EXCLUSIV Ne aşteaptă infernul!

default

Dimensiune font:

| 07-11-2015 06:01

 Vieţile a mii de copii şi credincioşi sunt puse zilnic în pericol din cauza vulnerabilităţii unor şcoli şi biserici în faţa incendiilor * zeci de unităţi de învăţământ şi lăcaşuri de cult din judeţul Iaşi nu au autorizaţie de securitate la incendiu * în mediul urban, în general, este vorba de liceele care funcţionează în clădiri de patrimoniu, în timp ce, în mediul rural, încă mai există şcoli care se încălzesc la reşou, la limita primitivismului * bisericile din lemn sunt adevărate cutii de chibrituri, cu o singură ieşire şi cu geamuri mici, în multe cazuri blocate


Conducerea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a comunicat, la solicitarea cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, cifra şcolilor şi a bisericilor care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Astfel, în judeţul Iaşi sunt 29 de unităţi şcolare fără autorizaţie de securitate la incendiu, 245 de şcoli având acte în regulă. Dintre şcolile care nu au acest aviz, zece sunt din mediul urban şi 19 din mediul rural. Toate aceste unităţi sunt un real pericol pentru copiii care le frecventează, prin faptul că, unele ori nu au suficiente ieşiri, stingătoare, planuri pentru stingerea incendiilor ori responsabili delegaţi pentru punerea în aplicare a acestor planuri. Acestea sunt doar câteva dintre condiţiile pe care şcolile trebuie să le îndeplinească pentru primirea autorizaţiei de securitate la incendiu. În plus, potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, şapte scoli din judeţul Iaşi, din care una cu personalitate juridică, folosesc pentru încălzire… reşouri electrice!

Cei care suferă sunt copiii care, în unele situaţii, îndură frigul din clase şi mersul pe jos, încercând să-şi clădească un viitor mai bun. Supraîncălzirea ori plasarea acestor reşouri lângă obiecte inflamabile poate provoca un dezastru, dacă nu există supraveghere. „În cazul unei tragedii la o unitate de învăţământ, administraţia şcolii este responsabilă. Directorul şi consiliul de administraţie sunt cei care răspund de procurarea documentelor necesare funcţionării în condiţii de siguranţă a şcolii. Noi am solicitat Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi ca, până pe 15 decembrie, să finalizeze controalele în judeţ, nu doar la şcoli, ci la toate unităţile, fie că vorbim de alimentaţie publică ori administrative, care trebuie să aibă aceste avize. Atunci vom avea un raport final în baza căruia se vor lua măsuri. În cazul şcolilor, acolo unde există risc major, trebuie să ne gândim la relocarea elevilor, până se rezolvă avizarea. Există însă, chiar şi în mediul urban, problema liceelor care funcţionează în clădiri de patrimoniu, şi care, prin structura lor, nu pot obţine toate avizele necesare”, a declarat prefectul Dan Cârlan.

Alte 233 de şcoli din mediul rural se încălzesc, în prezent, cu sobe. Este un alt aspect de îngrijorare, mai ales că sobele trebuie curăţate, iar de funcţionarea lor răspund, exclusiv, fochiştii. Pentru acest aspect încă se aşteaptă răspunsuri, deoarece nimeni nu garantează că toate cele 233 de şcoli au fochişti angajaţi sau, în cazul în care există, unii dintre ei au alte atribuţii prin şcoală sau primării şi sunt lipsiţi de calificare. În cazul liceelor care funcţionează în clădiri de patrimoniu, normativele sunt mai blânde şi au doar caracter de recomandare, de la caz la caz, fără deteriorarea construcţiei, potrivit Normativului de Siguranţă la foc al construcţiilor – indicativ P118/99.

Una din cele mai recente incidente de acest gen petrecute la Iaşi s-a consumat anul trecut, la Şcoala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” din Paşcani. Atunci a avut loc un incendiu provocat de un fulger la nivelul acoperişului, iar toţi cei 530 de elevi şi 19 profesori au fost evacuaţi.

Cutiile din lemn care pun în pericol viaţa credincioşilor

În ceea ce priveşte siguranţa bisericilor împotriva focului, 12 dintre acestea nu au autorizaţia de securitate la incendiu - şase în mediul urban şi şase în rural. Asta în condiţiile în care, în judeţul Iaşi sunt 27 de biserici din lemn, multe dintre ele cu o singură intrare, respectiv ieşire, şi cu încăperi private de ferestre de aerisire. Un exemplu este Biserica de lemn din Cârlig, care, deşi are o frumuseţe arhitecturală desăvârşită, în cazul unui incendiu, evacuarea este pecetluită. Potrivit descrierii, această biserică are o singură intrare pe latura de vest a lăcaşului, pronaosul (partea situată la intrare) nu are ferestre, iar altarul are o singură fereastră, pentagonală.

O provocare pentru siguranţa creştinilor este şi Biserica de lemn din Băiceni (comuna Cucuteni), care, nu doar că prezintă o singură intrare printr-un pridvor pe partea de sud, dar amplasarea în sine pe un teren instabil este un alt factor de luat în considerare.

O singură intrare/ieşire are şi Biserica de lemn din Fedeleşeni (comuna Strunga), după ce pridvorul din partea de sud a lăcaşului a fost închis, iar toate ferestrele, puţine la număr, sunt mici şi inaccesibile.

Biserica de lemn din Ipatele nu doar că prezintă un risc de incendiu, având o singură ieşire, însă specialiştii scriu despre acest lăcaş că se află în pericol de prăbuşire. Cauza este amplasarea în apropierea unei râpe, pe un deal afectat de alunecări de teren şi care au provocat deja fisurarea fundaţiilor.

O situaţie incredibilă s-a produs la Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din Mădârjac, acolo unde, în urma unor lucrări de modernizare în anul 2005, noile ferestre s-au suprapus peste cele vechi, fiind practic nefolositoare şi nu pot fi deschise prin interior, în cazul unei produceri de fum. Şi această biserică are o singură uşă de acces, iar ferestrele mici sunt doar de decor.

(Sursa foto - Wikipedia)

Biserica de lemn din Moreni (comuna Prisăcani), cu o deosebită valoare istorică, are, din păcate, tot o singură ieşire, la fel şi Biserica de lemn din Rădeni (comuna Roşcani), care are ferestrele blocate. „O biserică construită din lemn poate obţine autorizaţie de securitate la incendiu, cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele tehnice”, transmit reprezentanţii IJSU Iaşi. În cazul acestor tipuri de biserici, normativul de siguranţă la foc spune clar: „În construcţii, compartimente de incendiu sau porţiuni de construcţii independente din punctul de vedere al circulaţiei, de regulă, persoanele trebuie să aibă acces la cel puţin două căi de evacuare, care pe cât posibil, să ducă în direcţii opuse. A doua cale de evacuare poate fi constituită din ferestre sau trape exterioare, dacă prin acestea se asigură evacuarea în condiţii corespunzătoare de siguranţă a persoanelor. Asigurarea unei singure căi de evacuare este admisă atunci când, conform proiectului, la fiecare nivel se pot afla simultan maximum 20 de persoane – indiferent de timpul (lungimea) de evacuare realizat, precum şi în cazurile în care numărul persoanelor este mai mare, dar timpul (lungimea) traseului de evacuare se înscrie valoarea admisă pentru coridoare înfundate, în funcţie de gradul de rezistenţă la foc, risc, sau categorie de pericol de incendiu, tip de clădire şi destinaţie”.

În ultimii ani, nu doar localurile de distracţii au fost afectate de incendii, ci şi bisericile. La Iaşi, anul trecut, de la o lumânare lăsată aprinsă a luat foc Biserica Ziua Crucii, de lângă fostul Bazar. Tot anul trecut, Capela „Sf. Voievozi” a ars aproape în întregime, din cauza unui fulger.

***

29 de şcoli şi 12 biserici din judeţul Iaşi nu au autorizaţie de securitate la incendiu

***

7 şcoli din mediul rural se încălzesc cu calorifere electrice, iar 233 cu sobe

Vezi si Cât de pregătită este administraţia ieşeană în caz de dezastre

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei