Luni - Parchet, marţi - pauză, miercuri - Parchet, joi – pauză...

1 primar 2
1 primar 1

Dimensiune font:

| 16-12-2022 10:34

Mihai Chirica: „Bin Laden a fost prins şi anihilat de 42 de puşcaşi marini. La Iaşi, miercuri, au fost în Primăria Iaşi 46! Efectele, desigur, nu sunt aceleaşi, dar modalitatea de acţiune este una cât se poate de evidentă şi vizibilă. Nu suntem nici traficanţi de droguri, nici spălători de bani, nici infracţiuni de natură economică nu facem...”

Primarul Mihai Chirica a fost plasat, miercuri seară, de procurorii DIICOT Iaşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile şi are calitatea de inculpat. Iniţial, el a fost condus la audierile de la DIICOT în calitate de suspect, la fel ca alţi 29 de angajaţi din Primărie şi de la Cadastru. Toţi 30 sunt anchetaţi într-un dosar în care se fac acuzaţii de abuz în serviciu şi uzurpare a funcţiei într-un dosar privind autorizarea de construcţii imobiliare. Ieri, edilul-şef a oferit detalii despre acuzaţiile care i se aduc, spunând că că nu are nici cea mai mică emoţie. Singurul lucru de care Chirica s-a arătat deranjat constă în faptul că descinderile în forţă ale oamenilor legii afectează imaginea oraşului pe plan naţional.

Pentru primarul Mihai Chirica ziua de miercuri a fost ziua cea mai lungă. El a ajuns acasă cu mult după miezul nopţii. După mai bine de patru ore petrecute la audieri în sediul DIICOT, Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar. Procurorii antimafie îi aduc 8 acuzaţii pentru înscrisuri legate de urbanism, 7 pentru fapte de abuz în serviciu şi una de uzurpare a funcţiei. „A fost extins cazul din 2020, a domnului Zamoşteanu. Bineînţeles, tot pe probleme legate de urbanism, acelaşi blestem care urmăreşte de multă vreme situaţia din Iaşi. Mi s-a adus calitatea de suspect şi după aceea cea de inculpat în acest dosar. Va trebui să interacţionez mai puţin cu Direcţia de Urbanism şi cei care acţionează în zonă. În rest, îmi voi exercita funcţia”, a declarat primarul Mihai Chirica, după ce a ieşit de la audieri.

În perioada în care se află sub control judiciar îşi va delega atribuţiile. Deocamdată nu ştie cui şi cum, din cauza controalelor judiciare la care au fost supuşi şi ceilalţi angajaţi anchetaţi în dosar. La ieşirea de la audieri Mihai Chirica se arăta decis să conteste decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar.

42 puşcaşi marini pentru Bin Laden. 46 pentru suita de la Primărie

Doisprezece ore mai târziu, într-o conferinţă de presă, primarul şi-a arătat nemulţumirea faţă de impresionanta desfăşurare de forţe de ordine de la SAS şi BCCO care a fost adusă la Primăria Iaşi de procurorii DIICOT. Pentru Mihai Chirica, activitatea de ieri a anchetatorilor care au venit la Primărie a fost una disproporţionată, între ceea ce trebuia să se întâmple şi ceea ce s-a întâmplat de fapt. 

„În cursul zilei de ieri, practic întreg aparatul de conducere a fost chemat la audieri. Toate birourile de aici, viceprimari, foşti, toată direcţia de Urbanism, Cadastru. Sigur, instituţiile statului trebuie să îşi facă datoria şi să culeagă datele pentru a putea să judece în mod obiectiv pentru orice faptă pe care dumnealor o consideră suspectă. Ca o paranteză, de exemplu, Bin Laden a fost prins şi anihilat de 42 de puşcaşi marini. La Iaşi, miercuri au fost în Primăria Iaşi 46! Efectele, desigur, nu sunt aceleaşi, dar modalitatea de acţiune este una cât se poate de evidentă şi vizibilă. Nu suntem nici traficanţi de droguri, nici spălători de bani, nici infracţiuni de natură economică nu facem. Suntem o autoritate publică unde dacă se greşeşte cu vinovăţie se plăteşte, dacă se greşeşte din greşeală, că oricine munceşte greşeşte, atunci sunt măsuri administrative”, a spus primarul Chirica.

Ca modalitate de lucru, primarul înţelege că într-un stat de drept lucrurile trebuiau să se întâmple altfel, adică procurorii să vină la instituţia administrativă şi să solicite documentele pe care le doreau. Dacă nu eşti în stare să le depui la termen din neştiinţă sau din rea voinţă, atunci instituţia poate apela şi la alte măsuri pentru a putea satisface această necesitate. În caz contrar, ca orice instituţie civilizată înfiinţată în baza legilor în vigoare, răspunde de fiecare dată, fapt care se întâmplă în mod curent cu toate instituţiile statului, chiar dacă ele aparţin de Justiţie sau orice altă natură. Nu am avut decât un singur incident, anul trecut, când s-a rătăcit o adresă de înaintare a unui Parchet, nu s-a ajuns la termen şi procurorul însuşi a venit să îşi ridice documentele crezând că e rea intenţie. Le-a avut în mai puţin de o oră. A fost o neglijenţă de servici a unuia dintre colegii mei. Indiferent care sunt consecinţele acestui dosar, e foarte clar, trebuie să plătească. Şi eu voi fi cel care susţin vehement acest lucru. Am spus şi ieri, am spus şi prin plângerile penale pe care le-am mai făcut până acum”, a spus Mihai Chirica, subliniind că Primăria este o instituţie care emite zeci de mii de documente.

„De-a lungul unui an emitem 4,9 milioane de file pe care le transmitem către diverşi beneficiari. În calitate de primar, în ceea ce priveşte activitatea Direcţiei de Urbanism, semnez şi emit documente administrative aproximativ 1500-1600 pe an, certificate de urbanism – 4.000 - 4.500 pe an”, a spus primarul. 

Primar fără emoţii. Doar obosit...

Chiar dacă este pus sub control judiciar pentru 60 de zile şi nu are voie să vorbească cu cei de la Urbanism, primarul a spus că nu are emoţii nici în acest dosar instrumentat de DIICOT.  Dar s-a arătat supărat că descinderile în forţă afectează imaginea oraşului pe plan naţional. Nu am cea mai mică emoţie, decât foarte multă oboseală. Este destul de greu pentru un primar să aibă luni Parchet, marţi - pauză, miercuri - Parchet, joi - pauză, presupun, vineri o să mai vedem. Actul administrativ trebuie să continue. Nu este vorba numai de imaginea primarului, că nu sunt în alegeri. Sunt în mandat încă. Este vorba de imaginea oraşului nostru care ieri a fost una foarte proastă. Nu am cea mai mică emoţie referitoare nu doar la această cauză a omului de afaceri Zămoşteanu, ci şi pentru orice altă cauză. Ştiu foarte clar ce fac şi cum fac. Eu nu sunt decât demnitarul acestei Primării. În spatele meu este un aparat de 679 de persoane. orice persoană care nu-şi face treaba cum se cuvine din rea voinţă sau nepriceprere trebuie să plătească. Dacă e din nepricepere, plăteşte administrativ, ceea ce s-a şi întâmplat, dacă este din rea voinţă plăteşte penal. Acest lucru trebuie să se întâmple. Nu am acuzat decât atunci când am avut date certe. Restul, rămâne la latitudinea organelor de anchetă. Nu am cea mai mică emoţie, decât foarte multă oboseală. Este destul de greu pentru un primar să aibă luni Parchet, marţi - pauză, miercuri - Parchet, joi - pauză, presupun, vineri o să mai vedem. Actul administrativ trebuie să continue. Nu este vorba numai de imaginea primarului, că nu sunt în alegeri. Sunt în mandat încă. Este vorba de imaginea oraşului nostru care ieri a fost una foarte proastă”, a spus primarul Chirica.

Dificil este faptul că în următoarele zile trebuie să găsească înlocuitori sau trasee diferite pentru angajaţii din Primărie anchetaţi în caz, pentru a nu încălca restricţiile impuse de procurorii de caz.

Harabagiu: Au greşit persoana”

La rândul său, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu spune că procurorii au încurcat personajele. A aflat asta pe pielea lui, după mai bine de 14 ore de când a fost ridicat din biroul său pentru a fi dus la audieri. Am fost luat în calitate de suspect şi lăsat să plec acasă în calitate de cetăţean”, a spus fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

Iniţial, el a fost luat de procurorii DIICOT şi dus cu maşina la audieri sub acuzaţia de uzurpare de funcţie şi fals intelectual. Am ajuns undeva la ora 11 la sediul IPJ, la ora 20 la DIICOT, iar la ora 2 noaptea, când mi-au prezentat acuzările, am constatat cu toţii că nu era semnătra mea. Ba mai mult, grav e că niciun lucrător nu a verificat documentul respectiv. În data de 10 august 2021, când se presupune că am săvârşit faptele, eram sub control judiciar dat de acelaşi procuror, în acelaşi dosar. E imposibil că nu şi-a amintit nimeni de acest fapt. Grav este că nici măcar conţinutul documentului, care e semnat de fapt de actualul viceprimar, nu face altceva decât să arate situaţia reală a imobilului, ceea ce spune şi DIICOT. Documentul nu a fost folosit. În schimb fost folosit un altul. Practic am fost confundat. Bine că nu mi-au spart uşa de la birou. Sunt curios să aflu cine plăteşte combustibilul de la duba cu care am fost luat, cine plăteşte salariile anchetatorilor şi forţelor de ordine care au stat aici. Până acum nu a mai fost nicio asemenea descindere de forţe de ordine. Nici în primărie, nici în oraş. Vii cu luptători SAS, când de fapt ar trebui să se îndrepte spre zonele unde e traficul de persoane”, a spus fostul viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Lucian STATE, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Pastorala de Paști a IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei - „Prin rănile Lui noi toți ne-am vindecat”
04/05/2024 17:31

Iubiţilor preoţi din parohii, cuvioşilor vieţuitori ai sfintelor mănăstiri şi drept-credinciosului popor al lui Dumnezeu din Arhiepiscopia Iaşilor: har, bucurie, iertare şi ajutor de la Dumnezeu Cel ...

Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Există riscul ca focul să se extindă
04/05/2024 16:37

Un incendiu puternic a izbucnit, in urmă cu putin timp, langă Mănăstirea Voronet din orasul Gura Humorului, in judetul Suceava. O casă aflată la doar cateva sute de metri de biserică a luat foc. Din cau ...

MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți
04/05/2024 15:12

Fosta sefă a Sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori in mai putin de o lună, a depus o plangere penală impotriva rudelor p ...

Lumină de la Ierusalim și concurs de ciocnit ouă, de Paște, la Suceava
04/05/2024 10:43

Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, le-a transmis celor ce vin in Bucovina invitatia de a participa duminică, 5 mai, in prima zi de Pasti, la traditionalele concerte organizate in perio ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
04/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei