LIVE TEXT. Alegeri prezidențiale. Rezultate parțiale IAȘI. Iohannis câștigă municipiul, Ponta județul VIDEO/FOTO

default

Dimensiune font:

| 02-11-2014 21:50

ORA 23.52. Rezultate parțiale Iași - numărătoare paralelă ACL - 40% din secțiile de votare pe municipiul Iași:

Klaus Iohannis - 33%

Victor Ponta - 32%

În timp ce liberalul se impune categoric în zonele Copou - Centru - Păcurari (34% - 28%) și CUG - Zona Industrială (38% - 34%), Victor Ponta are avantaj asemănător în zonele Dacia - Alexandru cel Bun (36% - 29%) și unul fragil în Tătărași - Moara de Vânt (33% - 31%) și Nicolina (33% - 32%).

Pe județ, PSD conduce detașat cu un procent de 40-41%, în timp ce ACL ajunge la 28-30%.

Procentele sunt confirmate și de către unii lideri ai PSD Iași.

 ORA 22.56. Ce declarații au făcut liderii ieșeni ai PSD și ACL

Liderii social-democraţi ieşeni au susţinut aseară că procentele indicate de exit-poll-uri sunt normale „Victor Ponta va câştiga în turul doi”, a pronosticat primarul Gheorghe Nichita, care s-a declarat mulţumit şi de prezenţa la urne în municipiul Iaşi, superioară, în opinia sa, celei din judeţ.

Vreau să mulţumesc în mod special simpatizanţilor, alegătorilor lui Victor Ponta, pentru că, într-adevăr, dânşii înţeleg foarte bine că trebuie să schimbăm un regim şi să avem o Românie puternică pe care el a deschis-o în Europa. Este o victorie de etapă. Era previzibilă, o ştiam, ne aşteptam la acest rezultat”, a spus Nichita.

Adomniței: „Dreapta a câștigat clar alegerile!”
Rezultatele exit-poll-urilor au întărit credinţa liberalilor cu privire la reuşita lui Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni. „Dreapta a câştigat clar alegerile! Klaus Iohannis a obţinut un scor aşa cum noi îl preconizam, având un procent de 32%, care sperăm să crească”, a declarat Cristian Adomniţei, co-preşedintele ACL. Potrivit acestuia, în turul al doilea, Klaus Iohannis are toate şansele să câştige alegerile, dat fiind voturile pe care le-au avut ceilalţi candidaţi ai dreptei.
 

ORA 22.02 Victor Ponta: ”Turul doi porneşte de la zero-zero”

„Cele două săptămâni de campanie le voi folosi pentru a le vorbi românilor despre problemele ce ţin de fişa postului de preşedinte. În acest sens, voi participa la patru dezbateri televizate, la Realitatea TV, România TV, B1 TV şi Antena 3, unde voi discuta despre probleme ce ţin de politica externă, de independenţa justiţiei, dezvoltare economică şi socială a României. Sper ca dl Iohannis să participe la aceste dezbateri, nu la confruntări, că de confruntări am avut parte destul în ultimii zece ani. Totodată, marţi (4 noiembrie, n.r.), voi avea o întâlnire cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare şi împreună vom anunţa persoanele care, în opinia noastră, pot conduce un guvern USL până în 2016. USL a câştigat alegerile din 2012 şi am privit cu oarecare scârbă imaginile care îi prezentau pe Blaga şi Ungureanu alături de Klaus Iohannis la sediul USL, deşi nu au avut nicio treabă cu USL. (…) La europarlamentarele din această vară am obţinut 37,5%, iar dacă rezultatele de astăzi vor arăta mai mult, este foarte bine. Oricum, în turul doi, pornim de la zero-zero”
 

ORA 21.33 Declaraţii după afişarea exit poll-urilor

Liviu Dragnea: „Iohannis este un candidat slab”

„În primul rând, trebuie spus că scorul înregistrat astăzi este peste cel de la europarlamentare, ceea ce reprezintă un prim obiectiv atins. Mai apoi, avem o diferenţă între primii doi candidaţi, care este cea mai mare din ultimii 20 de ani şi mai mare decât cea înregistrată de Traian Băsescu în 2009. Iar Klaus Iohannis este un candidat slab. Nu în ultimul rând, aş remarca rezultatele dezamăgitoare, jenante, obţinute de candidaţi precum Elena Udrea sau Monica Macovei, spre comparaţie cu resursele şi sprijinul din anumite zone primit în campanie”.

Klaus Iohannis: „Românii au votat corect!”

„Este din ce în ce mai clar că românii au ales între România lucrului bine făcut şi o Românie a lucrului prost făcut, a scandalului şi a minciunii. De acum înainte, competiţia este doar între mine şi Victor Ponta. Sunt singurul candidat dispus să garanteze pentru independenţa justiţiei şi statul de drept. Îi chem alături de mine pe cei care vor ca legea să fie lege şi care nu vor să dea justiţia pe mâna unui singur partid. În ciuda tuturor pomenilor electorale, rezultatele arată foarte clar: românii au votat corect!”

Ion Iliescu: „Nu e un rezultat slab”

„40% în primul tur, cu un asemenea număr de candidaţi, nu este un scor rău. Mai mult, diferenţa de 10% faţă de candidatul de pe locul doi este una substanţială”.
 

ORA 21.03. Rezultatele exit-poll-urilor realizate de principalele posturi de televiziune.

Antena 3/Sociopol:
Victor Ponta - 40%,
Klaus Iohannis - 31%
Călin Popescu Tariceanu - 6%,
Elena Udrea - 5%
Monica Macovei - 4%,
Dan Diaconescu - 4%,
Vadim Tudor 3%,
Melescanu - 1% 

România Tv/CSCI
Victor Ponta - 40%
Klaus Iohannis - 21%
Monica Macovei - 5%
Călin Popescu Tăriceanu - 6%
Elena Udrea - 5%

Realitatea Tv/CSOP
Victor Ponta – 38,2%
Klaus Iohannis – 32,1%
Monica Macovei - 6%
Călin Popescu Tăriceanu - 6%
Elena Udrea - 6%

Digi 24/IRES
Victor Ponta – 41,5%
Klaus Iohannis – 31,2%
Călin Popescu Tăriceanu -5,3%
Elena Udrea – 5,1%
Monica Macovei - 4,5%

ORA 20.04. Sute de studenți așteaptă să-și exercite votul în unele secții din zona Tudor Vladimirescu. Cea mai mare aglomerație este la Facultatea de Chimie, unde circa 200 de studenți se află la coadă. Probleme asemănătoare au fost și la Universitatea Agronomică. Un grup de zeci de studenți a fost redirecționat de șefii de secții de votare de la instituția de învățământ superior către licee precum Colegiul „Mihai Eminescu”, Liceul Sportiv sau Liceul de Informatică, dar au fost refuzați întrucât nu existau destule modele de declarații pe propria răspundere. În cele din urmă, studenții s-au întors la Agronomie. Studenții pot vota în orice secție de votare, atât timp cât nu au domiciliul la Iași.

©Foto: Tudor Ghioc

ORA 19.22.  Peste 334.000 de ieșeni s-au prezentat la urne până la ora 19.00, potrivit datelor publicate pe site-ul BEC, respectiv 46,66% din numărul total de alegători. În primul tur al prezidențialelor din 2009, procentul la Iași a fost de 49,57%.

ORA 18.38. DC News publică un exit-poll din Republica Moldova care arată o diferență foarte mare între primii doi clasați, Victor Ponta și Klaus Iohannis. Potrivit sursei citate, Ponta ar avea 68,5%, iar al doilea 12,5%, în timp ce Tăriceanu ajunge la 6,8%, Macovei 4,2% și Udrea 3,7%. Cifrele sunt valabile pentru ora 13.00.

Ora 17.50. ACL a oferit noi cifre de tip exit-poll valabile pentru ora 17.00. Potrivit acestora, conform stiripesurse.ro, Victor Ponta a ajuns la 39%, Klaus Iohannis a crescut la 31%, în timp ce Monica Macovei are 9%, iar Călin Popescu Tăriceanu 3,5 %. Elena Udrea are doar 3%.

ORA 16.50. PSD a oferit noi cifre de tip exit-poll valabile pentru ora 16.00. Potrivit acestora, conform stiripesurse.ro, Victor Ponta a scăzut la 38%, Klaus Iohannis a scăzut la 28%, Călin Popescu Tăriceanu a trecut pe locul 3 (cu 7%), iar Monica Macovei are 7%. Elena Udrea înregistrează în continuare 5%. În varianta ACL, Ponta are tot 38%, dar Iohannis este cotat cu 31%. În același timp, Macovei ajunge la 9%, Tăriceanu la 5%, iar Udrea la 4%.

ORA 16.31. Prezența la urne în județul Iași continuă să fie scăzută. Potrivit BEC, până la ora 16.00, s-au prezentat la vot 250.061 de alegători, respectiv 34,92% din totalul alegătorilor. În 2009, prezența a fost de 37,33%. O secție de la Universitatea Agronomică (nr. 36) înregistrează cel mai mare de votanți, respectiv 1.184 de alegători, peste 300 fiind înscriși în lista suplimentară, fiind studenți.

ORA 16.20. Aglomeraţie la urnele din „Agronomie”
Una dintre cele mai aglomerate secţii de votare din Iaşi a fost cea cu numărul 36, din incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Aici au venit să voteze studenţi cu domiciliile în alte judeţe. „Merge destul de greu din cauza numărului mare de studenţi care votează pe listele speciale. Îmbucurător, însă, este faptul că nu s-au semnalat incidente”, spun reprezentanţii Poliţiei detaşaţi la această secţie de votare. Potrivit BEC, până la ora 10, la Iaşi, 5.000 de persoane votaseră pe listele speciale. (T. DAMASCHIN)


©Foto: Tudor Ghioc

ORA 15.37. Agențiile de presă au raportat că în unele secții de votare din străinătate se înregistrează un număr record de votanți. În unele cazuri, sunt semnalate cozi la vot de câteva sute de metri. Printre orașe se numără Londra, Paris sau Munchen. Omul de afaceri Ion Țiriac a venit în România să voteze după ce nu a reușit să facă acest lucru la Paris din cauza aglomerației. „Am preferat să vin aici, era mai simplu. Acolo sunt cozi foarte mari”, a spus Ion Țiriac.

Situația de la Paris a fost prezentată și de către un ieșean. Costică Iacob a acuzat „bătaia de joc” din capitala Franței.

„Bătaie de joc la Ambasada României din Paris...(...) am stat trei ore la rând, de la ora 10 la ora 13 și tot așa se stă si acum, câte trei ore! Două secții de votare, cu câte șapte urne fiecare și câte șapte membri în fiecare comisie... toți cu mișcări în reluare. Sunt în continuare două cozi imense, de câte trei sute de metri fiecare, cu oameni care stau pe 4 sau 5 rânduri. Cred ca așa se va sta până diseară... mulți vin și pleacă speriați de așa cozi. Are cineva interesul să nu se voteze în diaspora? Întreb și eu... ”, a scris ieșeanul.

FOTO: Costică Iacob

O cititoare a cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” a sesizat și problemele din Munchen. „Ăștia își bat joc de noi. În Munchen sunt 1.000 de oameni la rând. Unii au stat 4-5 ore la rând”, ne-a transmis aceasta.

ORA 15.10. ACL a oferit noi cifre de tip exit-poll valabile pentru ora 13.00. Potrivit acestora, Victor Ponta a scăzut la 39%, Klaus Iohannis a crescut la 30%, iar Monica Macovei rămâne la 8%. Călin Popescu Tăriceanu și Elena Udrea înregistrează 5% și, respectiv, 4%.

ORA 14.53. BEJ Iași a informat că 142.876 de ieșeni au votat până la ora 13.00, respectiv 19,96% din totalul alegătorilor. Se observă o scădere drastică în mediul rural. Dacă în 2009 s-au prezentat 21,22% din alegători, astăzi, până la ora 13.00, au ajuns doar 18,18% dintre cetățeni. O scădere este și în mediul urban - 21,72% față de 21,%.

ORA 14.48. Polițiștii ieșeni au fost sesizați pentru un posibil caz de mită electorală. Potrivit unei sesizări a ACL, în comuna Ciortești, în apropierea unei secții de votare, un postaș a împărțit cupoane pentru ajutoare sociale eliberate de Guvern și acordate de Uniunea Europeană. În plus, postașul a împărțit și carduri de sănătate. UPDATE (ORA 15.09). Polițiștii spun că în acest nu s-a săvârșit nicio abatere electorală. Potrivit cercetărilor făcute de aceștia, distribuirea cupoanelor nu are legătură cu scrutinul prezidențial, fiind în sfera de activitate a postașului acuzat de ACL.Un caz asemănător cu cel de la Schitu Duca a fost sesizat și în comuna Șipote.

O a doua sesizare primită la BEJ Iași a venit tot din partea liberalilor și a făcut referire la lipsa de activitate a unor membri de la o secție din Schitu-Duca. În acest, BEJ a considerat că plângerea este neîntemeiată. (Anca Burniche)

ORA 14.41. Secție de votare în prăznicar. Cetățenii din satul Merești al celei mai sărace comune din regiunea de Nord-Est, Vulturești, au fost nevoiți să-și exprime votul într-un prăznicar. Clădirea se află în spatele bisericii din satul în care trăiesc aproximativ 100 de familii. În partea dreaptă a prăznicarului se află și cimitirul satului. Așa că ieri, în zi de duminică, localnicii au asistat mai întâi la slujba religioasă, oficiată la biserica, după care s-au îndreptat spre secția de votare din prăznicar. Unii dintre ei au trecut și prin cimitir, unde s-au dat colaci de pomană. Inclusiv un senator a votat în prăznicar. Află mai multe accesând ACEST LINK.
 

ORA 14.19. Site-ul Stiripesurse.ro prezintă primele cifre de tip exit-poll.

Varianta ACL  (ora 11.00)

Victor Ponta - 42% (in scadere)

Klaus Iohannis - 30% (in urcare)

Monica Macovei - 8%

Calin Popescu Tariceanu - 3,5%

Elena Udrea - 3%

Varianta PSD (ora 10.30):

Victor Ponta - 46%

Klaus Iohannis - 24%

Monica Macovei - 6%

Calin Popescu Tariceanu - 6%

Elena Udrea - 6%

ORA 13.44. Primarul Nichita a votat pentru un viitor mai bun. Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a votat la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din zona Copou. Edilul a ajuns la secţia de votare nr. 37 cu puţin timp după ora 10, afirmând, la ieşirea din cabina de vot, că a votat pentru un viitor mai bun şi pentru a pune capăt unui deceniu de scandaluri şi nedreptate. „Am votat cu emoţie, cu speranţă dar şi cu încredere. Cu emoţie, pentru că miza acestor alegeri este una uriaşă. Este un moment în care putem pune capăt a 10 ani de scandaluri, de dezbinare, de ură, de gâlceavă, de nedreptate şi de a merge cu toţi românii spre pace şi unitate. Cu speranţă pentru că, prin votul de astăzi, putem să construim un viitor mai bun, putem să construim o România unită şi o Românie puternică. Cu încredere, pentru că aşa cum eu am votat astăzi, sunt convins că toţi românii şi toţi ieşenii îşi doresc un preşedinte care să ne facă mândri că suntem români. Pentru asta am votat”, a spus primarul Nichita. (T. Damaschin)


 

Președintele Consiliului Județean a votat o secție de la Școala „N.Iorga”. „Este o zi foarte importantă pentru România, este o zi foarte importantă pentru Iaşi. Astăzi am votat pentru traseul european al ţării noastre şi al comunităţii noastre. Am votat pentru reafirmarea valorilor europene şi transatlantice care ne animă şi la care am aderat. Am votat cu speranţă pentru singurul candidat care a promis că va ajuta ca Iaşul să aibă autostrada către Europa, autostradă care să ne ajute să creăm locuri de muncă şi să ne ajute să ieşim din sărăcie şi izolare”, a spus șeful Consiliului Județean, Cristian Adomniței. (Alex Andrei)

După o scurtă trecere pe la cele sfinte, viceprimarul Mihai Chirica s-a prezentat regulamentar la urnele din incita Secţiei de votare de la Şcoala „Ion Neculce” din Nicolina. După exprimarea votului, viceprimarul nu a făcut nici un secret din faptul că cel pe care a pus ştampila pentru Preşidenţie este liderul PSD, Victor Ponta. „Am votat pentru preşedintele românilor, cel care poate să întregească România asta şi să o aducă într-o stare de normalitate, lucru care a început din 2012 şi pe care vrem să-l ducem la bun sfârşit. Am votat pentru Victor Ponta pentru că este energic, pentru că România are nevoie de el şi pentru că trebuie să facem o schimbare”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. (Nelu PĂUNESCU)
 

ORA 13.29. Alegerile pentru Preşedinţia României s-au încheiat deja la mii de kilometri de România. Procesul electoral s-a finalizat cu bine în Noua Zeelandă. Klaus Iohannis, candidatul ACL, a câştigat detaşat, potrivit rezultatelor obţinute de stiripesurse.ro. Klaus Iohannis - 66 de voturi Monica Macovei - 28 de voturi Elena Udrea - 13 voturi Victor Ponta - 7 voturi Călin Popescu Tăriceanu - 6 voturi Corneliu Vadim Tudor - 6 voturi Gheorghe Funar - 4 voturi Teodor Meleşcanu - 2 voturi Dan Diaconescu - 2 voturi Kelemen Hunor - 1 vot (sursa - stiripesurse.ro).

ORA 13.24.  Votare fără incidente majore în prima parte a zilei la Botoșani. Până la ora 10.00, doar 6,38% dintre botoșăneni s-au prezentat la urne în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Nu au fost incidente majore în prima parte a zilei. Prefectul Costică Macaleți a votat, la ora 11.00, la secția unde era arondat. „Am votat pentru o Românie în care să o ducem mai bine, am votat pentru tinerii care în mod sigur vor face ca România să arate altfel decât cum arată acuma. Am votat pentru prosperitate, pentru ca în România să o ducem mai bine. Să iasă botoșănenii la vot și trebuie să construim, avem foarte mult de construit în România și cred că de un astfel de președinte avem nevoie”, a declarat prefectul Macaleți. (A.C.)
 

ORA 13.20. Vot blocat la un spital din Botoșani. Situația halucinantă la Spitalul Județean de Urgențe Mavromati Botoșani. Bolnavii internați în Spitalul Județean trebuie să părăsească unitatea medicală dacă vor să voteze pentru că șefii spitalului au blocat procesul de votare. Judecătorul Maria Aroșculesei, președintele Biroului Electoral Județean Botoșani, a spus că va transmite sesizare Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani pentru că șefii spitalului nu au cerut urna mobilă.
Avem o sesizare depusă de PSD Botoșani, prin care s-a sesizat faptul că cei spitalizați nu au avut posibilitatea să formuleze cererile de deplasare a urnei mobile în unitatea spitalicească. Noi am încercat, am dat telefoane aseară, nu am gasit pe nimeni din conducerea spitalului să informăm că în intervalul de două ore sa se mai poate salva situația, am sunat inclusiv la BEC, gândindu-ne că poate mai obținem o derogare și în final ne răspunde cineva la telefon de la Spitalul Județean și o să se poată ca cei spitalizați să își exercite dreptul fundamental de a alege. Nu am obținut derogarea de la BEC, au zis să respectăm dispoziția legală, în sensul că votează cu urna mobilă doar cei care au depus cereri în preziua votării, în intervalul 18.00-20.00”, a declarat Maria Aroșculesei, care a adăugat că: „Pot să își exercite dreptul la vot pacienții care pot să se deplaseze singuri și pot să meargă la o secție de votare. Urna mobilă nu va merge la Spitalul Județean Mavromati și nici la Maternitate. În unanimitate am hotărât ca sesizarea să o îndreptăm la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani”. (A.C)
 

ORA 12.27. O secție de votare din Tudor Vladimirescu, amenajată la Facultatea de Chimie, a fost asaltată de studenți încă de la primele ore ale dimineții. La ora transmiterii acestei știri, circa 50 de studenți așteaptă să-și exercite dreptul la vot. Aglomerația l-a determinat pe președintele secției de votare nr. 149 să-i îndrume pe votanți și la secțiile de la Universitatea Tehnică, aflate în imediata apropiere. E bine de știut că studenții pot vota la orice secție de votare atât timp cât domiciliul acestora nu este la Iași. Viza de flotant nu atestă domiciliul, ci reședința, potrivit unor precizări de la Biroul Electoral Județean, ai căror reprezentanți au informat că studenții pot vota oriunde doresc.(Anca Burniche)

ORA 11.49. Până la ora 10.00, 1.196.820 de români au votat la scrutinul prezidențial. Dintre aceștia, 41.945 sunt ieșeni, respectiv 5,86% din totalul alegătorilor. Media pe țară a ajuns la 6,54%. În primul tur al prezidențialelor din 2009, prezența a fost de 5,92%.

În județul Iași, prezența a fost mai mare în mediul urban (6,17%) față de cel rural (5,54%). Reprezentanții BEJ au anunțat un singur incident. La o secție de votare de pe raza municipiului, un bătrân a căzut peste urna de votare, aceasta fiind distrusă. Membrii secției au adunat toate buletinele de vot și le-au introdus într-o urnă de rezervă care se afla la secție. Incidentul nu a fost contestat de niciun reprezentant al vreunui partid politic.(Anca Burniche)

ORA 11.33. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a votat la Liceul „Vasile Alecsandri”. Prim-vicepreședintele ACL a subliniat, într-o scurtă declarație de presă, că acei români care nu votează nu au dreptul să critice ce se-ntâmplă în România. „Votul este foarte important pentru că determină în acest prim pas, adică în turul I, cine va rămâne în cursă în așa fel încât după ziua de vot să avem un nou președinte al României. Dat fiind că votul este o dată la 5 ani, încărcătura lui este semnificativă. Eu am votat pentru o Românie bine construită în care se fac lucrurile bine. O Românie a onestității, a curajului. (...)Cine nu votează, nu are dreptul să critice ceea ce se-ntâmplă în România. Votul este o datorie cetățenească și patriotică”, a spus MRU. (Anca Burniche)

ORA 11.17. Președintele de onoare al PSD Ion Iliescu a votat la Liceul „Jean Monnet” din Capitală, dar, față de restul scrutinelor post-decembriste, el nu a fost însoțit de soția sa. „Sper să intrăm într-o fază de normalizare. Asta este esența acestei opțiuni de vot astăzi. (...) Nu a fost o campanie prea densă, dacă ne uităm în urmă la ultimele campanii după '90, dar e normal, intrăm într-o fază de normalitate. A dispărut elementul de culoare din eșichier”, a declarat Ion Iliescu.

ORA 11.03. Ieșenii s-au prezentat la urne în număr mai mare decât în primul tur de la prezidențialele din 2009. Potrivit unor surse politice, prezența a fost de 6,05%. Prezența la vot oficială va fi anunțată la ora 11.30. În 2009, la Iași votaseră 5,92%. Amintim că la Iași sunt așteptați peste 715.000 de alegători la vot.

ORA 10.47. Președintele Traian Băsescu a votat alături de soția sa, Maria, într-o secție de vot din Capitală. Șeful statului a fost întâmpinat cu aplauze atât la intrare, cât și la ieșirea din secția de votare după cum rezultă din imaginile transmise de televiziuni. „Este clar pentru mine că este momentul schimbării unui mod de a fi președinte. După 10 ani va veni alt tip de președinte. Problema este să fie un președinte care să continue consolidarea statului de drept și care să facă România frumoasă. E clar că niciunul dintre cei 14 candidați nu seamănă cu mine”, a declarat Băsescu. Președintele țării a îndemnat românii să iasă la vot. „Unora le-a plăcut modul în care mi-am exercitat eu mandatul. Altora nu. Au 14 opțiuni. Este important să vină la vot, să nu stea acasă”, a mai spus Băsescu.

ORA 10.13. Candidatul PSD-UNPR-PC Victor Ponta a votat puțin după ora 10.00 la o secție din Capitală. „După 10 ani de război și distrugere vom începe să construim”, a spus Ponta, în aplauzele mai multor simpatizanți adunați în fața secției de votare. El a venit la vot însoțit de soția sa, Daciana Sârbu, și primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu. „Să ne ajute Dumnezeu să urmeze o perioadă de liniște. Să scăpăm de ură și dezbinare”, a declarat soția lui Ponta. La rândul lui, Oprescu a precizat că mizează pe „tinerețe”. „Am votat pentru o Românie sănătoasă și stabilă. Am toată încrederea că așa va fi”, a completat șeful Capitalei.

INCIDENT la Stolniceni-Prăjescu. Jurnaliștii „Evenimentul”, amenințați la o secție de votare


 

ORA 10.01. Incident la secția de votare 611 din comuna Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. Reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au surprins momentul în care două persoane au intrat în același timp în cabina de vot. Motivația a fost că una dintre acestea era nevăzătoare. Bătrâna era însoțită de către o localnică aflată și ea la vot. După ce s-au interesat asupra situației, reporterii au fost agresați verbal de un individ aflat la secția de votare sub privirile polițiștilor și a primarului din localitate. Reporterii noștri au cerut explicații primarului, dar edilul le-a reproșat că au venit „să facă circ” și a precizat că nu-l cunoaște pe individ, deși înainte de incident între cei doi a avut loc o discuție amicală. Individul i-a amenințat pe jurnaliști că le va sparge camera video dacă vor continua să filmeze. (Andrei Hurbea)

 

 

ORA 9.37. Candidatul ACL Klaus Iohannis a votat la o școală din Sibiu. „Este o zi foarte frumoasă, am înțeles că și prezența la vot este foarte bună. Sunt foarte optimist. Am primit și telefoane, și sms-uri și mailuri. Toate cu gânduri bune. Același gând bun îl trimit și românilor. Am votat pentru o Românie normală, a lucrului bine făcut. Emoția rămâne în continuare. Am ales să votez acasă, după care voi merge la București. Întotdeauna merg cu soția mea la vot”, a spus Iohannis.

ORA 9.07. Mai multe personalități politice, între care și candidați, au votat la secții de votare din Capitală. Printre acestea s-a numărat Elena Udrea. „Am votat pentru un președinte liber de butoane, care nu poate fi manevrat. Am votat cu încrederea că o femeie poate să facă cel puțin la fel multe lucruri bune ca un bărbat pentru România”, a spus Udrea, candidat PMP la alegeri. Un al candidat la alegeri care a votat a fost Mirel Amariței. „Am votat pentru o Românie a prosperității și a progresului. Români, votați cu inima și sufletul, cu ochii minții, nu vă luați după sloganuri”, a declarat Mirel Amariței, candidat al Prodemo la prezidențiale. Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a votat, de asemenea, la ora 9.00 „Sper să nu fie incidente pe parcursul zilei. Eu am vorbit cu toate structurile locale să nu răspundă la provocări. Este important oamenii să fie lăsați să voteze liber”, a precizat Dragnea. El a estimat o prezență la vot pentru primele două ore de 1,6%. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a votat la Cluj-Napoca pentru ”încetarea urii şi a războiului românilor împotriva românilor", spunând că se aşteaptă de la viitorul preşedinte la stabilitate politică şi economică.

ORA 8.41. Ministrul Afacerilor de Externe, Titus Corlățean, a votat la o secție din Capitală. „Am votat cu gândul la frații noștri de peste Prut”, a spus Corlățean. El a spus că există un interes „foarte mare” în Republica Moldova pentru scrutinul prezidențial, estimând o prezență mare la vot. Potrivit lui Corlățean, unele probleme la votul din străinătate s-ar putea înregistra în Australia și Noua Zeelandă întrucât diferența de fus orar a limitat capacitatea MAE de a trimite logistica necesară. „Nu este însă un flux mare de cetățeni români care să voteze în această zonă a lumii”, a precizat Corlățean. Ministerul de Externe a votat alături de bunica soției sale.

ORA 8.29. Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Gorj este cercetat penal pentru neglijenţă în serviciu, după ce a pierdut ştampila de control a secţiei pe care o conduce, anunță agențiile de presă. Un alt incident a fost în Bistriţa-Năsăud unde o secție de votare a rămas fără curent electric, cu aproximativ trei ore înainte de începerea scrutinului, după ce o maşină a intrat într-un stâlp de electricitate şi l-a rupt. Secția a fost deschisă în timp util după ce a fost adus un generator.

ORA 8.21. Unii candidați la alegeri continuă să influențeze electoratul prin acțiuni desfășurate în mediul online. Mesajele unora dintre aceștia conțin îndemnuri explicite de a merge la urne și a vota cu o anumită persoană. Mesajele sunt distribuite în special prin rețelele de socializare. Candidații nu au voie să continue campania electorală în ziua votului, dar o astfel de măsură nu a fost legiferată și în mediul virtual.

ORA 8.17. Primele date despre prezența la vot vor fi făcute publice la ora 11.30. În premieră pentru istoria post-decembristă, BEC va oferi informații exacte privind numărul de alegători. Anterior, informările BEC conțineau estimări sociologice. Autoritățile centrale au implementat un sistem informatic și cu ajutorul logisticii oferite de STS președinții de secții de votare vor putea transmite din teritoriu numărul exact de persoane care se prezintă la vot într-un anumit interval de timp.

ORA 8:04. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că nu au fost înregistrate incidente electorale în prima oră a scrutinului prezidențial. Potrivit oficialilor instituției, votul a fost deschis în toate cele 18.550 de secții din întreaga țară (714 la Iași).

ORA 7:28. Află la ce secție de votare ești arondat intrând pe site-ul Registrul Electoral. După ce introduci codul numeric personal și numele apasă căsuța „Caută”. Site-ul îți va furniza în câteva secunde secția de votare și adresa acesteia.

ORA 7:03. Primul candidat care a votat la alegeri a fost Gheorghe Funar. „Am votat pentru un președinte ortodox”, a spus acesta la ieșirea de la urne. Funar este candidat independent. El a votat la secţia de votare amenajată la Liceul ”I.L.Caragiale” din Capitală, unde a ajuns imediat ce urnele s-au deschis, fiind primul alegător de la această secţie. Funar a venit îmbrăcat în costum popular.

ORA 7:00. Procesul de votare a început la alegerile prezidențiale. Peste 715.000 de ieșeni sunt așteptați să-și exercite dreptul la vot în una dintre cele 714 de secții amenajate la nivelul județului. Iașul este pe primul loc în țară, după București, în ceea ce privește numărul de alegători. În cazul în care nu vă aflați în localitatea de domiciliu, puteți vota în orice secție, dar trebuie să completați o declarație pe propria răspundere că nu ați votat și nu veți vota în altă parte pe parcursul zilei. Votul multiplu se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare.

Biroul Electoral Central (BEC) va furniza informații despre prezența la vot la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 și 22.30.

La vot sunt așteptați 18.284.326 de alegători din toată țara.

BEC a acreditat opt centre în vederea efectuării de sondaje de opinie la ieșirea de la urne.

Lista centrelor și institutelor sociologice de la care vom afla primele rezultate ale votului la ora 21.00. (marea majoritate a televiziunilor va prezenta cifrele comunicate de acestea):

1. Asociația Populară „Wilfried Martens”
2. Cercetare Consultanță Sociologică „Sociopol” SRL
3. Rating Pol Consultanță SRL
4. IRES - Institutul Român pentru Evaluare și Strategie SRL
5. Fundația „Biroul de cercetări sociale”
6. CSOP - Centrul pentru studierea opiniei și pieței
7. Avangarde - Grupul de studii socio-comportamentale SRL
8. CURS - Centrul de sociologie urbană și regională

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” vă va ține la curent pe tot parcursul zilei asupra modului de desfășurare a votului.

Citește GHIDUL ALEGĂTORULUI pus la dispoziție de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Află CINE SUNT CEI 14 CANDIDAȚI LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE.

Cum votăm corect la alegeri

Primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura mâine între orele 7.00 şi 21.00. Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la vot, numărul alegătorilor din judeţul Iaşi fiind de peste 700.000. În cazul în care nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota la orice secţie de votare. Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu (comună, oraş, municipiu) vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi. Alegătorii netransportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare.

Şapte paşi pentru exercitarea votului

După ce ai intrat în secţia de votare, prezinţi actul de identitate unui membru al biroului electoral. Preşedintele secţiei sau membrul desemnat de acesta verifică dacă eşti înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care semnezi în listă la poziţia destinată ţie.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul secţiei desemnat de acesta îţi încredinţează buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”, pe care o vei aplica pe buletinul de vot.

Înainte de a intra în cabina de vot, asigură-te că pe spatele buletinului de vot este aplicată ştampila de control a secţiei de votare. Acest pas este foarte important întrucât lipsa ştampilei de control îţi anulează votul.

Intră singur în cabină şi aplică ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care vrei să îl votezi. „Dacă ştampila este în afara patrulaterului sau în mai multe patrulatere, votul este nul”, a informat Autoritatea Electorală Permanentă.

După aplicarea ştampilei îndoaie buletinul astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi, apoi, introdu-l în urnă.

Ultimul pas constă în restituirea ştampilei către biroul secţiei de votare care îţi va înapoia actul de identitate pe care trebuie să aplicat un timbru autocolant. În situaţia în care nu figurezi în listele electorale permanente ale secţiei de votare la care eşti arondat, atunci faci dovada cu actul de identitate că locuieşti în raza teritorială a secţiei de votare respective şi vei fi înscris într-un tabel cuprinzând numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria şi numărul actului de identitate, potrivit autorităţilor.

Infracţiuni ce pot aduce pedepse cu închisoare

Noul Cod Penal prevede zeci de infracţiuni electorale. Persoanele care împiedică un alegător să voteze sau încearcă să-l corupă prin oferirea de bani, de bunuri sau alte foloase în scopul determinării acestuia să voteze un anumit candidat se pedepseşte cu înschisoare de la 6 luni la 3 ani.

O pedeapsă identică riscă şi alegătorii care introduc mai multe buletine de vot în urnă, cele care voteze fără avea acest drept sau care votează de două sau mai multe ori. O infracţiune electorală este şi violarea confidenţialităţii votului, iar dacă aceasta a fost făcută de un membru al secţiei de votare, atunci pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani.

O altă pedeapsă în cazul membrilor secţiilor de votare se aplică pentru deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării. Într-un astfel de caz, pedeapsa este de la 1 la 3 ani de închisoare.

Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată la art. 390, alin. (2).

O pedeapsă de până la 5 ani este prevăzută pentru falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, iar aceasta creşte până la 7 ani în situaţia introducerii în uz sau „folosirea unui program informatic care alterează înregistrea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare”.

Tot cu 7 ani de închisoare se sancţionează şi introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor. Infracţiunile electorale enumerate mai sus sunt completate de fapte contra ordinii şi liniştii publice ce ţin de constituirea unui grup infracţional organizat şi instigare pubolică. În ambele situaţii vorbim de de pedepse ce pot atinge 5 ani de închisoare.

Aproape 60.000 de angajaţi MAI în teren

Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat pentru scrutinul prezidenţial un efectiv de peste 58.000 de angajaţi, din care aproximativ 31.300 sunt poliţişti, 12.500 jandarmi, 3.600 poliţişti de frontieră, 10.000 pompieri şi peste 600 de forţe ale altor structuri operative ale ministerului. Ministrul Gabriel Oprea i-a solicitat chestorului general de poliţie Petre Tobă să urmărească la nivel naţional legalitatea desfăşurării transportului rutier de persoane, pentru a nu apărea situaţii care ar avea ca scop turismul electoral. „Reamintesc că votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani”, a spus Oprea, în cadrul unei videoconferinţe ţinute ieri cu prefecţii din ţară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei