EXCLUSIV Pe urmele unui vin de legendă FOTO

default

Dimensiune font:

| 14-09-2013 06:00

O fostă podgorie la margine de Iaşi, sfâşiată de vreme şi oameni, îşi are rădăcinile în timpul lui Ştefan cel Mare. Puţini ştiu că în coasta oraşului încă mai există o licoare ce tulbură mintea de la primul pahar. Unii îi spun „Negru de Uricani“, alţii „Fetească Neagră de Uricani“, cert este că doar câţiva deţin secretele unuia dintre cele mai tari vinuri produse la Iaşi.

În căutarea licorii ce nu-i de găsit pe rafturile din magazin, plec la drum cu rândurile lui Păstorel Teodoreanu în minte despre vinul de Uricani: „Francezii, care sunt fără discuţie cei mai avizaţi cunoscători şi care au cele mai bune vinuri din lume, i-au confirmat şi (de ce n-aş spune-o?) în dauna Cotnarului, virtuţile fără egal”...

Ajungem în Uricani şi căutăm din poartă în poartă urmele Podgoriei Uricani. „Mergeţi la nea Velişcu. El este podgorean aici în Uricani. Are via pe care o căutaţi“, ne îndrumă un localnic. Îl găsim acasă pe nea Costică, cu chef de vorbă, şi aflăm că deţine, într-adevăr, un hectar de viţă nobilă. Deşi proprietatea sa nu este mare, în comparaţie cu a altora, are doar Fetească Neagră, o vie de care-i tare mândru. E o infimă bucată din fosta moşie a boierului Simionescu, trecută, în timp, pe la CAP, ce i-a revenit familiei Velişcu după Revoluţie. „Când eram copil, aici, la Uricani, erau cam 50-60 hectare de vie. Aveau multe soiuri, printre care Feteasca asta neagră de Uricani, cunoscută de pe vremea lui Ştefan cel Mare“, povesteşte Constantin Velişcu (76 de ani), care acum deţine cea mai mare suprafaţă cultivată integral cu „Feteasca asta neagră de Uricani“ pe care o căutăm noi.

Viaţa ascunsă după dealurile Iaşului FOTO

„Înainte, aici, era podgorie mare, dar acum sunt dărâmături. O mică parte din fosta podgorie mai este cultivată. Acum a mai rămas nişte Aromată de Iaşi şi Fetească de Uricani, de care are frate-miu. Cabernet, au mai rămas puţini butuci, înainte erau terase aici pe dealurile astea“, îşi aduce aminte şi fratele lui nea Costică, Dumitru Velişcu (88 de ani).

IMAGINI DIN FOSTA PODGORIE

Acesta confirmă atât tăria vinului, cât şi renumele său. „Feteasca de Uricani, era un vin foarte renumit. Veneau din alte ţări şi luau de aici. Ieşea un vin: «Vai, Doamne!». Era un vin puternic. Din ce povesteau bătrânii, înainte, când era pământul moşierului Simionescu şi avea vie, erau butuci cu câte 60 de araci la o tufă, erau puşi în zigzac. Boierul avea mult teren, avea peste 1.000 de hectare, şi pe o mare parte era vie. Avem soiuri bune de vie“, explică Dumitru Velişcu, ce îşi aminteşte că în copilărie ducea la Iaşi butoaie de vin cu carul: „Când era boierul şi de la noi luau vin negustorii evrei. Duceam butoaie cu vin la crâşmele renumite din Iaşi. Cu carul cu boi de la tata duceam în Iaşi butoaie de 1.200 de litri cu vin“.

„Ca să faci un vin bun trebuie să culegi aproape de Sfântul Dumitru“

Fraţii, care încă mai deţin o bucată din comoara acelor timpuri, vorbesc despre proprietăţile strugurilor de Fetească Neagră. „Se culeg mai târziu, prin octombrie, ca să aibă timp strugurii să se coacă bine. Sunt şi mai rezistenţi chiar şi la mană. Anul ăsta începem la cules cam în două săptămâni, pe la începutul lui octombrie. A fost un an bun pentru vie. Cine s-a ţinut de ea, o să aibă vin. Asta dacă ţine vremea cu noi şi de acum înainte“, spune mândru podgoreanul Constantin Velicşu, ce estimează că va face între 8.000 şi 10.000 de litri de vin.

„Ca să faci un vin bun trebuie să-l laşi aproape de Sfântul Dumitru. Anul ăsta este unul bun. Strugurii au avut apă şi soare când a trebuit. O să fie un vin straşnic! Când o să bei un litru de vin: o să chiui şi o să baţi din palme“, adăugă Dumitru Velişcu.

Secretul pentru un vin de calitate
Acesta explică şi secretul unui vin de calitate. Indiferent de soiul strugurilor, gospodarul trebuie să fie harnic şi să spele bine butoaiele. „Omul trebuie să aibă, în primul rând, vasele bune, să fie curate, să le opărească cu apă clocotită şi frunze de nuc. După ce speli bine cu apă clocotită, clăteşti cu apă rece, apoi verifici cu o codiţă de pucioasă. Îi dai foc în butoi şi vezi dacă arde. Dacă butoiul este curat, pucioasa arde. Dacă nu arde înseamnă cu nu-i curat, iar dacă pui vin într-un asemenea vas iese o cloacă de nu poţi să o bei. Mai mult, când ai terminat vinul trebuie să desfunzi butoiul, să-l razi – să-l faci coală de hârtie. Nu trebuie lăsat înfundat până toamna, când trebuie să pui alt vin, pentru că se împute, intră mucegaiul în doagă şi nu mai ai ce-i face“, spune Dumitru Velişcu.

Despre faptul că vinul de la Uricani nu şi-a menţinut faima în timp ambii fraţi au aceeaşi explicaţie: „A fost împărţit pământul la CAP, fiecare avea grijă de câte o bucată şi de asta nu a avut cum să-şi facă un nume vinul ăsta!“. Constantin Velişcu spune că mai vinde din vin, dar doar cunoscuţilor şi celor care-i vin la poartă.

###
Ne despărţim de cei doi fraţi şi plecăm în căutarea fostelor beciuri de la CAP şi a bucăţii de vie din Podgoria Uricani deţinută de familia Velişcu. În drumul spre platou găsim hrube încărcate de istorie, dar lăsate în paragină. Cu greu ajungem în via cu Fetească Neagră, dar efortul este răsplătit: o privelişte asupra oraşului Iaşi, cum rar avem parte, o vie curată şi îngrijită, ce a dat rod pe măsură. Struguri unul şi unul, ce încă mai au de adunat dulceaţă pentru vinul negru de la Uricani. (Alina Stan)

„Trebuie să ştii cum bei, să nu faci abuz. Bei un pahar, două, te apuci de treabă, la amiază- stai la masă, mai bei două pahare, şi din nou la treabă, iar dacă vrei să bei o jumătate de vin o faci înainte de culcare“ - Dumitru Velişcu, proprietar de vie

Ieşeanul care de 38 de ani practică cea mai stresantă meserie din lume FOTO

Potrivit tradiţiilor, după 14 septembrie, Ziua Crucii, sau Cârstovul Viilor, se începe culesul la vie. Practic, de luni, în multe din gospodăriile din judeţ, acolo unde strugurii s-au copt suficient va începe culesul.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei