Talentul lui Brâncuşi, perfecţionat pe băncile şcolii ieşene

default

Dimensiune font:

| 03-03-2017 05:15

 Gavril Siriteanu este sculptor, scenograf şi constructor de păpuşi despre care se spune că a moştenit talentul lui Constantin Brâncuşi * alăturarea celor două nume nu este deloc întâmplătoare, străbunicul artistului fiind unul dintre cei şase fraţi ai marelui sculptor * primii paşi în artă ai acestuia au fost făcuţi la Universitatea de Arte din Iaşi * maestrul Siriteanu este şi cel care a contribuit la crearea marionetei Pogany, recunoscută pentru îmbrăţişările terapeutice pe care le acordă

 Arta păpuşilor pentru teatru este un domeniu extrem de fascinant despre care, însă, prea puţine persoane ştiu prea puţine amănunte. Unul dintre aceste amănunte este acela că la Iaşi s-a şcolit şi specializat într-ale „păpuşilor” una dintre rudele lui Constantin Brâncuşi. Gavril Siriteanu, descendent din familia marelui sculptor şi constructor de păpuşi, a studiat la Iaşi. Printre numeroasele sale opere se numără şi „Pogany”, o păpuşă cunoscută drept „marioneta cu suflet”, deoarece ajută copiii să se vindece de timiditate.

 Citește și Singurul diacon străin care slujeşte în Iaşi: „Singura modalitate prin care poţi aduce pe cineva spre credinţă este prin iubire şi exemplu“

A te întâlni cu Sir înseamnă a învăţa permanent de la el”

Sir, aşa cum îi spune Ilinca Istrate, un artist păpuşar cunoscut printre copiii şi tinerii din Iaşi, pentru care a lansat un program de dezvoltare personală, a fost cel care a creat o parte din Pogany, marioneta Ilincăi, celebră prin mângâierile pe care le oferă celor cu care se întâlneşte. „Eram în primul an de facultate şi profesorul Toma Hogea ne-a dat o temă, să realizăm o păpuşă. Eu am confecţionat o bufnita, căreia i-a făcut şi un sistem de mânuire, deşi nu ştiam mare despre acest lucru”, a spus Ilinca. Toma Hogea a fost uimit de potenţialul studentei şi i-a recomandat să meargă la atelierul profesorului Gabriel Siriteanu. „Aşa am făcut. Îmi plăcea mult, îi ajutam şi pe alţi studenţi doar-doar să mă lase şi pe mine să fac ceva. El, ca profesor, este foarte primitor, ştie să te motiveze şi am învăţat multe. Am văzut că îi ajută pe ceilalţi la marionete, un proces complicat”, a completat Ilinca.

Citește și Cele mai râvnite posturi din învăţământ, scoase la concurs

 

Tânăra l-a întrebat dacă ar putea-o îndruma să construiască o marionetă, iar răspunsul a fost cel firesc, adică pozitiv. „M-a întrebat ce păpuşă vreau, dacă am vreun personaj preferat, dacă va fi fată sau băiat şi i-am spus că nu ştiu, dar vreau o marionetă a mea. Mi-a făcut o schemă, m-a întrebat, am decupat părţile, m-a rugat să le scobesc, deja simţeam să sunt un mic sculptor, era prima dată când aveam ocazia să lucrez în lemn. Chipul lui Pogany este trasat de Sir, aşa cum îi spunem noi”, am mai aflat de la Ilinca. La început, ea nu şi-a dat seama că era vorba despre Domnişoara Pogany, apoi a văzut că seamănă. „Când construieşte, Sir ia ceva şi din trăsăturile păpuşarului. În majoritatea cazurilor păpuşa seamănă cu păpuşarul, iar dacă priviţi la Pogany se vede acest lucru. Îi sunt recunoscătoare maestrului meu. Când a plecat la Târgu Mureş, m-am simţit a nimănui. Dacă nu era el, eu nu îmi descopeream abilităţile, nu avea cine să-mi arate. A te întâlni cu Sir înseamnă a învăţa permanent de la el”, a mai spus Ilinca.

 Citește și ASF organizează Gala Premiilor în Educaţie Financiară

 

Cariera artistului a debutat la Iaşi

Gavril Siriteanu, supranumit şi „urmaşul lui Constantin Brâncuşi”, prin prisma faptului că este strănepotul unuia dintre fraţii sculptorului, s-a născut la Craiova, în urmă cu aproape 50 de ani. Deşi în prezent este conferenţiar universitar la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, debutul carierei sale îşi are rădăcinile în dulcele târg al Ieşilor. Artistul a urmat studiile Universităţii de Artă din Iaşi, unde şi-a obţinut şi doctoratul. „Am urmat Liceul de Artă din Craiova, iar apoi am dat admitere la Universitatea din Iaşi. După câţiva ani de studiu am observat că faptul că sunt strănepotul lui Brâncuşi are o mică importanţă ca punct de plecare, ca atracţie interioară, dar bănuiesc că în 10% din munca depusă contează şi aşa-zisul talent”. Până la teatrul de animaţie a fost un drum lung, pentru că tot timpul oscilam între pictură, sculptură, am avut ani în care am restaurat biserici, am lucrat în ceramică, dar în facultate, din anul III sau IV, am început unele colaborări cu un profesor venit din Germania la Iaşi. Atunci am ajutat o colegă să îl confecţioneze pe Mowgli din Cartea Junglei. Acesta a fost punctul de lansare în zona animaţiei”, a spus Gavril Siriteanu, citat de Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, dragostea pentru sculptură a artistului a luat naştere dintr-o întâmplare nefericită pe moment, care pe parcurs s-a dovedit a fi una de bun augur. „Am plecat la Iaşi să dau admitere la pictură, dar mi-am uitat trusa cu culori în tren şi am ajuns la facultate unde am realizat că nu am toate bagajele. Cutiuţa cu culori a rămas în tren, moment pe care l-am realizat în curtea Universităţii. Am sesizat că nu mai am culori, singura şansă era să dau la sculptură, fiindcă materialele erau asigurate de facultate. Dacă pe moment m-am plâns că nu trebuia să se întâmple, cred că trebuia să se întâmple”, a povestit artistul. Diana MOLDOVANU, Maura ANGHEL

 

* * *

Când construieşte, Sir ia ceva şi din trăsăturile păpuşarului” - Ilinca Năstase, păpuşar

 

* * *

Pogany a fost creată de către păpuşarul Ilinca Istrate şi scenograful Gavril Siriteanu în anul 2013, pornind de la varianta din 1913 a sculpturii „Domnişoara Pogany”, făurită de Constantin Brâncuşi. Construită iniţial pentru a juca în spectacolul „Râzi, paiaţă”, Pogany este personajul principal din „Hai la joacă, Pogany”, un program de educaţie prin artă şi îmbrăţişare terapeutică unic în România.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei