Casa copilăriei lui Enescu, între birocraţie şi planuri măreţe

default

Dimensiune font:

| 25-07-2015 06:00

De existenţa casei în care a copilărit o perioadă compozitorul George Enescu se ştie de mulţi ani, dar lipsa banilor şi birocraţia au lipsit imobilul de reabilitări * clădirea a fost la un pas de prăbuşire * doar intervenţia unui grup de arhitecţi voluntari a reuşit să o ţină în picioare, anul trecut * imobilul are mai mulţi proprietari privaţi, care nu vor să îl vândă, dar care au fost de acord cu intervenţiile pentru a evita prăbuşirea * în continuare se strâng bani şi pentru alte lucrări * pe viitor, clădirea ar putea deveni o şcoală de muzică

În Botoşani există case memoriale ale lui Mihai Eminescu, George Enescu sau Ştefan Luchian, Patriarhul Teoctist, Sfântul Ioan Iacob ori a cunoscutului doctor Leon Dănăilă. De câţiva ani s-a descoperit că în judeţ mai există o casă care are legătură cu marele George Enescu, în comuna Mihăileni, cu totul altă casă decât cea părintească de la Liveni. Acolo, cunoscutul compozitor şi-a petrecut o parte din copilărie. Imobilul mai avea puţin şi se prăbuşea dacă un grup de tineri arhitecţi nu venea să muncească voluntar la consolidarea acoperişului şi a unor pereţi, în cursul lui 2014. La nivel local despre această casă s-a ştiut de mulţi ani, dar lipsa banilor, indiferenţa şi birocraţia au lipsit Casa Enescu de intervenţiile necesare pentru conservare măcar.
Proiectul de la Mihăileni este de anvergură internaţională, deoarece iubitorii operei lui Enescu s-au arătat indignaţi de starea casei şi au pornit o amplă campanie. Salvarea casei lui Enescu a fost iniţiată acum câţiva ani de către Societatea Internaţională „George Enescu” din Viena, Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Pro Patrimonio. Obiectivul proiectului este salvarea casei în care marele compozitor şi-a petrecut parte din verile copilăriei şi transformarea ei într-o academie de muzică.
Ioan Barbacariu, primarul comunei Mihăileni, spune că în vara lui 2015 se va continua cu lucrări de consolidare la imobil. „O să fie o a doua rundă de lucrări de consolidare pentru a se evita prăbuşirea. Vor fi o serie de lucrări de susţinere a pereţilor laterali, fără acoperiş”, a spus primarul. În 2014, arhitecţii voluntari au fost cazaţi cu ajutorul Primăriei Mihăileni şi au fost sprijiniţi de autorităţile locale. Primarul spune că acest proiect poate pune comuna pe o listă onorantă la nivel naţional. Potrivit Ordinului Arhitecţilor din România, Casa Enescu de la Mihăileni a aparţinut familiei mamei lui Enescu, Maria Cosmovici, construită de părinţii ei preotul Ioan Cosmovici şi soţia Zenovia. Se păstrează un număr impresionant de scrisori trimise de George Enescu mamei sale care se retrăsese în casa de la Mihăileni spre sfârşitul vieţii. Acolo, marele Enescu a compus „Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră op.8” în noiembrie 1901, „Liedurile Plugar” şi „Die Nächtliche Heerschau”. Casa este integrată specificului etnografic al zonei. Este o locuinţă unifamilială caracterizată prin sobrietate şi simetrie, din paiantă. Data construirii este incertă, se presupune ca a fost ridicată în perioada între 1775 şi 1830.

 

 Casă cu mai mulţi proprietari privaţi
Casa lui George Enescu din Mihăileni are mai mulţi proprietari privaţi şi în ciuda insistenţelor autorităţilor locale şi judeţene aceştia nu au vrut să renunţe la dreptul de proprietate sau să vândă casa. Un medic din Constanţa şi o familie plecată peste hotare îşi împart proprietatea asupra monumentului aflat în paragină. „Proprietari sunt un medic pensionar, Botez, din Constanţa şi două treimi din casă aparţin unei familii Constantinescu, prin moştenire şi prin achiziţie în timpul lui Ceauşescu prin intermediari. Proprietarii ne-au dat voie să intervenim asupra imobilului pentru a împiedica prăbuşirea, dar atât, nu vor să doneze sau să vândă”, a declarat Ioan Barbacariu, primarul comunei Mihăileni. El a spus că Primăria Mihăileni, Ordinul Arhitecţilor din România şi proprietarii casei lui George Enescu au încheiat un protocol prin care aceştia din urmă acceptă toate intervenţiile asupra imobilului fără a se ceda drepturile de proprietate. „Monumentul este clasificat drept aşezământ cultural categoria A-B şi ei au permis lucrările de intervenţie. Proprietarii s-au temut, şi pe bună dreptate, să nu le ia statul imobilul”, a completat primarul comunei Mihăileni.
Şi Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, a declarat că au fost făcute demersurile necesare pentru cumpărarea casei. „Au fost purtate discuţii, s-a încercat convingerea proprietarilor să doneze sau chiar să vândă casa, dar nu se vrea, ei vor să rămână proprietari. Desigur, după ce se intervine asupra clădirii şi dacă se va dori includerea ei în circuitul cultural al judeţului noi o putem prelua într-o formă sau alta, o putem gestiona”, a spus Gheorghe Sorescu.

 

 

Şcoala de muzică „George Enescu” la Mihăileni
Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), forul care coordonează lucrările de consolidare a Casei Enescu de la Mihăileni, şi Primăria din comună vor să pună bazele unei şcoli de muzică la nivel local. „La ultima discuţie cu Şerban Sturdza, şeful OAR România, am spus să instituim un ONG local prin care să accedem la o finanţare internaţională sau printr-un parteneriat public-privat să aducem un pian, nişte instrumente, un mobilier, să întemeiem o şcoală de arte vizuale şi muzică, o şcoală de vară, dar asta după ce va fi reabilitată Casa Enescu”, a completat primarul Barbacariu. Nişte tineri din zonă organizează şi un festival pentru a strânge fonduri şi până acum au adunat 5.000 de euro pentru Casa Enescu.

Festivalul Zilele Nordului, căci aşa se numeşte, va avea loc la Darabani în perioada 6-9 august şi debutează cu o zi dedicată memoriei lui George Enescu, cu evenimente organizate la Mihăileni, Liveni şi Darabani. Evenimentul continuă demersul început la ediţia anterioară, când a mobilizat oamenii şi resursele locului în folosul salvării unor alte clădiri de patrimoniu ale regiunii. Astfel, în 2014, la Zilele Nordului s-a reuşit reamenajarea Poienii celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare, transformată într-un parc, şi a etajului întâi al conacului Balş, devenit acum Muzeul Nordului.

Donaţii pentru Casa Enescu
În acest an, din donaţiile mai multor persoane fizice şi ale companiei Cemacon s-a reuşit deja mobilizarea unor sume importante pentru continuarea lucrărilor la Muzeul Nordului şi pentru contribuţia la proiectul de salvare a Casei George Enescu de la Mihăileni. „Am reuşit deja să atragem donaţii de aproape 5.000 de euro, dublu faţă de anul trecut. Parte din donaţii sunt în materiale de construcţii sau în produse finite: compania Cemacon oferă o cantitate importantă de materiale de construcţii pentru Casa Enescu, alţi sponsori au produs vitrine pentru Muzeul Nordului, iar mai multe persoane private au făcut donaţii în bani pentru cele două proiecte”, declară Alex Teioşanu, co-fondator al Asociaţiei Nord şi al festivalului. O modalitate inedită a strângerii de fonduri a fost şi participarea aceluiaşi Alex Teioşanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Nord, la Maratonul Internaţional de la Paris, cea mai importantă cursă europeană de profil. La Paris, Teioşanu a alergat pentru Casa Enescu şi pentru Muzeul Nordului, invitându-i pe doritori să susţină cele două proiecte prin donaţii simbolice, în bani, pentru fiecare kilometru alergat de el în capitala Franţei. În acest an, festivalul creşte de la trei la patru zile, găzduind pentru prima oară şi activităţi în afara Darabaniului. Prima zi de Zilele Nordului îi poartă pe participanţi pe urmele lui George Enescu, pe la casele copilăriei sale de la Mihăileni şi Liveni, apoi la Darabani, unde are loc deschiderea oficială a festivalului, tot cu un concert dedicat memoriei compozitorului botoşănean. Organizatorii au reuşit pentru prima oară să aducă la festival şi artişti importanţi din Ucraina, care li se alătură celor din România şi din Republica Moldova.

Citeşte şi: Casele de poveste din Piatra Neamţ

Alina CALINIUC

Sursa foto: Facebook – Save Enescu's House in Mihăileni, Romania

George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani - decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei