Iaşul, un oraş inaccesibil persoanelor cu dizabilităţi!

1dizabilitati1

Dimensiune font:

| 27-10-2020 00:00

Peste 11.000 de persoane din Iași sunt afectate în fiecare zi de lipsa accesibilizărilor sau de modul incorect în care au fost acestea realizate: rampe la unghiuri impracticabile, treceri fără semnalizatoare acustice, lipsa suprafețelor tactile pe sol, trotuare denivelate * este drept, eforturi se fac în această privinţă, totuşi ele sunt cu mult sub nivelor măsurilor implentate în alte oraşe

 

 

Accesibilizarea orașului Iași trebuie să devină o prioritate pentru administrația locală! Demersul este susţinut de membrii Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași, care eu expus, nu o singură dată, problemele de accesibilitate de la nivelul pietonalelor ieșene, care deși au fost reamenajate recent, nu respectă standardele impuse de legislația în vigoare. Practic, peste 11.000 de persoane din Iași sunt afectate în fiecare zi de lipsa accesibilizărilor sau de modul incorect în care au fost acestea realizate: rampe la unghiuri impracticabile, treceri fără semnalizatoare acustice, lipsa suprafețelor tactile pe sol, trotuare denivelate etc.

„Facem apel la administrația locală ieșeană pentru a sublinia necesitatea unui program coerent de reabilitare a căilor de acces stradale de la nivelul întregului oraș, în conformitate cu standardele impuse de Normativul 051/2012 privind adaptarea clădirilor civile și a spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. APTA își manifestă, o dată în plus, disponibilitatea de a asigura consultanță în dezvoltarea acestui proiect integrat de accesibilizare a orașului, și avem speranța că inițiativa noastră va declanșa un dialog constructiv cu edilii Iașului”, spun membrii asociaţiei.

Rampe abrubte

Una dintre cele mai mari probleme le întâmpină cei nevoiţi, din nefericire, să folosească scaunele rulante. Majoritatea rampelor din oraş au o înclinaţie de 15%, cu mult peste standardul de 5-7% existent în alte oraşe mari. „Din această cauză sunt nevoit să cobor pantele cu spatele, altfel risc să mă răstorn”, spune unul dintre ieşenii imobilizaţi într-un scaun rulant. La fel stau lucrurile şi la trotuare. Unele nu oferă acces comod persoanelor cu dizabilităţi, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt şi trotuare care nu dispun de această facilitate. 

Fără semafoare acustice

În ceea ce priveşte dispozitivele de sonorizare la semafoare, cu ani în urmă, odată cu finalizarea implementării Sistemului de Management de Trafic, se spunea că 40 astfel de treceri vor dispune de această facilitate. Au fost montate aceste semafoare pe bulevardul Păcurari, la intersecţia cu Aleea Cimitirului Evreiesc, la intersecţia de la Moara de Foc, intersecţia din zona Gării Iaşi, Spitalul Spiridon,, Ţesătura, la trecerea de pietoni de la Minerva, la trecerea de pietoni de la Spitalul de Recuperare Iaşi, la trecerea de pietoni de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi la intersectia din Tudor Vladimirescu. Ulterior, pe considerentul că fac zgomot şi nu sunt decât rareori utilizate de nevăzători, multe dintre acestea au fost scoase din funcţiune. Practic, în acest moment, semafoarele cu semnalizare acustică se regăsesc într-un raport de un semafor la trei intersecţii mari.

Banda tactilă din staţii, o glumă proastă

Grija pentru semenii cu deficiențe locomotorii sau de vedere nu a fost nici măcar apanajul firmelor care au lucrat la implementarea investițiilor derulate pe fonduri europene. Pasajul Piața Unirii este evitat cu bună-știință de ieșenii imobilizați în cărucioare pentru simplul fapt că acele platforme elevatoare sunt dificil de utilizat. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește investiția de pe Nicolae Iorga – Doi Băieți. Aici, peroanele de călători ar fi trebuit dotate cu benzi de ghidare pentru nevăzători, numai că ceea ce a montat constructorul și felul cum a făcut-o nu se poate numi ajutor pentru ieșenii cu deficiențe de vedere. „Uitați-vă în Occident ce înseamnă o bandă tactilă. Nu mizeriile astea din stațiile ieșene, care au cel mult 10 cm lățime. Nu mai vorbesc de faptul că nu nu le-au pus pe întreaga lungime a peroanelor”, spune un nevăzător ieșean. Acesta susține că aceeași problemă o au și refugiile de pe Axa Sud, CUG – Podu Roș.

Evident, în alte orașe, astfel de situații sunt tratate cu maximă seriozitate de edili. În Drobeta Turnu Severin de exemplu, în staţiile de autobuz şi în intersecţiile din municipiul au fost montate benzi rezonatoare, confecţionate dintr-un material special, care îi ajută pe nevăzători să se orienteze în trafic. Este vorba de un marcaj pentru a găsi direcţia în staţie de către nevăzători și care-i ajută pe aceștia să urce în autobuze. Benzile sunt făcute dintr-un material special, cu denivelări, care se lipesc cu o vopsea specială. Primăria oraşului nu s-a oprit aici și a extins inițitiva și la trecerile de pietoni din oraș.

Ce se va face

Totuşi, câțiva pași s-au făcut. În acest moment toate cele 100 de autobuze noi dispun de rampe pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, dar și de spațiu special rezervat acestora. Pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vedere se lucrează la extinderea semaforizării acustice în intersecții. Acest tip de semaforizare este prezent deocamdată în 32 din cele 91 de intersecții din Municipiul Iași. „Vrem să asigurăm persoanele cu dizabilități de deschiderea noastră în ceea ce privește îmbunătățirea accesibilizării orașului. Pe proiectele finanțate din fonduri europene în vederea achiziției de autobuze electrice și de tramvaie noi avem acoperit inclusiv capitolul de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. De asemenea, pentru aceeași categorie de persoane am prevăzut achiziția de biciclete speciale în cadrul proiectului de Bike sharing”, declara primarul Mihai Chirica la o întâlnire cu organizaţiile de profil. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Există riscul ca focul să se extindă
04/05/2024 16:37

Un incendiu puternic a izbucnit, in urmă cu putin timp, langă Mănăstirea Voronet din orasul Gura Humorului, in judetul Suceava. O casă aflată la doar cateva sute de metri de biserică a luat foc. Din cau ...

MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți
04/05/2024 15:12

Fosta sefă a Sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori in mai putin de o lună, a depus o plangere penală impotriva rudelor p ...

Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei