Parcul Şipote, ofilit de nepăsare

default

Dimensiune font:

| 14-06-2014 06:00

Cel mai mare spaţiu de relaxare din Suceava, aflat la poalele Cetăţii de Scaun, a fost lăsat de izbelişte * de Şipote mai vorbesc doar candidaţii aflaţi în campanie şi pensionarii nostalgici

Cel mai mare parc din municipiul Suceava este lăsat în paragină parcă în mod intenţionat. Este vorba despre parcul Şipote, care se află la poalele Cetăţii de Scaun a domnitorului Ştefan cel Mare. Amenajarea se întinde pe circa şapte hectare şi ar trebui să fie cartea de vizită a oraşului. În schimb, este o groapă de gunoi în toată puterea cuvântului, plin de bălării, cu urzici ce depăşesc un metru. Este lesne de înţeles că parlamentarii de Suceava au uitat să salveze bătrânul parc, aşa cum au tot promis în campania electorală din anul 2012.
Raiul gunoaielor
Accesul în Parcul Şipote se face prin centrul oraşului. Parcul trebuie străbătut pentru a se putea ajunge la măreaţa fortăreaţă zidită de Ştefan cel Mare. Numai că prea puţini sunt cei care se mai încumetă, chiar şi ziua în amiaza mare, să facă această excursie, pentru că peisajul a devenit dezolant. Aleile betonate sunt crăpate şi invadate de buruieni. Treptele care duc spre Cetate sunt deteriorate, pe alocuri nu mai au nici măcar o bară de susţinere şi protecţie.
Pârâul Şipoțel, cel de care se leagă istoria oraşului, e plin de gunoaie. Un sucevean de bună-credinţă a încercat să-l cureţe şi a îndepărtat mizeria, dar a uitat să transporte resturile acolo unde le este locul, adică la coşul de gunoi. Grămezile de deşeuri au căpătat un miros greu de suportat şi dau zonei o imagine de coşmar. Din păcate aceasta nu este singura problemă. Cele două coşuri de gunoi existente în parc sunt mai tot timpul pline, iar turiştii aruncă gunoaiele pe unde apucă.
Întuneric şi mizerie
În Şipote sunt probleme care pot fi rezolvate cu foarte mulţi bani şi sunt neajunsuri care pot fi rezolvate foarte uşor, cu puţin interes din partea autorităţilor locale. De exemplu, vegetaţia care creşte în neştire şi dă senzaţia că parcul este de fapt o pădure sălbatică, ar putea fi curăţată de către angajaţii de la Domeniul Public al Primăriei Suceava. „Să le fie ruşine. Am înţeles că hoţii au furat becurile şi că noaptea nu este lumină, am înţeles că şi coşurile de gunoi au fost vandalizate, la fel ca şi băncile. Dar nu mai pot să înţeleg de ce Primăria Suceava nu este în stare să taie urzicile care au ajuns la peste un metru”, ne-a declarat suceveanul Alin Cerb. În replică, viceprimarul Ovidiu Doroftei ne-a declarat că municipalitatea nu poate să cheltuiască bani pentru întreţinere deoarece parcul se află în proprietatea Direcţiei Silvice. Pe de altă parte, cei de la Romsliva au spus în nenumărate rânduri că în actele lor, Şipote este pădure şi nu parc.
Minciuni peste minciuni
Parcul Şipote a fost amenajat în anii '70. Era mândria oraşului, mai ales că pe colinele acestuia a fost ridicată şi statuia domnitorului Ştefan cel Mare. „Parcul era incredibil de frumos. Era curat şi era locul de întâlnire al oamenilor din oraş. În altă parte nu aveai unde să mergi. Veneau oamenii, îşi făceau fotografii, era ca în staţiune”, ne-a spus un pensionar.
După 1989, Şipote a fost abandonat de autorităţi şi a început să se degradeze odată cu trecerea timpului. Parcul s-a transformat într-un subiect amintit de candidaţi doar în campaniile electorale şi uitat imediat, după ce urnele începeau să se închidă. Campion la promisiuni legate de şipote este deputatul PNL Ştefan Alexandru Băişanu. El a spus în 2012 că va face demersurile necesare pentru ca obiectivul să ajungă în proprietatea Primăriei Suceava, în aşa fel încât municipalitatea să poată face investiţii. A promis şi a uitat aşa cum a făcut şi Gheorghe Flutur pe vremea când era ministru al Agriculturii.
Oana ŞLEMCO

 

Nu doar parcul Şipote a fost dat uitării, ci şi statuia domnitorului Ştefan cel Mare. Plăcile de travertin de pe soclul statuii se desprind bucată cu bucată. Noroc că prin zonă nu trece mai nimeni, din cauza buruienilor, că altfel vizitatorii ar fi în pericol 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei