofil
Pionierul acestei tehnici a fost însă un pedofil american, Kurt Treptow. Istoricul din SUA şi concubina sa, Tatiana Popovici, au fost condamnaţi, în 2002, la câte 7 ani de puşcărie, pentru perversiuni sexuale şi corupţie sexuală. Ajutat de Popovici, Treptow a abuzat sexual fete de 9, respectiv 13 ani. Mărturia lui Popa a contribuit la liberarea condiţionată a pedofilului, în 2007. Atunci, americanul a invocat faptul că a scris în puşcărie o lucrare ştiinţifică despre „Viaţa şi timpurile lui Vlad Dracul”.

* * *
„Am primit lucrările respective şi pot spune că sunt bine scrise” - conf. dr. ing. Nicolae Marcoie, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi

* * *
30 DE ZILE
Atât se scade din pedeapsă pentru fiecare lucrare ştiinţifică

* * *
Lista completă a lucrărilor şi a universitarilor implicaţi

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei