Iașul vrea un nou spital de boli respiratorii, în Bucium

1pneumo

Dimensiune font:

| 09-10-2022 15:31

* investiția va depășu cu mult 100 de milioane de euro * viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 mp * „Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași

Ediţia din anul acesta a „Zilelor pneumologiei ieşene” reuneşte pentru două zile numeroşi medici din Iaşi, Bucureşti şi din ţară. Alături de manifestările medicale şi ştiinţifice, în aces an este organizată o campanie de conştientizare a rolului Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi în societate. „Campania de conştientizare a fost numită Tu cât mai poţi să îţi ţii respiraţia?, făcând aluzie la faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi are nevoie de cât mai mulţi ambasadori, de toată atenţia opiniei publice, pentru că are nevoie să se reformeze şi are nevoie să primească un ajutor susţinut din partea autorităţilor locale, care ne-au susţinut foarte mult şi până acum investind foarte mulţi bani în infrastructura noastră, dar mai ales a autorităţilor naţionale care trebuie să ne ajute şi să ne susţină proiectul prin care încercăm să avem o clădire nouă. Nu un spital nou, ci o clădire nouă în care să ne desfăşurăm activitatea şi în care atât pacienţii, cât şi colegii să poată beneficia de îngrijiri şi de un loc de muncă la nivelul anului 2022”, a spus conf.univ.dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.  

Patru clădiri în stadiu avansat de degradare

Spitalul de Pneumoftiziologie are 347 de paturi amplasate în şase secţii unde sunt internaţi pacienţi din întreaga Regiune de Nord Est.

Cele patru clădiri în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie au un grad ridicat de uzură și sunt amplasate în diferite zone ale orașului, la distanță de câte circa 10 kilometri una de alta. „Toate aceste clădiri sunt un patrimoniu interesant istoric. Dacă este să ne uităm la cum a evoluat medicina, în niciun caz aceste clădiri nu au ţinut pasul. Sunt totuşi clădiri care fac parte din patrimoniul nostru cultural însă au devenit improprii pentru un act corect realizat la nivelul anului 2022. Am beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean pentru încercarea noastră de a le repara, de a le face să fie funcţionale însă e ca şi atunci când ai o casă foarte veche: indiferent cât o repari ea nu mai corespunde funcţional şi nu mai poate să ajungă la necesităţile sanitare ale momentului”, a spus dr. Radu Crişan Dabija.

Cea mai veche clădire a Spitalului de Pneumoftiziologie, este Spitalul Paşcanu, o clădire din 1860, construită să fie spital cu bani de la boierul Cantacuzino Paşcanu. Iniţial a fost un spital general, apoi a fost predat Epitropiei „Sf .Spiridon”, în timpul celor războaie a funcţionat şi ca spital de chirurgie şi a adus un beneficiu important în timpul epidemiilor de tifos şi de tuberculoză. „Acest spital este monument istoric şi costă extraordinar de mult să îl renovăm. Dar facem aceste eforturi. El a fost pus pe lista proiectelor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dar refuncţionalizarea sa din punct de vedere medical este dificilă. O clădire din 1860 oricât de bine o renovezi este greu să corespundă unor nevoi epidemiologice sanitare şi sociale. Ea ar trebui conservată exact aşa cum este”, a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.   

Secția nr. 4 „Dr. Clunet” funcţionează într-o clădire foarte veche. Din cauza problemelor care împiedică personalul medical să își desfășoare o activitate medicală, această unitate medicală riscă ca din 2023 să nu mai primească acreditarea.

Pledoarie pentru un spital integrat demn de secolul XXI

O nouă clădire se doreşte a fi construită cu bani europeni alocaţi prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2022, prin Mecanismul de Redresaere și Reziliență, pe strada Bucium nr 6, pe locul în care acum se află clădirea Secției 4 „Dr.Clunet”. Investiția era estimată în urmă cu ceva timp la 116,5 milioane de euro fără TVA.

Viitoarea clădire va avea o amprentă la sol de 8.000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de aproximativ 26.000 de metri pătrați. „Am dori să construim, în Bucium, în natură, un nou spital de boli respiratorii. Acest spital ar trebui să fie integrat. Să aibă toate cele 347 de paturi, inclusiv să fie adus şi ambulatoriul astfel încât să ne putem trata pacienţii la standardele anului 2022”, a spus dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Practic, se dorește construcția unui imobil structurat în trei corpui de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcționeze secțiile actuale. Capacitatea de cazare va rește de la cele 55 de paturi câte erau până acum, la 400 de paturi. În premieră națională, aici va fi construit și primul centru de diagnostic al bolilor rare, primul compartiment de pneumologie oncologică, primul compartiment de diagnostic în tabacologie și studierea efectelor noxelor respiratorii și un bloc operator cu trei săli de operație. Laura RADU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei