„Planul B” pentru România, într-o eventuală prăbușire a sistemului de alianțe al României, adus în discuție de către un om influent în statul român

1

Dimensiune font:

| 07-01-2024 00:38

Necesitatea unui „plan B” pentru România, în cazul prăbușirii sistemului de alianțe al țării, precum în 1940, a fost adusă în discuție într-un articol misterios, publicat în Adevărul, chiar de Ziua Națională.

Articolul este cu atât mai interesant cu cât este scris de către Valentin Naumescu, un expert în relații internaționale, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015. Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007).

În text, Naumescu începe în forță, vorbind despre cum „toată lumea vede cu ochiul liber că lumea s-a schimbat, că ai rămas descoperit și toate garanțiile organizațiilor multilaterale se prăbușesc în jurul tău”.

„Chestiunea Planului B vine mereu ori prea devreme, ori prea târziu. O știm din vara lui 1940, chiar dacă eu nu sunt adeptul clișeului că „istoria se repetă”, a scris el.

„Planul B” se referă la acțiunile României în cazul în care sistemul de alianțe al țării din acest moment, format din apartenența la UE și NATO, se va schimba.

Naumescu se întreabă ce va face România, pentru că „nimic nu durează la infinit”.

„Am vrea să nu schimbe nimic, niciodată, din aceste tratate, garanții, drepturi, alianțe și relații/poziții politice pe care le-am obținut. Dar știm că „sfârșitul istoriei” nu este aici, așa cum nu a fost nici în 1989. Iar norii care se văd la orizont ar putea să sugereze că ne apropiem de „ochiul furtunii” de pe plan global și că „petrecerea este pe final”. Dacă aranjamentele internaționale de securitate și dezvoltare se vor schimba în 5, 10, 20 sau 50 de ani, asta nu știm, dar ceea ce știm este că nimic nu durează la infinit”, a scris expertul.

Naumescu afirmă răspicat că „Ucraina nu va adera în următorii 10 ani la Uniunea Europeană, iar dacă vreodată va adera la o structură a Europei integrate, puțin probabil ca aceea să fie UE pe care o știm acum, în forma actuală” și că o UE cu 30,32 sau 35 de state membre pe baza actualului tratat „nu va putea funcționa, este clar”.

Naumescu atrage atenția că după ce Ucraina și Rusia vor semna un armistițiu, marile puteri europene „vor fi tentate să ridice rapid sancțiunile economice impuse Rusiei și să reia comerțul, investițiile și afacerile cu piața de la Răsărit”.

Mai încolo, menționând și alegerile din SUA, unde ar putea câștiga Donald Trump, Naumescu afirmă că după încheierea războiului din Ucraina, „ NATO și UE se vor schimba, într-un fel sau altul”

El mai afirmă că România va resimți „curând” „ Intrarea Sudului Global în ecuație, cu pozițiile sale duplicitare sau în cel mai bun caz duale și ambivalente, între SUA și China”.

Naumescu se întreabă dacă statul român are vreo strategie coerentă în privința Chinei și insinuează delicat că România ar trebui să aibă „diplomație” în această zonă.

„Fiind la această secțiune, nu ne putem da seama dacă MAE sau alte instituții au o viziune solidă (nu clișee și formule simpliste) cu privire la viitorul relațiilor României cu China sau cu puteri emergente ale Sudului Global. Bune, rele, amicale, minimale, reci, neutre, punctuale, pragmatice, politicoase și atât etc., de orice tip ar decide statul român că este potrivit, dar avem o strategie pentru relația viitoare cu China? La dimensiunea actuală economică și politică a Chinei, gigantică, nu putem pur și simplu să facem abstracție de China, chiar dacă, firește, suntem și vom rămâne cu o politică pro-americană. Toate marile puteri occidentale au o anumită raportare la China, de la SUA la Germania și Franța. Nu putem doar spune că noi suntem cu americanii și așteptăm să vedem ce se mai întâmplă. Cu licența la Lenovo, de exemplu, am dat-o în bară în CSAT, căci „nu am știut că Hong-Kong se pune că ar fi în China” (?!). A trebuit să primim clarificări ulterioare… Astfel de lucruri se întâmplă pentru că, de fapt, nu avem nicio viziune proprie și ne bazăm că mergem și noi cu valul, că undeva ne-o duce. Să ne înțelegem, nu spun că viziunea și strategia Ungariei lui Orbán sunt soluția pentru România, pentru că evident nu aceea este calea de urmat, nu mergem pe calea revizionismului și antioccidentalismului, dar cu siguranță există diplomație și interese și dincolo de spațiul democrațiilor liberale occidentale”, a notat el.

Profesorul încheie afirmând că generația următoare de români „ar putea trăi într-o altă ordine mondială și într-o altă paradigmă de securitate, la care ar trebui cel puțin să reflectăm cât mai avem timp.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Protest masiv în Ungaria împotriva premierului Orban: Mii de oameni contestă politica socială și acuzațiile de corupție
06/05/2024 19:04

Intr-o demonstratie zgomotoasă de dezaprobare fată de premierul Ungariei, Viktor Orban, mii de oameni s-au adunat in orasul Debretin (Debrecen), un fief al partidului său, Fidesz. Protestul a fost organizat ...

Europa se unește pentru o inițiativă istorică: crearea unui consorțiu al producției de arme pentru a concura cu SUA
06/05/2024 18:57

Dezvoltarea industriei de apărare europeană intră intr-o nouă eră odată cu lansarea ideii formării unui consortiu european de arme, propus de către Rheinmetall. Acest consortiu urias are ca scop consoli ...

Adevărata miză a discuțiilor dintre Macron, von der Leyen și președintele Xi al Chinei
06/05/2024 18:48

Aflat in Europa pentru prima dată in ultimii cinci ani si intr-un context international complicat, presedintele chinez Xi Jinping s-a intalnit, luni, la Paris cu Emmanuel Macron, presedintele Frantei, dar si c ...

Expert politic rus: 'Moldova este împinsă din două părți, dinspre NATO și dinspre Ucraina, să devină a doua zonă de instabilitate după Ucraina'
06/05/2024 18:25

NATO si Kievul imping Republica Moldova să devină a doua - după Ucraina - zonă de instabilitate din regiune pentru prelungirea si escaladarea conflictului ucrainean. Această opinie a fost exprimată intr-o ...

Ursula von der Leyen i-a cerut lui Xi Jinping să îl convingă pe Putin să oprească războiul din Ucraina
06/05/2024 18:03

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat luni, la finalul unui intrevederi tripartite la Paris cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu cel francez Emmanuel Macron, că Uniunea Europeană ...

Gestul controversat făcut de Emmanuel Macron când l-a primit Xi Jinping la Palatul Elysee
06/05/2024 17:03

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns luni la Palatul Elysée, intalnire care reprezintă inceputul oficial al vizitei sale de două zile in Franţa, cu prilejul implinirii a 60 de ani de relaţii diplomatice ...

Ionuț Cristache: De ce să-i pese lui Iohannis de un popor care arată că este total indiferent şi apatic la tot ce i se întâmplă?
06/05/2024 16:42

„Lui Klaus Iohannis nu-i pasă pentru că stie că este (incă) presedintele unui popor căruia nu-i pasă. Dacă ne-ar fi păsat, stirea cu pensionarea si eliberarea postului de profesor, de la Liceul Bruken ...

Austria încearcă să limiteze migraţia pentru reîntregirea familiilor prin teste ADN de rudenie
06/05/2024 16:22

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiază de statut de refugiat in Austria pentru a reduce afluxul de imigranţi in ţară, informează Agerpr ...

Ministrul italian al Apărării cere un armistiţiu în Ucraina şi discuţii de pace cu Putin
06/05/2024 16:09

Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a declarat intr-un interviu publicat luni de cotidianul Il Messaggero că sancţiunile economice impotriva Rusiei au eşuat şi cere Occidentului să incerce mai ...

34 de ani de la Podul de Flori! Unirea celor două state românești, un vis spulberat de slugile de la București și Chișinău – marionetele Moscovei și Occidentului
06/05/2024 16:02

La 6 mai 1990, a avut loc primul „pod de flori” peste raul Prut, in cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. La implinirea a 34 de ani de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei