Povestea Mănăstirii Răchitoasa FOTO

default

Dimensiune font:

| 21-05-2016 04:58

Pelerinii creştin-ortodocşi sunt aşteptaţi, alături de credincioşii de pe Valea Zeletinului, să ia parte mâine, de la ora 9.00, la slujba de sfinţire a Mănăstirii Răchitoasa, ce va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim * aşezământul monahal, ctitorit în veacul al XVII-lea, transformat după Legea Secularizării din 1863 în leprozerie apoi în cămin de bătrâni, a redevenit, după mai bine de 150 de ani, mănăstire inclusă în circuitul religios şi turistic * lăcaşul a fost restaurat printr-un proiect finanţat de UE, în valoare de 28.921.431,60 de lei


Mănăstirea Răchitoasa este unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri din zona centrală a Moldovei. Zidită pe Valea Zeletinului, în veacul al XVII-lea, purtând providenţialul hram „Adormirea Maicii Domnului”, a fost desfiinţată în urma Legii secularizării din 1863, de 150 de timp de 150 de ani. „Când vorbim despre Mănăstirea Răchitoasa, vorbim despre o durere întru nădejde, căci dincolo de cruce este Învierea. A fost o minune a Maicii Domnului care a dorit să se întoarcă aici”, avea să spună IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.


Mănăstirea ajunsă leprozerie

Povestea Mănăstirii Răchitoasa poate fi subiect de roman. Un roman ce-ar ilustra povestea păsării Phoenix, în varianta în care Dumnezeu a îngăduit ca un spaţiu sacru „să moară” pentru a renaşte mai luminos şi mai strălucitor. La sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, spătarul Ilie Ianaki, ctitorul mănăstirii, scria în testamentul său următoarele: „Cine s-ar amesteca a strica a noastră tocmeală şi aşezare ce am făcut să fie triclet şi proclet afurisit” adică, ne lămureşte el mai departe, „să fie blestemat de Domnul Dumnezeu şi de toţi sfinţii. Amin”. Din nefericire pentru aşezământul monahal de pe Valea Zeletinului, fiul ctitorului, Gavriil, s-a dovedit a fi incapabil să administreze mănăstirea şi, drept urmare, a închinat-o, în anul 1729, Mănăstirii Vatopedu de la Muntele Athos. La scurt timp, după cutremurul din 31 mai 1739, biserica Mănăstirii Răchitoasa s-a dărâmat. A fost refăcută după aproape un secol de „Iacob arhimandritul şi egumentul”, după cum apare însemnat în sfântul lăcaş.

Blocurile din Comăneşti vor intra în reabilitare

O altă lovitură grea avea să primească după secularizarea din anul 1863, când a suferit o dureroasă desfigurare, despre care avea să scrie însuşi eruditul ierarh Melchisedec Ştefănescu, episcop al Romanului, în anul 1882: „Mănăstirea aceasta este acum prefăcută în penitenciar pentru oameni fără căpătâi şi vicioşi. Biserica e în bună stare, dar încăperile mănăstirii, unde locuiesc deţinuţii, precum şi personalul administrativ al penitenciarului, sunt vechi, negrijite şi umede şi reclamă urgente îmbunătăţiri pentru ca penitenciarul să nu devină lăcaş de condamnaţi la moarte”, a consemnat marele Melchisedec. Cu alte cuvinte, Mănăstirea Răchitoasa a devenit „leprozerie”.


Anii de după 1990 au găsit într-una dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din zona Moldovei un aşa-zis cămin de bătrâni. Mai bine zis, spaţii cu minimum de confort pentru persoane vârstnice, lângă o biserică în stare de degradare, împrejmuite cu frânturi de ziduri care, prin structura şi forma lor, dezvăluiau vechimea acestui loc. „Totul a trecut printr-o transfigurare căci, mai întâi, a fost desfigurarea. Era imaginea unei tristeţi de nedescris văzând o mănăstire care, dintr-o venerabilă oază de linişte cum fusese gândită de ctitorii săi, a devenit un spaţiu pentru bătrâni ţinuţi în condiţii neprielnice. Era o durere şi pentru mănăstire şi pentru oameni, căci acolo era un spaţiu al izolării. Două suferinţe în acelaşi mănunchi. Acest fapt m-a întristat, dar nu m-a deznădăjduit”, şi-a amintit IPS Arhiepiscop Ioachim. „Mănăstirea desfiinţată abuziv după Legea secularizării din 1863 a fost reînfiinţată după 150 de ani, ceea ce înseamnă ca Maica Domnului a vrut să revină”, a mai spus ierarhul de la Roman.


Munca de zi cu zi pentru a reda lumina acestei grădini a Maicii Domnului, întunecată temporar de neputinţele unei societăţi definită fără dimensiunea filantropiei creştine, a însemnat coroborarea rugăciunii cu smerenia şi îndelunga răbdare. „La Mănăstirea Răchitoasa am împropriat sintagma «Hristos a murit iubind». Dincolo de toată suferinţa se întrezărea bucuria Învierii. Am aşteptat autorităţile pentru finalizarea noului azil de bătrâni, într-un proiect în care a fost implicat Consiliul Judeţean Bacău, fundaţia prinţului Dimitrie Sturza şi alte organizaţii de peste hotare”, a precizat IPS Părinte Ioachim.


28.921.431,6 de lei pentru mănăstire

Împletirea armonioasă a virtuţilor creştine s-a regăsit la micuţa obşte de maici care, alături de părintele protosinghel Eftimie Bolin, numit aici în anul 2005, a luptat pentru recăpătarea statutului pierdut al mănăstirii. „Chiliile noastre erau în sat, la o femeie bătrână, văduvă. Însă ziua veneam la mănăstire, la biserică. Asta până în anul 2007, când s-a construit noul cămin de bătrâni, situat la marginea satului Răchitoasa. După aceea, din 2008, am demarat proiectul pentru obţinerea de finanţare în vederea restaurării”, şi-a amintit protosinghelul Eftimie Bolin, duhovnicul de la Răchitoasa.

Anii de peregrinări la autorităţile centrale şi judeţene s-au încheiat prin finalizarea unui proiect ce a avut ca obiectiv dezvoltarea şi promovarea turismului cultural şi religios la Ansamblul de Monumente Istorice din zona Moldovei şi, în special, a Mănăstirii Răchitoasa, a cărui valoare totală a fost de 28.921.431,60 de lei. Acesta s-a derulat în perioada aprilie 2014 – decembrie 2015, iar între activităţile principale s-au realizat restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirilor de patrimoniu.


„Mulţumim celor care au ajutat la refacerea acestui ansamblul mănăstiresc, un patrimoniu ce rămâne în grija Bisericii şi care va reflecta cultura, civilizaţia şi spiritualitatea acestui popor” – IPS Arhiepiscop Ioachim

Sonia PAVELESCU
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei