EXCLUSIV Legea care pune în pericol siguranţa copiilor în şcoli

default

Dimensiune font:

| 14-11-2015 05:45

 Numărul mic al şcolilor din judeţul Iaşi fără avizul de siguranţă împotriva incendiilor nu se datorează eforturilor miraculoase ale autorităţilor locale în dotarea acestora, ci mai degrabă a legii absolut ridicole în baza căreia Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi emite avizele * potrivit normativelor, şcolile construite înainte de 1989 nu au nevoie de avizul pompierilor * mai mult, acestea nu au nici avize sanitare de funcţionare


Săptămâna trecută, reprezentanţii Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Iaşi au raportat că, din 247 unităţi de învăţământ din judeţ, doar 29 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, în condiţiile în care, la nivel naţional, peste 90% dintre şcoli nu au acest aviz. Motivul pentru această situaţie este, contrar aşteptărilor, legislaţia care reglementează avizarea unităţilor de învăţământ. Mai precis, şcolile construite înainte de 1989 nu intră sub incidenţa Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. „Activitatea noastră de autorizare a unităţilor de învăţământ, şi nu numai, se desfăşoară în baza acestui normativ. Este adevărat că şcolile construite înainte de 1989 nu necesită autorizaţia de siguranţă împotriva incendiilor, dar ele trebuie să aibă dotările necesare pentru prevenirea şi stingerea incendiilor. Aceste şcoli intră în procesul de autorizare doar în cazul în care suferă modificări de structură ori îşi schimbă destinaţia”, a declarat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al IJSU Iaşi.

Reamintim că, din cele 29 de unităţi şcolare din judeţul Iaşi fără autorizaţie de securitate la incendiu, 10 sunt din urban şi 19 din rural. Potrivit Normativului de siguranţă la foc al construcţiilor, timpii de evacuare în şcoli trebuie să fie între 25-75 secunde, în două direcţii diferite şi între 20-50 de secunde într-o singură direcţie, în funcţie de gradul de rezistenţă la foc al clădirii. În cazul unităţilor de învăţământ superior, cu excepţia clădirilor foarte înalte sau cu săli aglomerate, timpii de evacuare trebuie să fie între 38-125 secunde în două direcţii diferite şi între 25-63 secunde într-o singură direcţie, în funcţie de gradul de rezistenţă la foc al construcţiei.

Şcolile se dărâmă în numele legii

Autorităţile recunosc faptul că, în judeţul Iaşi, un număr mare de şcoli nu au mai suferit intervenţii de reparaţii capitale de mai bine de zece ani. Ultimul raport al stării unităţilor de învăţământ arată riscurile la care se supun copiii. Zeci de şcoli se află într-o stare de degradare accentuată şi nu au beneficiat în ultimii ani de lucrări de reabilitare. Printre acestea se numără unele şcoli primare şi generale din comunele Hărmăneşti, Dagâţa, Şipote, Costeşti, Moşna, Mirceşti, Şcheia, Ciorteşti, Costuleni, Deleni, Vlădeni. Unele comune au proiecte în derulare, însă lipsa banilor îi alungă pe constructori. „Foarte multe unităţi de învăţământ au beneficiat de proiecte investiţionale, începând cu 2006. La un anumit moment, firmele de construcţii au sistat lucrările, deoarece şi finanţările au fost oprite, existând pericol de degradare a lucrărilor deja efectuate şi aflate în conservare. Sunt peste 80 de unităţi şcolare care au contracte de construcţie, reparaţii sau reabilitare în derulare”, spunea şefa ISJ, Camelia Gavrilă la început de an şcolar. Potrivit raportului, în judeţul Iaşi sunt 117 unităţi de învăţământ fără aviz sanitar de funcţionare, iar 67 sunt în curs de obţinere a acestui aviz. Printre unităţile cu personalitate juridică fără aviz sanitar pentru corpul principal al instituţiei se numără Şcoala Heci (comuna Lespezi), Şcoala Poieni (comuna Schitu-Duca), Şcoala Dolheşti, Şcoala Sireţel, Şcoala Horleşti, Şcoala nr. 1 Costeşti, Şcoala „Axinte Uricariul” din Scînteia, şcolile Liteni şi Satul Nou, din comuna Belceşti. În mare parte, motivele lipsei avizului sanitar sunt lipsa apei curente, grupurile sanitare infecte, spaţiile înguste şi prost iluminate, dar şi nefinalizarea lucrărilor de reabilitare. 

Vezi și Zeci de şcoli şi biserici sunt lipsite de apărare în faţa focului

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei