Investiţii ratate în 2015

default

Dimensiune font:

| 05-01-2016 05:20

La fiecare început de an administraţiile locale şi judeţene fac planuri mari, scriu liste întregi cu proiecte pe care le promit spre finalizare şi visează cu ochii deschişi la realizări imense * după 12 luni de propagandă se caută scuze, vinovaţi şi se fac promisiuni de mai bine * ca de obicei, de vină sunt banii mereu insuficienţi * puţini vorbesc despre nepricepere, delăsare sau chiar minciună 

2015 ar fi trebuit să fie pentru multe administraţii din Regiunea de Nord-Est anul finalizării marilor investiţii. Din păcate, socoteala din birou nu s-a potrivit deloc cu cea de pe teren, lucru dovedit când s-a tras linie. Problema nu este doar amânarea unor investiţii, ci mai degrabă efectul pe care acest lucru îl are asupra populaţiei din întreaga regiune. Cele mai mari investiţii nefinalizate sunt la Suceava, Botoşani şi Bacău.

 

Fisuri în loc de rută ocolitoare
Şoseaua de centură a Sucevei, care ar trebui să scoată traficul greu din municipiul reşedinţă de judeţ, nu a fost finalizată la timp. Investiţia trebuia să fie gata în 2012, însă execuţia a fost tergiversată de constructor. Ruta de 13 kilometri, a cărei construcţie a început în 2009, este împărţită în trei tronsoane şi doar unul a fost inaugurat anul trecut. Este vorba despre porţiunea care face legătura dintre „Zidul morţii”, intersecţia cu DN 17, până în zona Pătrăuţi. Celelalte două tronsoane sunt în construcţie, iar data la care ar trebui să fie inaugurate este incertă. Licitaţia ar trebui organizată la începutul acestui an, dar mare lucru nu se ştie. Se văd, în schimb, efectele întârzierilor - pe traseul celor două tronsoane nefinalizate au apărut alunecări de teren şi fisuri. „În urma expertizei realizate şi a studiilor geo, s-a constatat că acolo este un pământ neconform, vegetal, calcaros, ceea ce conduce la faptul că în timp nu va putea suporta sarcinile din traficul greu şi foarte greu. În zona celor două tronsoane nefinalizate sunt cele mai mari solicitări, de la Zidul Morţii până la intersecţia cu DN2, la ieşirea spre Fălticeni”, a explicat Ovidiu Laicu, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR).

Muzeul de Istorie, amânat pentru 2016
Nici restaurarea clădirii care găzduieşte Muzeul de Istorie nu a fost finalizată la timp. Investiţia era realizată cu fonduri europene, dar pentru că termenul nu a fost respectat, Consiliul Judeţean trebuie să termine proiectul cu bani din buzunarul populaţiei. Suma nu este deloc mică - 4 milioane de lei.

Cum a dat chix Botoşaniul
Două proiecte de anvergură finanţate şi cu fonduri europene sunt departe de a fi finalizate de Primărie, iar unul cu o valoare foarte mare al Consiliului Judeţean este încă în licitaţie. Este vorba despre celebrul Parc de agrement Cornişa, anunţat a fi cel mai mare complex de agrement din Moldova, şi reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”, trecute în contul Primăriei, şi extinderea reţelei de apă-canalizare cu care a tot defilat Consiliul Judeţean.
Parcul trebuia să fie gata anul trecut, însă cota de finalizare este de 85 la sută. Lucrările costă 60 de milioane de lei, din care jumătate sunt partea UE, iar jumătate au fost împrumutate de municipalitate. La teatru, şantierul este la nivelul de 30-35 la sută, iar primarul Ovidiu Portariuc este încrezător că totul va fi gata până în vară. Cu alte cuvinte, ce nu s-a făcut în ultimii trei-patru ani se va încheia în câteva luni, o ipoteză greu de digerat. Consiliul Judeţean s-a înecat în licitaţiile de la Nova Apaserv, unde, în schimbul a 107 milioane euro primite de la UE trebuia să extindă reţelele de apă şi canalizare, dar s-a împotmolit. Spre exemplu, la Dorohoi, unde încă este la etapa de licitaţii.

Ce mai au de făcut Vasluiul şi Bacăul
Unde nu-i cap e vai de proiect, aşa s-ar putea spune despre lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Modernizările au fost făcut cu bani de la UE, care nu s-a gândit că proiectantul ar putea uita de scara exterioară pentru incendiu...
Pe lista lucrările neterminate ar mai putea intra proiectul de management al deşeurilor, Centrul pentru educaţie incluzivă de la Negreşti şi la modernizarea Centrului de Asistenţă Medico-Socială de la Codăeşti. Valoarea totală este de aproximativ 35.000.000 lei, iar dacă lucrările nu sunt finalizate până la sfârşitul lunii iunie, autoritatea publică va trebui să plătească suma totală, ceea ce ar însemna blocaj financiar.
La Bacău sunt celebre lucrările la două artere importante din oraş – strada Milcov şi zona I. L. Caragiale, dar poate cea mai mare pierde a fost trecută în dreptul Observatorului Astronomic, unde tergiversarea licitaţiilor a dus la pierderea unei sume de 1.225.621,57 lei, fără TVA, pentru dotarea instituţiei, prima de acest gen deschisă în Moldova. „E adevărat că această zonă a dotării Observatorului nu este una foarte largă, la îndemâna oricui, şi probabil şi aceasta este explicaţia, dar sunt cauze obiective pentru nefinalizarea unui proiect”, a precizat Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău. După cum se vede, lucrări de mare amploare, care ar putea aduce beneficii Regiunii de Nord-Est sunt în stand-by din diferite motive. În timp ce şefii administraţiilor caută explicaţii, populaţia arată cu degetul spre ale zone unde totuşi se poate face treabă bună!

Citeşte şi: 2015, an greu pentru drumurile judeţului

Grupaj coordonat de Maura ANGHEL

Suceava nu are nicio groapă de gunoi ecologică
Nici Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), din care fac parte şi cele două gropi de gunoi ecologice, de la Moara şi Pojorâta, nu a fost finalizat în 2015. Lucrările de construcţie de la Pojorâta, executate în proporţie de peste 95%, au fost sistate din cauza iernii, iar problema privind staţia de tratare a levigatului de la Moara nu a fost rezolvată. În judeţ nu există nicio groapă de gunoi care să respecte standardele impuse de Uniunea Europeană. Deşeurile sunt depozitate pe platforme temporare aflate fie prin comunele judeţului, prin cele învecinate, adică Botoşani sau Neamţ. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei