Monumentele istorice, mărturiile de piatră ale trecutului

monument
monument2

Dimensiune font:

| 05-10-2023 07:00

 Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a găzduit ieri Simpozionul Internațional „Monumentul -  tradiție și viitor” * de 25 de ani, evenimentul, unic în România, reunește la Iași muzeografi, cadre universitare, experți în construcții și restaurare, arhitecți * la final, primarul Mihai Chirica a decernat patru titluri de Cetățean de Onoare unor specialiști cu rezultate notabile în domeniu

Pe străzile vechi ale Iașului, unde fiecare piatră pare să șoptească povești ale trecutului, monumentele istorice se înalță mândre, se contopesc cu cerul și pământul. Mărturii vii ale vremurilor pe care le-au traversat, ale faptelor bune și mai puțin bune, ale dezvoltării și ale identității naționale, clădirile au fost vedetele Simpozionului Internațional „Monumentul -  tradiție și viitor”. Evenimentul, unic în România, a reunit specialiști de la muzeele ieșene, istorici, cadre universitare, Muzeul Național Bruckenthal Sibiu, Arhivele Naționale Iași, Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, Ateneului Național Iași, Institutului Național pentru Patrimoniu, Direcției Județene pentru Cultură, experți în construcții și restaurare, arhitecți, făcând ca Sala Mare a Teatrului Național să fie arhiplină. Monumentele istorice sunt pagini sculptate în piatră, păstrând în adâncul lor esența vremurilor apuse, care înnobilează prezentul și iluminează viitorul. Sunt pagini nescrise ale trecutului, mărturii de neprețuit ale moștenirii și frumuseții care ne leagă de rădăcinile noastre și ne inspiră în timpul ce va veni, de aceea este foarte important să-l celebrăm, să-i redăm valoarea, acolo unde este nevoie, să îi oferim locul pe care îl merită în comunitate, a spus, în deschidere, dr Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal și inițiator al simpozionului. „O manifestare pe care doar Iașul a avut curaj să o lanseze. 25 de ani înseamnă puțin raportat la vârsta monumentelor, dar este enorm dacă ținem cont că este o manifestare unică, prin care s-a pus focus pe clădirile emblematice ale țării, multe reușind astfel să fie salvate, potrivit aprecierilor ministrului Ioan Opriș.

„Am avut încă de la bun început sprijinul multor companii de construcții, am Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, al armatei, Institutului Național pentru Patrimoniu și împreună am parcurs un drum frumos, al reușit să restaurăm și să punem în valoare multe monumente, a adăugat dr Aurica Ichim, care, pentru meritele aduse în acest domeniu, a primit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, conferit de Patriarhia Română. Distincția i-a fost înmânată de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a transmis și mesajul de la București. „Vai de cel singur, spun scrierile vechi, dar uite că împreună putem face multe lucruri bune și trainice și apreciez toate eforturile făcute pentru salvarea multor monumente, a spus IPS Teofan.

Istorii cuprinse în piatră

Monumentele istorice nu sunt doar pietre vechi și reci, sunt vii, sunt puncte de legătură între prezent și trecut. Ele ne oferă o perspectivă reală asupra rădăcinilor noastre, ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem și de unde venim. Monumentele istorice sunt, de asemenea, mărturii ale rezilienței și ale spiritului uman. În ciuda tuturor adversităților, războaielor și calamităților naturale, au rezistat, ca niște faruri de istorie care ne ghidează către înțelegerea unui trecut plin de semnificații. Pentru comunitățile locale, aceste monumente sunt surse de mândrie și reprezintă o parte vitală a identității lor. Educația și aprecierea față de aceste monumente în rândul tinerelor generații este crucială pentru a asigura conservarea și valorificarea lor pe termen lung, a punctat și primarul Mihai Chirica, apoi a adus în atenție edificiile restaurate cu fonduri europene, cum ar fi Mănăstirile Golia, Frumoasa, Palatul Braunstein, Casa Pogor, dar și cele cu bani oferiți de către Guvernul României - Teatrul Național, Palatul Culturii etc.  

Monumentele istorice sunt mai mult decât simple structuri arhitecturale, sunt voci ale trecutului care ne învață despre cine suntem, sunt faruri care ne ghidează în prezent și ne luminează drumul către viitor. Ca urmare, reverența făcută celor care au susținut aceste demersuri era mai mult decât necesară, întâlnirea încheindu-se cu decernarea titlurilor de Cetățean de onoare al Iașului unor personalități. Pe scenă au urcat prof. univ. Tereza Sinigalia, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă „George Enescu” din Iași, istoric de artă și specialist al nstitutului de Istoria și Teoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române, fost director al Institutului Național al Monumentelor Istorice, prof. univ. Eugen Târcoveanu, membru al Academiei de Științe Medicale din România, Constantin Fârtea, un expert care a participat la restaurarea multor monumente ieșene, la fel ca și arhitectul Ioan Sassu. De numele lor se leagă o serie de restituiri istorice în ceea ce privește patrimoniul construit.

Clădirile emblematice ale Iașului ne spun poveștile strămoșilor noștri, ale victoriilor și înfrângerilor lor, ale speranțelor și visurilor lor. E o legătură misterioasă și profundă între trecutul încrustat în piatră și prezentul efemer în care trăim.

Cu fiecare pas pe aleile străjuite de statui și plăci comemorative, simți cum pulsația istoriei te învăluie. Turiștii și localnicii deopotriva sunt atrași de magnitudinea și misterul pe care aceste monumente îl emană. Un ghid priceput poate deschide uși către epoci apuse, fiecare cameră și coridor vorbind despre oameni, evenimente și idei care au modelat destinul națiunii.

La un nivel mai profund, monumentele istorice sunt un reper de identitate culturală și națională. Ele sunt dovada palpabilă a continuității și rezilienței unei națiuni, simboluri ale trecerii timpului și ale istoriei împărtășite. În ciuda anilor pe care îi poartă, sunt vulnerabile. Timpul, vremea, neglijența umană și conflictul pot eroda și chiar distruge aceste legături cu trecutul. Eforturile de conservare și restaurare sunt cruciale pentru a asigura că aceste relicve prețioase vor continua să inspire și să educe generațiile viitoare. Fiecare zgârietură reparată, fiecare piatră repusă la loc, este o victorie mică în lupta împotriva uitării.

Maura ANGHEL, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Centru de recuperare de tip ambulatoriu destinat persoanelor cu afecțiuni neuromotorii
03/05/2024 08:30

Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) a depus spre finantare către Guvernul Romaniei un proiect in valoare de 3.376.214,68 lei fără TVA privind infiintarea unui centru de ...

Numărul salariaților din județul Iași, în creștere
03/05/2024 08:22

Efectivul de salariati din judetul Iasi la data de 1 martie 2024 a fost de 195.146 de persoane, in crestere cu 3.352 de persoane (+1,7%) fată de luna corespunzătoare din anul 2023 si in crestere cu 665 de per ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei