Părintele Constantin Leonte a fost condus pe ultimul drum FOTO

default

Dimensiune font:

| 22-02-2016 14:44

Un număr impresionat de preoţi şi credincioşi şi-au luat rămas bun şi l-au condus pe ultimul drum pe părintele Constantin Leonte. Preotul Constantin nu a plecat însă singur, l-a luat cu el pe drumul veşniciei şi pe socrul său. Prietenul şi fostul său coleg, ÎPS Teofan, a oficiat slujba de înmormântare. 

Îndureraţi, mii de credincioșii băcăuani şi peste o sută de preoţi şi-au luat rămas bun şi l-au condus pe ultimul drum pe blândul părinte Constantin Leonte, la biserica “Sfântul Gheorghe” din Bacău, unde a slujit aproape un deceniu. Plecat dintre noi la doar 56 de ani, părintele Constantin Leonte a luat în călătoria către Împărăția lui Dumnezeu și pe bătrânul tată socru, Neculai Șenchea, om apropiat de Biserică și devotat enoriaș al parohiei „Sfântul Gheorghe”.
Preotul Constantin Leonte a participat la ultima slujbă pământească alături de fii săi duhovniceşti şi de credincioşi, la Sfânta Liturghie din duminica începutului de Triod. Rugăciunile preoţilor slujitori şi lacrimile celor prezenți s-au împletit cu pacea și liniștea revărsate de Duhul Sfânt, cu florile și gândurile de compasiune ale apropiaților, cu smerita închinare de bun rămas a celor ce l-au însoțit pe părintele Constantin de-a lungul anilor de școală, cu mângâierile neputincioase ale familiei.

Înmormântat de prietenul şi fostul său coleg ÎPS Teofan
Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba înmormântării socrului părintelui, pentru ca apoi biserica “Sfântul Gheorghe” să devină neîncăpătoare pentru numărul preoţilor şi a credincioşilor prezenţi la slujba înmormântării preotului Constantin Leonte. La slujba de înmormântare au participat preoți din întreaga Moldovă şi din Dobrogea, slujitori din diverse eparhii, foști elevi ai părintelui, colaboratori sau foști colegi de școală din Iași, Botoșani, Constanța și Suceava.
Slujba de prohodire a fost oficiată de cel care i-a fost coleg de facultate și prieten părintelui Constantin, ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. ÎPS Părinte Teofan l-a descris în doar câteva cuvinte pe părintele Constantin, un om foarte sensibil si cald, un adevărat erudit, un profesor extraordinar, un orator iscusit şi pe înţelesul tuturor, şi mai ales un om blând şi senin, dar de prea puţini înteles în timpul vieţii sale. „Iată cum definește Cartea Sfântă viața unui preot: „În credință și în dragoste, în nădejede și blândețe, în curățenie și în vrednicie preoțească, pururea pomenite cu bună-cinste, te-ai  înfrumusețat de Preaveșniccul Dumnezeu Căruia ai și slujit în această viață.” Poate fi o înălțime mai mare decât cea cuprinsă în aceste cuvinte?! Spre acestea părintele Constantin a tins din toată inima. Niciodată nu ajungem acolo, dar vai de cel care pierde ținta la care trebuie să ajungă! Am simțit mereu că părintele tindea către aceasta”, a mărturisit Teofan.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a încurajat îndurerata adunare explicând că: „Pentru cei care cred în Înviere nu este loc de plâns. Noi nu plângem pentru cel plecat în lumea veșniciei, ci pentru noi, care rămânem fără soț, fără tată, fără copil, fără duhovnic, fără prieten. Nu trebuie să uităm că „și dacă trăim și dacă murim, ai Domnului suntem!” Și părintele Constantin a fost al Domnului, este al Domnului și îl rugăm pe Domnul să fie al lui și în veșnicie. Din slava Împărăției cerurilor, cel plecat dintre noi, ne spune că viața este scurtă, că viața noastră este în mâna Domnului.Omenește nu este ușor, dumnezeiește totul este posibil!”.
În urma părintelui Constantin, în mare durere şi suferinţă au rămas o soţie şi o fiică, pe care ÎPS le-a încurajat, citindu-le din slujba înmormântării preoţilor, în care sunt inserate câteva cuvinte ca din partea celui plecat prin care îi asigură pe cei rămaşi că acum se odihneşte, că este la linişte şi pace, iar pee i nu vrea să-i vadă suferind.
Despre persoanlitatea ortdodoxiei din Moldova, despre părintele Constantin Leonte au vorbit şi prof. dr. Ghiorghi Iorga, din partea ISJ Bacău, Romeo Stavarache, primarul Bacăului, și pr. Eduard Vasile Cozma, în calitate atât de fost elev, cât și de cadru didactic la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.
Deşi nu a luat cuvântul la slujba de înmormântare, părintele Constantin Gherasim, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Bacău, a scris pe site-ul parohiei cuvinte pline de durere şi regret cuprinse într-o “Scurtă scrisoare către părintele profesor Constantin Leonte”: „Părinte profesor, astăzi a fost biserica plină, de dimineaţă până seara târziu. E ca la Sfintele Paște. Știu că ți-ar plăcea imaginea tinerilor de toate vârstele la rugăciune. Te-ai luptat de la catedră, prin articole și conferințe, să faci cumva să vină cât mai multe suflete curate la întâlnirea cu Hristos.
Ieri dimineață, la primele ore, a fost și părintele Arhiepiscop Ioachim. A rostit rugăciunile acelea profunde pe care mi le tâlcuiai în diminețile când dialogam despre sfintele Taine și ierurgii. Au venit și copiii de la școală cu doamnele profesoare și foștii elevi de la Seminar, preoți prin toată Moldova, și foștii colegi de facultate. Au cântat frumos și diaconii de la Catedrala din Roman și maicile de la mănăstirea Agapia. Preoții care predau Religia au făcut, și ei, o mică slujbă. Era firesc pentru că le-ai fost inspector și te-ai zbătut pentru fiecare dintre ei la începutul anului școlar. Nu mai spun de creștinii noștri din Cornișa și cei de la Sfântul Nicolae, unde ai slujit trei decenii. Au trecut pragul mulți și au umplut biserica de flori. Așa cum îți place.
Să-ți mai amintesc că, în astea două zile, m-au oprit numeroși oamenii pe stradă să-mi transmită dragostea care ți-o poartă. Peste tot pe unde am umblat, cu gândul și inima la sfinția ta, m-am întretăiat numai cu acele cuvinte calde și blânde sădite în conștiințe. Toate alese din cufărul sufletului de creștinii pe care i-ai botezat, i-ai cununat sau i-ai mărturisit. (...)
Când am vorbit cu mama sfinției tale de plecare, mi-a mărturisit plângând ”Îmi va fi tare dor de el!” și am simțit acest dor atât de adânc căâ nu i-am deslușit capătul. Mi-a părut nemărginit și am tăcut.
Acum ce să-ți mai zic, plâng și mă rog părinte profesor să-ți găsești liniștea, pentru că noi vom rămâne tulburați în nemernicia păcatelor noastre!”

Traficul a fost oprit
Slujba a fost urmată de înmormântarea propriu-zisă, trupul neînsufleţit al părintelui Constantin Leonte fiind depus la Cimitirul Central Bacău, situat vizavi de Biserica “Sfântul Gheorghe”. Conform ritualului, familia, preoţii şi credinciosii au înconjurat biserica însoţindu-l pe părintele Constantin Leonte spre locul de odihnă vesnică. Traficul a fost întrerupt pentru ca sutele de preoţi, fii duhovniceşti, credincioşi şi familia să-l poată însoţi pe cel pe care l-au iubit şi poate prea puţin l-au preţuit în timpul vieţii sale, blândul părinte Constantin Leonte- şot, tată, preot, profesor universitar, inspector şcolar, dar şi publicist.  

Sonia PAVELESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei