Vandam vs Agrigoroaei: adevărul din spatele războiului INTERVIU EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 19-01-2015 12:20

Tânărul care a cumpărat proprietatea senatorului Ionel Agrigoroaei susţine că articolele apărute în presă nu au nimic în comun cu realitatea, fiind vorba doar de încercări disperate ale unui parlamentar de a împiedica executarea silită. Alături de avocatul Cristi Curcă, Vandam Constantin, prezentat de presă drept „interlop”, susţine că senatorul „minte şi când respiră”, neuitând să-şi pună în mişcare toate resursele de care beneficiază ca ales, pentru a pune presiune pe oponenţii săi

Conflictul dintre senatorul Ionel Agrigoroaei (ales din partea PPDD) şi Vandam Constantin a început în toamna anului trecut, după ce tânărul în vârstă de 19 de ani, considerat ca membru al clanului Tănase, a cumpărat, în urma unei licitaţii, o parte din vila în care locuieşte parlamentarul. Imobilul fusese scos la licitaţie după ce senatorul nu a mai putut plăti un credit contractat la Piraeus Bank. „De doi ani îmi căutam o casă. În acest sens, am consultat ofertele de le executorii judecătoreşti, există şi o publicaţie unde apar aceste proprietăţi. Până să apară oferta cu imobilul de pe strada Scăricica 2A, am vizitat alte 7-8 case. Ulterior a apărut oferta cu casa din Sărăriei. Nu ştiam cui aparţine şi nici situaţia ei juridică. Doar avocatul meu era la curent cu aceste lucruri. De altfel, m-a sfătuit să nu o cumpăr”, spune Vandam Constantin.
O primă ilegalitate: construirea fără autorizaţie
În schimb, avocatul Cristi Constantin Curcă spune că toate problemele apărute ulterior au fost determinate tocmai de statutul juridic al imobilului scos la licitaţie. „Senatorul a luat creditul de la Piraeus, cu ajutorul căruia a început extinderea construcţiei. Ipoteca a fost constituită pentru un teren de aproape 1.000 mp şi construcţia C1, pe care senatorul a cumpărat-o în 2001. A făcut un parter şi s-a extins ilegal până în versantul din dreapta. Acest lucru se întâmpla în 2007. A făcut-o de 400 mp suprafaţă locuibilă. Ştia că banca o poate scoate la licitaţie şi de aceea lucrările au fost realizate fără autorizaţie de construcţie. De altfel, toate tentativele sale de a intabula la OCPI acest nou corp, C3, au fost respinse tocmai pe acest considerat: nu există autorizaţie de construcţie”, spune apărătorul lui Vandam.

Avocatul Cristi Constantin Curcă 

„Vânzare” parafată la judecător şi nu la notar!
Fără sorţi de izbândă în faţa celor de la Cadastru, senatorul Agrigoroaei apelează la un tertip pentru a putea obţine acte. Aşa se face că noul corp C3, construit ilegal, ajunge să fie vândut unui terţ, pe numele său Constantin Sofronea. „A fost întocmit un antecontract de vânzare- cumpărare, în faţa notarului. Acţiunea nu implica aducerea niciunui act de la Cadastru, era pur şi simplu o înţelegere între două persoane, prin care una îşi exprima intenţia de a vinde, cealaltă de a cumpăra. Interesant este faptul că, după parafarea înţelegerii, cei doi s-au adresat instanţelor de judecată, pentru o hotărâre care să ţină loc de act autentic. Dar, judecătorul nu este notar. El nu ştie că trebuie să ceară certificat energetic, extras de carte funciară. Deci, trebuia să-i trimită înapoi la notar, lucru pe care nu-l face”, spune avocatul Cristi Curcă.
Statul român ţepuit: chirie de zero lei pe lună!
Aşa se face că, în 2009, Ionel Agrigoroaei face rost de un act de vânzare-cumpărare ilegal, iar Constantin Sofronea, ajunge – atenţie, fără a plăti vreun leu! - proprietar pe o locuinţă de 300 de mp. „Doar clădirea, nu şi terenul. În C3 stă tot senatorul Agrigoroaei, care a susţinut mereu că a încheiat cu Sofronea un act de comodat cu titlu gratuit. Cu acea hotărâre judecătorească s-a dus în nenumărate rânduri la Cadastru să intabuleze construcţia. De cinci ani încearcă să o intabuleze şi nu reuşeşte, întrucât cei de la Cadastru îi cer să aducă autorizaţie de construcţie”, mai spune avocatul ieşean. Potrivit acestuia, ceea ce susţine acum senatorul, că este chiriaş într-un spaţiu aparţinând unui ţerţ, nu este confirmat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În adresa nr. 54.043/12.2014, reprezentanţii ANAF răspund că au redirecţionat spre soluţionare către Direcţia Generale Antifraudă Fiscală o petiţie semnată de Vandam Constantin, deoarece „sunt întrunite elemente susceptibile a intra în competenţa de soluţionare a acestei instituţii”.
Executor supravegheat timp de doi ani
În 2011, Piraeus trimite dosarul lui Agrigoroaie la executor. „Păcatul” cade pe Răzvan Chiriac. „Biroul lui a fost supravegheat doi ani, zi de zi, de oamenii lui Agrigoroaei. Când au aflat că banca a iniţiat procedura executării, au exercitat presiuni pe executor. Un om stătea în faţa biroului său şi îl filma. După aia, au intrat şi în birou: Ce faceţi domnul executor, vreţi să-mi vindeţi casa?, i-a spus Antonela, soţia senatorului”, explică avocatul Curcă. Cu presiuni cu tot, Chiriac organizează licitaţia pentru vânzarea imobilului de la adresa Scăricica 2A. „Era terorizat de soţii Agrigoroaei şi de aceea a spus că s-a uitat la fiecare virgulă din actul de adjudecare. A preferat să omită precizarea că ipoteca se extinde şi asupra oricărei îmbunătăţiri sau adăugiri a construcţiei. A scris în actul de adjudecare doar ce avea banca în 2007. A zis să facem noi revendicare după, cu ce procedee avem la îndemână”, spune avocatul. Aşa a fost scos la licitaţie corpul C1 - 100 mp, plus un teren de 1.000 mp, evaluat în 2012 la 78.000 de euro, tocmai datorită sarcinilor grevate pe această casă. Patru licitaţii au trebuit reluate din lipsă de ofertanţi, evident, preţul scăzând continuu. Aşa se face că, în 2014, Vandam Constantin cumpără proprietatea, cu tot cu îmbunătăţiri, pentru suma de 37.000 de euro.
A cumpărat 84 de mp, a primit 38!
Cum în timpul executării silite, fiecare parte este înştiinţată de acţiunile executorului, iar senatorul Agrigoroaei este înştiinţat că va urma punerea în posesie a „interlopului”. „A chemat o echipă de muncitori cu bolţari şi rigips şi a zidit acel C1. A smuls firele şi a restrâns suprafaţa reală. A lăsat 38 de metri pătraţi, în locul celor 84. A mutat şi toate utilităţile în C3, ca să se asigure că rămâne cu curent şi cu gaz. Dacă solicita acest lucru la E.ON, i se cerea intabulare, pe care nu o avea, aşa că a preferat să transfere 50 de metri din C1, în ilegalul C3”, explică avocatul Cristi Curcă. Aşa se face că, în loc de aproape 90 mp, compuşi din 3 dormitoare, două băi, două holuri şi bucătărie, Vandam Constantin primeşte două dormitoare. „Plus terenul, e adevărat, 934 mp. Un teren pe care există C3-ul lui Sofronea şi unde s-a refugiat fără nici un drept Agrigoroaei”, adaugă avocatul.
Furnizorii de utilităţi, la degetul mic al senatorului!
Rămas şi fără o parte din bunul cumpărat, dar şi fără utilităţi, Vandam Constantin începe demersurile la E.ON. „Prima dată au reziliat primul contract şi au trecut utilităţile pe noul proprietar, Vandam Constantin. Senatorul a făcut scandal la Alina Filip, directorul adjunct EON. A doua zi, stupoare: vine EON şi-l branşează înapoi pe dumnealui. Cică s-ar fi renăscut contractul anterior. Nu au avut alt răspuns. Doar o promisiune a senatorului, care a zis că aduce el acte doveditoare ale proprietăţii. Că acolo este, de fapt, un bloc cu mai mulţi proprietari”, afirmă avocatul.
Mult mai interesantă, însă, este situaţia la gaz a imobilului. Astfel, din aprilie 2013, în toate bazele de date ale E.ON, contorul de la Scărcica 2A apare întrerupt pentru neplată. „Era vorba de un debit de 9.000 lei. Dar, cu toate acestea, senatorul avea gaz. Mergeam la contor, se învârtea. Întrebăm la E.ON care era indexul în 2013, ca să ştim cine şi ce plăteşte. Rezultă vreo 6.000-7.000 de metri cubi furaţi de senator, care face şi el o petiţie la E.ON, unde spune că e proprietar acolo, că ţiganii destabilizează zona”, povesteşte avocatul Curcă.
Ulterior, demersurile lui Vandam Constantin către E.ON, prin care compania era chemată să-şi strângă echipamentul de pe proprietatea sa, rămân fără răspuns. „Vandam nu avea nimic, senatorul se lăfăia. Atunci i-am spus: tot ce trece pe terenul tău ai, drept de proprietate. Aşa că au trecut la tăierea ţevilor. La apă, la fel... Era ajunul Crăciunului, am depus o cerere scrisă la ApaVital, am fost îndrumaţi să venim la început de ianuarie, că sunt sărbători. Senatorul se lăuda că vorbeşte el cu Toma de la ApaVital. Atunci, Vandam s-a enervat. El, cu opt fraţi stau la hotel, iar senatorul, fără nici un drept de proprietate, consuma. Aşa că au început să dispună de bunurile lor. Au intrat în căminul de apă, au sistat alimentarea şi au turnat beton. Pe scurt, asta e povestea au tăiatul utilităţilor pentru a-l determina să plece”, mai spune avocatul.
„Ultima oară a cerut 10.000 de euro ca să plece”
Preferând să lase mai mult avocatul să vorbească în numele său, Vandam Constantin spune doar că senatorul declară una şi face alta. „Când a rămas fără curent, vine şi spune: dă-mi cât ai dat aici şi mâine plec. I-am spus: Pe ce să-ţi dau, cum facem vânzarea, nu ai acte, nu ai nimic.... Apoi a scăzut oferta la 15.000 de euro. I-am repetat: nu am ce să cumpăr de la tine. Rămâne fără apă şi iar vine: dă-mi 10.000 de euro şi plec, că nu mai pot. Retrag toate plângerile. I-am zis că mă mai gândesc. Dar, la două zile apare o nouă hârtie de la OCPI, prin care el depuse acelaşi înscrisuri pentru a intabula C3-ul şi atunci mi-am dat seama că încearcă să ne stoarcă de bani. Eu sunt considerat ţigan, deci sunt scursura societăţii, interlop, infractor... Însă, uite ce face un reprezentant al Parlamentului României. Un om fără moralitate, fără cuvânt...”, spune Vandam Constantin. Acesta spune că aşteaptă o decizie a magistraţilor la termenul din 26 ianuarie, prin care senatorul le-a solicitat acestora să clarifice situaţia imobilului. „Aştept până atunci. Luna trecută am câştigat. Dar vă spun că se va ajunge ca C3 să fie demolat şi, eventual, să fie reconstruit în baza limitelor şi prevederilor cadastrale şi urbanistice”, încheie Vandam Constantin. 

* * *

În exclusivitate pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, Vandam Constantin a fost de acord să ne acorde şi un mini-interviu, în care vorbeşte atât despre scandalul cu senatorul Agrigoroaei, demontând totodată titulatura de „interlop de temut” atribuită de presa ieşeană.

- Hai să lămurim care-i treaba cu clanul Tănăse. Lumea te consideră printre cei mai periculoşi interlopi ai Iaşului…
- Dacă eram interlop atât de mare cum se spune, trebuie să am o amendă. Penală sau contravenţională. Sau să apară ceva la cazier... Eu am stat în Brăila, ştiţi cum e acolo... oraş cu probleme, prin urmare, dacă făceam ceva rău, nu se putea să nu apară la cazier. Da, sunt rudă cu Cosmos Tănase. Însă el este la închisoare de zece ani. S-a auzit de el într-un moment în care eu aveam doar nouă ani. Atunci nu eram în clan că, deh, un copil nu poate fi interlop. Dar la 19 ani da...
- De câte ori l-ai ameninţat pe senatorul Ionel Agrigoroaei?
- Niciodată. Avocatul ne-a sfătuit să nu vorbim niciodată cu senatorul Agrigoroaei, decât în prezenţa lui sau a poliţiştilor. În plus, am fost filmaţi tot timpul pe camerele de supraveghere. Dacă exista o astfel de ameninţare, fiţi sigur că depunea imediat plângere.

 
- Dar i-ai săpat groapa...
- Când executorul ne-a pus în posesie, acolo nu exista nimic. Nici gaz, nici apă... V-am spus, senatorul Agrigoroaei a mutat toate utilităţile din corpul C1 în C3. Atunci am spus să aducem un WC ecologic. Am săpat groapa, dar cei de la Sanepid au oprit lucrarea, pe motiv că nu avem autorizaţie de construcţie. Există şi un proces verbal în acest sens. A doua zi s-a dus la presă spunând că i s-a săpat mormântul!
- Cu tine mai apare o înregistrare pe Internet, prin care ameninţi cu toporul un patron de service auto...
- Mergeam să reparăm maşina. Erau numai gunoaie la acel service. Am găsit un topor ruginit. Fratele meu de 14 ani a început să se joace. N-are ce face şi dă cu toporul într-un perete dărăpănat. În joacă. După două zile, vede proprietarul şi se duce la poliţie, apoi vine la noi să-i dăm 50 de milioane să-şi retragă plângerea. I-am dat 30 de milioane de lei vechi...

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei