EXCLUSIV FOTO/VIDEO: Primarul Pamfilică face afaceri pe banii sătenilor. Se cere prezenţa DNA la Cucuteni

default

Dimensiune font:

| 24-06-2015 15:51

În cârdăşie cu fratele său, primarul comunei Cucuteni a distrus o asociaţie agricolă care stătea în calea propriilor interese * sătenii care au pus umărul şi au venit cu bani de acasă pentru înfiinţarea Societăţii Agricole „Zorile” îl acuză pe primarul Pamfilică Brânză că, împreună cu apropiaţii săi, au luat sute de mii de lei din conturile asociaţiei, fără ca nimeni să ştie destinaţia banilor * potrivit unei hotărâri judecătoreşti, Pamfilică Brânză s-a aflat în incompatibilitate în momentul în care, din funcţia de primar, conducea această societate * când a simţit pericolul, Pamfilică Brânză l-a pus la conducere pe fratele său, Mihai, însă a „uitat” să-l înregistreze şi la Judecătoria Hîrlău * astfel, s-a născut o afacere de familie, pe culturile oamenilor din comună


O asociaţie agricolă din Cucuteni a fost pusă pe butuci de primarul Pamfilică Brânză şi fratele lui, iar oamenii sunt decişi să bată la uşa DNA. Istoria Societăţii Agricole „Zorile” Cucuteni s-a clădit pe sudoarea şi banii gospodarilor din comună, o asociaţie care a prosperat şi a gestionat peste 400 de hectare de terenuri aparţinând sătenilor. Perioada de glorie a luat sfârşit în momentul în care, printr-o maşinărie tipică administraţiilor comunale, care a inclus şantaj şi mită în ţuică şi sarmale, Pamfilică Brânză (fost PNL, trecut la PSD) a preluat frâiele societăţii. Pentru că asociaţia „Zorile” nu era singura din comună care avea în arendă terenurile sătenilor, aceasta stătea în calea intereselor primarului care, la rândul său, avea alte planuri pentru pământurile oamenilor. Profitând de naivitatea şi lipsa de informare a consătenilor, prin intermediul fratelui său, Mihai Brânză, şi apropiaţi din aparatul Primăriei Cucuteni, primarul a reuşit să lichideze asociaţia. În martie anul acesta a avut loc ultima întrunire a membrilor asociaţiei, şedinţă în care Gheorghe Turturică, preşedintele de la acea dată şi apropiat al primarului, anunţa procedurile de lichidare. Fapta nu avea cum să fie trecută cu vederea, iar grupul celor care au înfiinţat asociaţia au ales calea justiţiei. Au urmat doi ani de procese, care au demonstrat nu doar că primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate, ci şi faptul că acesta a încălcat legea atunci când l-a instalat pe fratele său la cârma societăţii, fără să declare acest lucru la Judecătoria Hîrlău.

Citeşte şi Un milion de lei pentru 17 panouri? Cum se poate asa ceva

Aşa se face că, săptămâna trecută, pe masa primarului a ajuns o notificare prin care este înştiinţat, în baza sentinţei civile nr. 410/2014 că, în 2013 s-a aflat în stare de incompatibilitate. „Fiind interogat în cauză, pârâtul Mihai Brânză a arătat că, în anul 2007, fratele său, Pamfilică Brânză, l-a desemnat în funcţia de preşedinte, întrucât acesta se afla într-o situaţie de incompatibilitate, deoarece acesta avea funcţia de primar. Analizând actele dosarului, instanţa observă că nu a fost depus procesul verbal conţinând hotărârea adunării generale de alegere pe funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie a pârâtului Mihai Brânză, instanţa ajungând la concluzia că acesta nu a avut calitatea dobândită (…) Prin urmare, instanţa reţine că funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al societăţii era deţinută conform actelor depuse la dosarul cauzei, în drept, la nivelul anului 2013, de Pamfilică Brânză, persoană aflată în situaţie de incompatibilitate, dată fiind calitatea acestuia de primar”, se arată în constatarea instanţei din dosarul privind lichidarea societăţii „Zorile”.

Practic, primarul şi-a numit fratele în funcţia de conducerea societăţii, însă nu a înregistrat legal această mutare. Astfel, preşedintele din umbră al asociaţiei a rămas tot el, fiind o situaţie de incompatibilitate. Redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au luat legătura cu primarul comunei Cucuteni care a negat, chiar şi cu actele în faţă, că s-ar fi aflat vreodată în situaţie de incompatibilitate. „Eu am fost preşedinte, dar înainte de a fi primar. Incompatibilitatea a fost o constatare, nu o hotărâre. Am fost reclamat la ANI şi am câştigat. Eu am fost preşedinte la asociaţie în 2005 – 2006, iar funcţia de primar am dobândit-o în 2008”, a spus Pamfilică Brânză.

Cum au dispărut banii din conturile societăţii

Cei care au demarat procesul împotriva primarului, printre care şi Lorica Butuc, îi cer acum demisia. Femeia povesteşte cum primarul ba îi ameninţa pe unii membri să voteze pentru lichidarea asociaţiei, în sensul că nu îi ajută să ia subvenţii, iar pe alţii îi prostea cu ţuică înainte de şedinţe. „Această adunare din martie, anul acesta, a fost practic un simulacru prin care Gheorghe Turturică şi primarul Pamfilică Brânză au încercat să distrugă asociaţia şi să preia în arendă terenul din patrimoniul asociaţiei şi bunurile acesteia. Domnul primar este cel care a solicitat, în această adunare, ca două cazane de ţuică şi magazia de cereale să fie trecute în patrimoniul comunei. La şedinţă nu au participat mai mult de 90 persoane, deşi asociaţia avea peste 300 membri, unele dintre ele votând şi semnând pentru trei-patru membri. Chiar dacă unii s-au opus dizolvării, părerile lor nu au fost trecute în procesul verbal”, a relatat Lorica Butuc.

Mai mulţi membri din asociaţie vor să facă o plângere penală împotriva primarului Pamfilică Brânză, după ce, în bilanţurile societăţii pe anii 2010 - 2013 nu s-a înregistrat profit. „Producţia nu este înregistrată la adevărata valoare şi are cheltuieli nejustificate, cum ar fi reparaţii la două tractoare U 650, vechi de 20 de ani, în valoare de 1,1 miliarde lei vechi. Cu aceşti bani puteau fi cumpărate utilaje noi. Asociaţia Zorile administrează o suprafaţă de 400 hectare teren arabil. Întrucât primarul este arendaşul unei suprafeţe de 150 hectare, apare situaţia concurenţei neloiale”, mai spune Lorica Butuc. Potrivit reclamanţilor, în 2013, Pamfilică Zamfir nu a depus la APIA cererea pentru subvenţii, fiind provocată o pagubă de două miliarde lei vechi, forţând falimentul societăţii. „O suprafaţă de 20 de hectare de lucernă a fost înfiinţată la cererea unor asociaţi, cererea pentru subvenţie a fost înaintată de către primar, dar asociaţii nu au primit subvenţia cuvenită pe ultimii cinci ani. Astfel, în jur de 500 milioane lei vechi au rămas la dispoziţia primarului”, mai adaugă reclamanţii.

* * *

E adevărat că nu s-au depus acte la judecătorie cu numirea lui Mihai Brânză, dar asta nu mai era treaba mea, ci a consiliului de administraţie” - Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni

* * *

La Prefectură nu a ajuns nimic referitor la incompatibilitatea primarului de la Cucuteni, însă procedurile trebuie să fie întreprinse de ANI. Noi suntem ultimul for la care trebuie să ajungă o astfel de înştiinţare, pentru luarea măsurilor necesare” - Dan Cârlan, prefect de Iaşi

Citeşte şi EXCLUSIV/FOTO Agricultura ieşeană se întoarce în epoca de piatră

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei