Mâncăruri de post recomandate în localurile din Moldova EXCLUSIV
Dimensiune font:
Mâncarea de post din 2017 ar fi părut în urmă cu 10-15 ani ceva de vis pentru orice altă perioadă a anului * dacă înainte postul însemna foarte mulţi cartofi şi fasole, acum meniul este foarte variat
În restaurantele din Botoşani, bucătarii se întrec în a scoate preparate care de care mai sofisticate astfel încât mâncarea de post să se ridice la acelaşi nivel cu cea care conţine proteină animală.
Paul Tomescu este proprietarul celui mai apreciat restaurant din zona centrală a municipiului Botoşani, câteva sute de clienţi trecându-i pragul zilnic atraşi de bucatele pregătite în bucătăria sa. El spune că nu are un meniu special de post, dar orice client care comandă ceva lipsit de carne, ouă şi produse lactate va fi răsfăţat. „Nu avem un meniu de post pentru că lumea este suspicioasă să nu se atingă preparatele de post cu tigăile în care pregătim carnea aşa că pregătim produse de post doar dacă ni se cere”, a declarat Paul Tomescu.
Potrivit acestuia, botoşănenii s-au reorientat – de la clasica salată orientală şi sărmăluţele de post, acum poftesc la hribi cu usturoi, ciuperci sotate şi la cartofi cu ierburi aromatice. Alţii la humus, falafel, salate atent migălite ori fresh-uri. Nu mai este ca în anii trecuţi, când urzicile, orezul, fasolea şi cartofii erau baza. Gusturile se schimbă, la fel ca şi oamenii. Unde mai pui că burgerii vegetali, „frigăruile” din legume ori alte bunătăţi sunt la mare căutare.
Deserturi raw-vegan
Între post şi veganism nu pare a fi nicio diferenţă, iar cei care în mod obişnuit nu consumă carne, lapte sau ouă nu par să sufere prea mult, mai ales când au la dispoziţie sfaturile Tatianei Aslan, managerul unui alt complex foarte apreciat la Botoşani. Ea spune că există o clientelă din ce în ce mai pretenţioasă inclusiv la mâncărurile de post. „Se spune că facem cel mai bun humus din Botoşani şi nu numai, dar ne lăudăm şi cu fel de fel de salate, cu chiftele din soia, mini-şniţele din soia, dar şi cu clasica fasole bătută”, am aflat de la Tatiana Aslan. Deserturile raw-vegan sunt o altă specialitate căutată, deliciul de ciocolată fiind una dintre piesele de rezistenţă în această nişă care acum este numită „de post”. „Avem nişte deserturi fabuloase raw-vegan, apreciate şi de cei care nu sunt musai adepţii acestui stil alimentar. Deliciul de ciocolată este unul dintre cele mai căutate, la fel şi tarta cu fructe şi lapte de cocos sau cheesecake cu caju este ceva ce trebuie încercat”, ne-a invitat Tatiana Aslan.
În restaurantele cu autoservire, care ocupă un cu totul alt segment de piaţă, la mare căutare este tradiţionalul borş de fasole sau borş de sfeclă, orezul cu legume şi piureul de cartofi cu pârjoale de fasole sau cartofi şi salată de murături. Din păcate, postul nu mai este chiar uşor de respectat dat fiind preţurile mari ale fructelor şi legumelor. În plus, alternativele de pe piaţă, cum ar fi conservele de humus, bamele congelate ori varza de Bruxelles sunt uneori mai ieftine decât fasolea.
Alina CALINIUC
„Tarta cu fructe şi lapte de cocos sau cheesecake cu caju trebuie încercate” - Tatiana Aslan, managerul unui restaurant din Botoşani
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau