EXCLUSIV Mihai ȘORA: „Este o datorie elementară să-ţi împlineşti până la capăt propria statură”

1IMG_9282

Dimensiune font:

| 09-06-2019 11:41

 * dialog în exclusivitate cu academicianul Mihai Şora

 

 

 

În viaţa academicianului Mihai Şora (102 ani) nu există cultura răului, chiar dacă a avut şi momente în care lumina părea mult prea îndepărtată. Născut cu doi ani mai devreme decât România Mare, a militat pentru pentru binele făcut din inimă, pentru responsabilitate şi pentru misiunile conştient îndeplinite. Sosit la Iaşi la invitaţia Universităţii „Petre Andrei”, filosoful şi eseistul Mihai Şora a prezentat publicului şi filmul autobiografic „Video quod dicis - Drumul luminos al însoţirii”. „Lucrul cel mai de preţ pe care un învăţăcel îl primeşte de la un mai-ştiutor nu este ştiinţa acestuia, după cum nu este nici lista de cărţi pe care ar trebui să le citească ori să le cunoască pe dinafară; nu este un set de reguli, precepte, norme de repetat şi respectat. Nimic din toate acestea nu are o mai mare cuprindere decât chiar drumul pe care cei doi – învăţăcel şi maestru – îl fac împreună. Ei se sprijină şi se conduc unul pe altul, iar timpul pe care îl petrec laolaltă este luminat, din bun început, de vibraţia fiecăruia; ei se mişcă în acelaşi plan, nu pe niveluri diferite, sunt pe aceeaşi cărare, pe aceeaşi orbită. Cuvântul-cheie al legăturii dintre cei doi este cuvântul însoţire: fiecare îl însoţeşte pe celălalt”, a spus Mihai Şora. Am discuat cu distinsul oaspete al Iaşului despre mentorat, despre misiune şi bucuria de a trăi...

- Domnule Şora, vorbiţi mereu despre modele. De ce avem nevoie de modele?

- Un model poate fi asemuit cu o ţintă. Este o facilitate care ţi se oferă, care te ajută să faci paşii necesari pentru a-ţi împlini destinul, misiunea. Nu toţi au norocul să aibă un model şi atunci trebuie să îl găsească singuri, dar e mult mai greu şi nu oricine poate să facă faţă unei astfel de situaţii. Aici apare rolul mentorului, care are o statură mai înaltă, pe care îl văd ca pe un însoţitor. Calea vieţii este plină de tentaţii, lumea în care trăim are multe nuanţe, inclusiv întunecate, şi tine de fiecare să aleagă lumina.

- Dvs sunteţi un model inclusiv, inclusiv pentru Piaţa Unirii. Ce v-a scos în stradă? Ce vă nemulţumeşte?

- Un impuls. Nu puteam să nu protestez în condiţiile în care se întâmplau multe lucruri. De la omul public se aşteaptă să aibă să aibă un simţ al datoriei faţă de porţiunea de realitate pe care o administrează. Trebuie să i se dăruiască, să nu o utilizeze în profitul lui personal, ci să se străduiască din răsputeri că să o ţină mereu la suprafaţă, iar când nu se întâmplă apar nemulţumirile

- Ce vă motivează pentru acţiunile dumneavoastră?

- Un sentiment de apartenenţă care izvorăşte din datorie. Aparţin acestui popor, acestei ţări şi am datoria faţă de ea de a-i sări în ajutor, de a face tot posibilul pentru ca ea să înflorească nu peste puterile mele, dar până la limita lor, da. Este important să nu mă mulţumesc niciodată cu mai puţin şi, în orice caz, să nu suport ca drepturile ei la plenitudine să nu fie respectate, să fie călcate în picioare.

- Ce anume din România vă face să fiţi mândru?

- Strămoşii ei glorioşi, cei care şi-au dăruit viaţa pentru ca să o facă frumoasă şi au reuşit şi al căror model şi crez mă însufleţesc.

- Sunteţi în topul oamenilor care vor influenţa Europa în 2019, top stabilit anul trecut de Politico. Cum vedeţi România în viitor?

- Eu o văd aşa cum mi-o doresc. Şi mi-o doresc strălucitoare şi fericită atât cât pot oamenii cu străduinţa şi bunăvoinţa lor să o facă fericită, dar ar trebui ca dăruire să nu fie drămuită, să nu fie dată cu zgârcenie. Nu sunt de acord cu atitudini de genul Dau, dar să vadă ce-mi iese. Ideea este să dau, şi dacă dau, să o fac din toată inima.

- Aţi fost primul ministru al Educaţiei după 1990. Dacă aţi relua acum acest portofoliu acum, ce aţi schimba în beneficiul sistemului?

- Mi-e greu să mă răspund pentru că nu o cunosc în amănunt situaţia aşa cum o cunoşteam pe atunci. Primul lucru pe care l-aş face ar fi să cunosc sistemul în amănunt şi să ridic nivelul în orice sector. Suntem o ţară europeană, cu o populaţie foarte deşteaptă şi deci capabilă, în principiu, dacă avem şi bunăvoinţa şi străduinţa de care avem nevoie, să o ridicăm la nivelul cel mai înalt. Fără îndoială că noi înşine vom beneficia, în primul rând bucurându-ne de ceea ce am făcut, dar un lucru este să beneficiezi de statutul ridicat al ansamblului şi alt lucru este să îţi ridici doar ţie statutul, neinteresându-te deloc lumea care te înconjoară.

- Sunteţi o persoană foarte activă. De unde vă luaţi această energie?

- Cred că de la strămoşi, nu este meritul meu. Este meritul părinţilor care m-au educat şi care la rândul lor au fost educaţi de către părinţii lor. Mergând aşa, din fir în fir, este vorba despre strămoşii mei care mi-au lăsat moştenire nişte daruri pe care nu trebuie să le risipesc, ci să le fac să rodească, să le pun în valoare. Este o datorie elementară nu să te ridici peste propria statură, dar să o împlineşti până la capăt, să nu laşi spaţii goale, să nu spui Dom'le, aş mai putea, dar mi-e cam lene. Azi mă culc pe-o ureche. Nu trebuie să ne culcăm niciodată pe o ureche.

- Aţi crezut mereu în speranţă şi în şansă. Ce ar trebui să facem pentru a schimba imaginea mai plăcută a ţării, acea imagine legată de sărăcie, de abandon şcolar?

- Să ne străduim, punct cu punct, în măsura în care întâlnim astfel de situaţii, să le modificăm în bine. În primul rând, să luăm măsuri în ceea ce priveşte abandonul şcolar pentru că este vorba despre viitorul copiilor. Ei nu au încă răspunderea actelor pe care le fac şi trebuie ca, încetul, cu încetul, să-i învăţăm această răspundere. De fapt, este şi o posibilitate de a le creşte mândria, o dată ce vor fi trecut de toate obstacolele. Vor avea mândria faptului că au izbutit, dar şi bucuria rezultatelor pe care le vor obţine la capătul acestui efort.

- Nu sunteţi pentru prima oară la Iaşi. Cum l-aţi regăsit?

- Plin de parfum de tei. Este un oraş frumos, plin de amintiri chiar şi personale. Aici am amintirea unei istorii grandioase pentru că, în raport cu Ţara Românească, statutul Moldovei la începuturile începuturilor a fost mai înalt. Aşa văd eu toată partea moldovenească, apoi partea sudică, vine Ardealul şi România rotundă, România dodoloaţă.

- Dacă tot am vorbit de online, mă întreb deja ce veţi scrie în următoarea postare despre Iaşi.

- Încă nu ştiu ce voi scrie, dar îmi plac amintirile legate de oraş cu un trecut glorios şi ceea ce a mai rămas din el.

- Sunteţi pasionat de desen, în care apare foarte des culoarea roşie. Ce reprezintă pentru dumneavoastră?

- Căldura vieţii! A vieţii trăite cu sens şi cu bucurie, a vieţii pe care suntem datori să o umplem cu trăiri.

A consemnat Maura ANGHEL

Născut pe 7 noiembrie 1916, cu doi ani mai devreme decât Marea Unire, filosoful Mihai Şora este creator al colecţiei „Biblioteca pentru toţi“ şi fondator al Grupului pentru Dialog Social. Academicianul este o voce foarte activă inclusiv în mediul online, unde îşi face cunoscute părerile despre despre diferite subiecte de interese, de la criza refugiaţilor, despre proteste, despre vot sau despre lucrurile mărunte care îi aduc bucurii imense.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei